Thursday, June 30, 2011

Jambu cikgu/pensyarah

pic: google

Korang pernah tak jadi jambu cikgu masa sekolah dulu? untuk yang tak tau, definisi jambu yang aku maksudkan dalam entry ni lebih kurang macam murid kesayangan..sekolah rendah dulu tak sure la jambu ke tak, tapi pernah la jadi ala-ala murid kesayangan..start darjah 3 aku mula menyerlah dalam akademik, top 3..lepas tu tingkatan 4 aku dilantik jadi pengawas, tingkatan 5 tu calon ketua pengawas tapi tak jadi sebab kurang aku pendiam, so cikgu terpaksa bagi kat member aku..dari situ ada la dengar berita, cikgu lain tak puas hati sebab bukan aku yang jadi...sekolah rendah punya aku tak ingat..

Kat sekolah menengah aku dah gagal untuk menyerlah, kat sekolah tu nak top 3 kena dapat straight A la setiap kali peperiksaan..aku maintain top 30..tambah pulak sikap aku tak banyak cakap, memang tak jadi jambu langsung...yang jambu semua yang top 10 akademik..tak pun yang selalu pot pet pot pet...pernah skali aku ada tempat kosong untuk wakil kuiz pengguna, kalau bab-bab kuiz memang favourite aku dari sekolah rendah...aku suruh bagitau cikgu aku nak join, cikgu tu reject mentah-mentah, sebab dia nak jambu dia yang wakil, jambu dia bukan top 10, lebih kurang je ngan aku dalam akademik..kalau ye pun, buat la pemilihan, baru adil..

Masuk diploma sem 1, ntah camna bleh jadi jambu pensyarah kimia..ada skali tu, sorang rakan sekelas tanya satu soalan tutorial yang diorang tak bleh buat:

Rakan: "cik, kami taktau buat soalan no 5 ni la"
Lect: "kamu dah tnya kawan-kawan kamu yang lain?"
Rakan: "dah, diorang pun taktau"
Lect: "shafiq, diorang ada tanya kamu tak"
Aku: "takde..." 
Lect: "meh tunjuk kat whiteboard depan cara buat..jgn kecewakan sy"
Aku: "(dalam hati) ah sudah, aku satu soalan pun tak buat..hentam je la.."
Lect: "tengok, bleh ja shafiq buat..memang tak mengecewakan sy..lain kali tanya dia dulu"

Pastu terjebak ngan pensyarah fizik lak..ni kes aku kantoi tak buat semua tutorial yang dia bagi..bila dia tanya aku sebab aku tak buat, camna ntah aku terlepas cakap "saya ni malas sikit nak buat tutorial"...memang kena la kan bagi alasan macam tu...terus pensyarah tu kata "ok, markah fail kamu untuk test kedua adalah 25/30...kamu tak dapat lebih dari tu sy tulis fail"....memang tersentap..test pertama pun tak sampai 20/30...pastu jadi la rajin untuk seminggu, dapat 26/30, highest..lepas tu yang jadi jambu tu..ada apa-apa ja mesti nama aku..

Masuk degree kat uitm shah alam, ikut firasat, rasanya takkan jadi kot...cukup la pengalaman jadi jambu sekali dua...tapi, ada kelebihan jadi jambu, markah senang dapat tau...hehe..korang pun mesti ada yang pernah jadi jambu cikgu/pensyarah kan...


Wednesday, June 29, 2011

Tak berniat pun nak sombong

pic: google

Sombong ke aku ni? Petang tadi, mak aku sembang dengan adik perempuan aku kat dapur, aku pun tumpang dengar la..mak aku cakap, ayah sedara aku kata aku sombong...dia kata setiap kali dia balik rumah tok aku (hanya di sebelah rumah aku) aku tak pernah pergi tegur dia...tapi mak aku cakap, anak dia pun sama, balik rumah tok setahun skali, kadang-kadang dua tahun sekali, pun tak pernah datang tegur mak aku...so, sama-sama sombong la ye sepupu aku tu..hehe

Takda niat langsung aku nak menyombong..takkan la dia taktau yang anak saudara dia ni pendiam...maybe orang cakap, pendiam macam mana pun kena tegur jugak baca saudara yang jarang-jarang balik kampung...sepatutnya, kalau dengan orang yang aku dah biasa, yang aku dah kenal, aku tak pendiam..tapi kenapa aku tak bleh bertegur mesra dengan ayah sedara aku yang jauh tu...

Rasanya mungkin sebab memang tak rapat, dari kecik lagi ayah sedara aku tu duduk jauh..family lain semua kat perlis..tapi dia luar dari perlis..balik pun selalu time raya ja..aku ingat lagi masa aku kecik-kecik dulu, bila ayah sedara aku ni balik kampung, mesti aku happy gila, siap mintak kat mak aku nak tidur rumah tok sebab ayah sedara balik..tapi sedihnya, mesti la aku seperti tak wujudkan, sapa nak layan aku, budak kecik...

Tapi itu kenangan lama, bukan itu sebabnya...aku pun taktau la sebab apa..memang diri aku macam ni kot..tapi bila dia datang rumah aku, aku ok ja bercakap dengan dia, jawab semua yang dia tanya..kalau aku betul-betul sombong mesti la aku tak cakap langsung kan..takpa, definisi sombong tu luas, bergantung kepada orang nak nilai camna...yang penting dalam hati aku tak pernah ada niat nak sombong..

Macam gambar kartun kat atas, ada orang kata aku sombong sebab diam muka serius, tak pernah dengar aku cakap sepatah pun..tapi ada yang kata aku cakap banyak, ada jugak yang kata aku biasa saja macam orang lain...kalau tanya aku, aku tak pernah berniat nak sombong dengan orang, orang yang aku tak kenal tegur aku pun aku sembang buat-buat kenal, sampai hari aku tak tau siapa yang tegur aku...cuma aku ni, dari kecik kurang bersosial, jadi nak memulakan sesuatu komunikasi tu agak susah bagi aku, tapi aku sedang berusaha sebab aku sedar penting komunikasi ni untuk kerja kelak...


Tuesday, June 28, 2011

Entry lepak: Tak jumpa kerja


Hari aku memang berazam nak settle suma hal pastu nak cari kerja...hal yang tak settle tu adalah hadiah untuk pemenang contest aku, aku tak sempat nak pos lagi, tapi alhamdulillah hari ni dah settle semua...ayah aku dah beli motor second hand untuk transport kat kampung ni sebab motor yang ada kena curi masa ayah aku pergi beli barang kat bandar, ayah aku tinggal dalam 5 minit ja untuk beli barang kat MyDin, keluar-keluar ja motor hilang...kena la beli lain...motor kriss model lama punya..janji ada transport daripada takda langsung..

Mak aku takut sikit nak bawak motor tu sebab tak biasa, aku boleh ja bawak mana-mana motor..cuma motor tu bleh lak buat hal kat depan pos laju tadi...kat rumah aku start skali ja bleh hidup..bila dah habis settle pos laju, nak start tak bleh pulak..berpuluh kali aku try tak jugak hidup-hidup enjin tu, sampai berpeluh badan...terpaksa la call ayah sebab dia yang beli, mungkin dia tau sebab apa tak boleh start...

Aku: "Abah, tak bleh start moto"
Ayah: "start la lagi, enjin tak panas lagi kot"
Aku: "panas dah, sebab dah sampai kangaq ni"
Ayah: "jangan pulas minyak banyak sangat"
Aku: "mana pulas pun"
Ayah: "jangan tak pulas langsung, pulas la sikit"
Aku: "try dah semua, pulas, tak pulas, pulas sikit"
Ayah: "try la lagi, tak boleh jugak abah p sana"

Nasib baik lepas call ayah aku tu terus boleh, kalau tak jenuh ayah aku nak ponteng kerja sebab motor punya pasal..hehe...Pastu aku singgah The Store kat kangar..kalau kat kangar ni, the store ja la ada sebab kangar kecik je..Misi kedua aku untuk cari kerja part time..aku pusing area sebelag the store tu, mana-mana kedai yang ada aku jenguk...memang banyak iklan jawatan kosong..tapi, ada pulak perkataan tambahan dalam kurungan 'perempuan sahaja'...aduh...kenapa....mungkin kerana perempuan lebih rajin dan tak mendatangkan bahaya kot..

Takpa, aku tak putus asa...pusing-pusing lagi..tak jumpa juga..untuk hari ni aku ambil keputusan nak balik dulu, tak larat nak jalan..semua untuk perempuan saja..ada satu iklan tak bagitau perempuan atau lelaki, tapi jawatan promoter kosmetik..memang aku tak boleh la...dah la promoter, kosmetik pulak tu...bab-bab promote ni aku memang fail la..hehe..esok pulak la aku try cari..

Monday, June 27, 2011

Mencuba kembali permainan zaman kanak-kanak

Hari pertama dikampung, nak keluar mencari kerja masih belum ada tenaga, letih disebabkan perjalanan yang jauh masih belum hilang..jadi untuk hari ni aku ambil keputusan untuk berehat saja dirumah..mungkin esok aku keluar mencari kerja..kerja kedai makan tak boleh, sebab bulan Ogos ni yang masuk Ramadhan..faham-faham je la..aku nak elakkan kerja di malam hari...takut nak balik rumah malam-malam, kalau siapa pernah datang kampung aku waktu malam, dia tahu la betapa seramnya kampung aku di kala malam menjelma..

Bangun pagi ja dah buntu tak tau nak buat apa..kalau kat rumah mak takkan bagi tidur lebih-lebih punya..sedang aku berjalan-jalan dalam rumah, dari ruang tamu ke dapur, dari dapur ke ruang tamu kembali, aku ternampak gasing adik aku yang darjah satu, atas meja..teringat la dulu-dulu waktu sekolah rendah, aku pernah main gasing..banyak permainan aku main macam 'aci sembunyi', 'aci ligan (kejar-kejar)', 'galah panjang'...'pondok-pondok' dan main 'masak-masak' pun aku bantai main jugak..

tambah-tambah pulak jiran aku perempuan..sebab tu bleh terjebak dengan pondok-pondok dan masak-masak tu...aku punya style main, taknak yang olok-olok..kalau pondok-pondok tu, aku akan cari kain buruk, kayu, pastu buat khemah ibarat pondok la...masak-masak pulak, aku tunggu mak aku bakar sampah kat belakang rumah, pastu ambik mana plastik atau getah, bakar, sebab kalau bakar plastik/getah kat lama api tu menyala..ambik pulak periuk yang orang buang..masak la daun-daun kangkung dari parit..buat sayur kangkung..hehe

berbalik kepada gasing adik aku tadi:


aku cuba nak main gasing tu, tapi malangnya gasing itu seolah-olah tidak mahu dipermainkan oleh aku..berpuluh-puluh kali aku baling, satu ja menjadi..itu pun nasib..lepas tu terus tak jadi-jadi..sedangkan waktu aku sekolah rendah dulu, baling macam mana pun, dari arah mana pun, mesti menjadi..siap aku ada buat teknik balingan aku sendiri lagi "gaya puteri kayangan" balingan yang perlahan tapi pusingan gasing tu sangat laju..teknik yang digeruni oleh rakan-rakan gasing aku..tapi itu dulu..sekarang ni, sampai time aku buat entry ni pun masih tak menjadi..lepas tu adik aku balik..dengan selamba dia tunjuk cara dia main:



gila senang ja dia baling terus menjadi..aku selaku abang rasa tercabar..aku pun cuba lagi dan hasilnya:


gasing aku baling jadi unik sikit..dia punya paku tu kat atas..(maknanya tak menjadi la)..seronok adik aku gelakkan aku sambil berkata "abg pit berlatih la tiap-tiap hari, nanti jadi la"....

rasanya dah berbelas tahun tinggal semua jenis permainan tradisional ni..tapi masih ada lagi rupanya kat kampung aku..kalau kat bandar, memang susah nak jumpa..skateboard, roller blade selalu la nampak...tambahan pulak zaman IT, game dihujung jari..macam kita-kita la..boring ja, klik ja game kat desktop..tak macam dulu-dulu, kena cari kawan, pastu kena cari alat-alat ke apa ke, baru boleh main...

Bagi aku permainan tradisional lebih menyeronokan berbanding permainan cyber..sebab boleh beriteraksi dengan rakan-rakan..lepas memerlukan pergerakkan fizikal yang boleh menyihatkan badan..klu game computer boleh jugak main dengan rakan-rakan..tapi tak menyihatkan..sebab duduk ja memanjang kan..hehe..terasa la pulak kat diri sendiri...

Sunday, June 26, 2011

Entry lepak: Dah sampai kampung dah

Alhamdulillah..selamat juga aku sampai kat kampung aku di Perlis ni..bangun seawal 6.30 pagi untuk packing baju-baju dan apa yang patut...aku siap buat list barang apa yang aku bawak balik...bukan apa, kalau aku tak buat list tu, confirm aku lupa apa yang aku bawak balik, pastu bila balik universiti, baru teringat tertinggal barang..

Setiap kali aku naik bas balik Perlis ja, mesti ada ja masalah yang ditimbulkan oleh penumpang kepada pemandu bas...selalunya masalah tentang masa dan tiket...kali ni punya masalah, ada girl tu, tiket dia ada kat member dia..tapi member dia tak sampai-sampai lagi..padahal bas nak jalan dah..nasib baik la pemandu tu baik..dia cakap "takpa la, naik dulu..member dok kat mana la ni? ha..suruh depa tunggu kat duta..bas ni p sana....lain kali tiket pegang masing-masing"....

Aku memang akan naik bas Transnasional sahaja..sebab dah biasa naik bas tu...bukan apa, bila dengar banyak bas kemalangan, takut jugak nak naik bas yang tak pernah dengar nama..bukan nak kata bas Trans. ni selamat..kalau nak kemalangan tu, kemalangan la jugak kan..cuma aku dah biasa dan kebiasaan tu membuat aku rasa lebih selamat...tu pun nak naik bas memang baca doa banyak-banyak la...

Bila dah sampai rumah, rasa lega la..kepala lak mula berfikir apa nak dilakukan untuk 2 bulan kat rumah ni..aku ingat nak cari part time..harap-harap jumpa la part time yang terima dua bulan bekerja...kalau tak buat part time, memang boring la..bangun pagi sembahyang subuh, buka laptop, tengah hari lunch pastu tidur kejap, petang laptop lagi sampai malam..tu la rutin aku kalau tak kerja..nak keluar, member takda.. member semua jauh-jauh...

Saturday, June 25, 2011

Mimpi dalam Mimpi

pic: google

Hari ni aku seorang saja di rumah sewa ini...room mate dah balik kampung kat Kedah khamis yang lepas...housemate yang lain jangan ditanya la..diorang tak buat short sem macam aku..sepatutnya ada lagi sorang member aku yang tumpang jap rumah aku sementara dia praktikal kat shah alam ni..tapi dia pergi melaka semalam..esok pagi kot baru balik shah alam

Tinggal sorang diri dirumah flat yang sunyi sepi ni memang banyak dugaan...ditambah lagi dengan bunyi pintu yang menghentak-hentak kedinding dibuai angin lalu..walaupun aku tahu angin penyebab pintu itu berbunyi, tapi seram masih lagi terasa kerana seorang diri...

Seram itu terbawa ke dalam tidur..aku bermimpi yang pelik-pelik dan menyeramkan..malangnya..aku lupa la pulak mimpi tu secara detail..yang aku ingat, di dalam mimpi itu aku bermimpi diganggu dengan teruk dalam rumah tu...dan kemudian tersedar...menakutkan apabila mimpi itu menjadi realiti...diganggu dengan pelbagai bunyi dan akhirnya barulah aku betul-betul tersedar...

itu ok lagi..baru dua lapis mimpi...pernah aku mimpi sebelum ni..punya la banyak lapis..sampai satu tahap dalam mimpi tu, aku sendiri tnya kat diri aku "bila nak habis daa mimpi ni"...dan bila aku betul-betul sedar, ambil masa 5-10 minit untuk pastikan aku ni betul-betul dah terjaga ke atau masih dalam mimpi...hebat penangan mimpi...

Kalau tengok drama ke movie ke, kekadang ada part diorang cakap "am I dreaming? Please hit me. Ouchh..it hurt..so..this is not a dream.." cara tu tak boleh pakai...aku dah try dah...tak menjadi...dulu aku mimpi aku dapat sesuatu yang memang aku nak, dalam mimpi tu aku kata kat member aku "aku rasa mimpi ni, mana bleh tetiba ja orang hadiahkan barang mahal camni..hang cubit aku tengok...adoii...sakit-sakit...real ni..aku caya"....Pooofff....aku terjaga dari tidur...mula la aku aku beleter "tak bleh pakai punya cara, kata cubit sakit tu bukan mimpi..baru ja nak syok..."

Macam-macam jenis mimpi kan sejak kita kecil...kalau aku ni, kemungkinan besar aku telah bermimpi sekurang-kurangnya 8000 kali..tu hanya tidur malam..belum kira yang mimpi waktu tidur siang...banyak kan..untuk mengelakkan mimpi buruk seperti yang aku baru alami, sebelum tidur baca la doa ye..ayat kursi terutamanya..banyak kelebihannya...aku mimpi tu time tidur siang..TERtidur..mana sempat baca doakan..hehe


SAYA JOIN UGLY FACE CONTEST

Haa...ni aku dah janji ngan ekin nak join dia punya contest..ada lagi 2 3 orang yang jemput aku..tapi aku lupa la pulak link diorang...takpe, join yang mana aku ingat dulu, nanti aku usaha la cari link diorang tu..

ekin ada buat UGLY FACE CONTEST 




Sesiapa nak join boleh la kilk banner di atas atau pun klik SINI


Aku dah cari merata gambar yang sesuai untuk yang sesuai untuk contest ni, tapi tak jumpa...pastu cari pulak gambar member-member yang sesuai pun tak jumpa...jadi, terpaksa la ambik random gambar, mana nak tau mengena..hehe..ni gambar yang aku pertandingkan:




Gambar ni disnap oleh member aku masa aku baru bangun dari tidur dan mulut tengah penuh dengan air..masa tu kami camping kat Sungai Chilling yang sangat sejuk...


Kalau sesapa ada kelapangan tu jom la join skali...=)

Friday, June 24, 2011

Entry lepak: Hari yang penat

Baru sekarang aku boleh luangkan masa untuk blog, sorry tak dapat balas jejak korang dari awal pagi tadi...tak tahu la kenapa hari ni badan macam tak larat ja...maybe tidur tak cukup kot,..

Pagi tadi aku berusaha bangun seawal yang boleh semata-mata nak dapatkan pas untuk ke final maharaja lawak, pusing punya pusing kat stadium melawati tu, bila dah jumpa, tanya punya tanya rupanya pagi tu untuk yang daftar astrolife saja dapat pas masuk...yang orang biasa kena datang petang sikit..ada game atau cabutan bertuah..aku memang tak leh la, ada meeting...jadi terpaksa pulang dengan hampa..teringin la jugak nak tengok show live, tak pernah lagi...kalau konsert menyanyi aku memang tak minat, maharaja lawak takpa la..

Tadi pun balik sembahyang jumaat terus tertidur...letih punya pasal..sedar-sedar ja dah pukul 4 petang, mula la gelabah, dah la baju pemenang contest aku tak pos lagi...seperti yang dijangka...sampai pejabat pos, kaunter untuk pos laju/pos ekpress dah ditutup...kalau boleh nak pos hari ni ja, sebab Ahad ni aku balik kampung, susah sikit nak dapat transport nak cari pejabat pos yang ada pos ekpress..

Patah balik tentang maharaja lawak, rasanya hampir semua yang baca entry ni sentiasa follow kan perkembangan maharaja lawak..agak-agak siapa yang bakal jadi juara malam ni? kalau dari segi populariti, nampak seakan-akan jozan yang bakal jadi juara...nabil pun ada populariti dia yang telah banyak membantu dia stay sampai final...tak kurang juga jambu dan sepah...tapi kalau peringkat final ni, populariti dah tak boleh menolong dah bagi pendapat aku..

siapa yang berjaya buat orang gelak sampai nak pecah perut, yang tu la bakal juara...kalau lawak kurang sikit, memang takda harapan la....perlu ingat, jozan dan nabil pun pernah dipanggil bottom 3..jambu pun...sebab tu aku kata populariti dah tak menjamin kemengan diorang untuk final ni...malam ni dari pukul 9.30 malam sampai kul 12 tgh mlm, aku memang takda depan laptop..ada kat kedai makan...cari astro warna..hehe

Thursday, June 23, 2011

CONTEST FRIENDS FOREVER: Pemenang

Akhirnya..saat yang ditunggu-tunggu telah tiba..aku buka ja facebook tadi, dapat msg dari DropletHouse, nama pemenang yang telah dipilih...bagi yang tak dapat tu, jangan kecik hati ye...adat pertandingan kan...Insyallah, kalau ada rezeki, aku akan dapatkan tajaan untuk contest lain pulak..


Tempat Pertama:

Tempat Kedua:

Tempat Ketiga:

Pemenang kedua baju yang dipilih sama dengan pemenang pertama, jadi pemenang kedua perlu pilih baju yang lain...Petang ni aku pergi ambik baju, esok atau Isnin minggu depan boleh la aku pos...kepada pemenang yang dapat baju tu, nanti tolong ambil gambar dan buat entry sebagai bukti korang dah dapat baju tu.

Aku ucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang join...tanpa korang semua yang join, contest ni takkan meriah. Terima kasih sekali lagi =)

Entry pendek: Update tentang Contest Friends Forever

Hari tu aku janji aku nak umumkan malam ni (Rabu malam) tapi malangnya, 3 pemenang terakhir masih lagi belum aku terima, sebab juri tadi ada hal kat Bangsar tadi...list yang ke peringkat akhir dah aku tengok..sekarang hanya nak tunggu 3 pemenang bertuah yang dipilih je..

Juri pun mengadu pening nak pilih..semua mantap-mantap, persaingan yang sengit...jadi dia kena review gambar korang semua berulang-ulang kali...bayangkan 240 link dia nak kena buka berulang-ulang..mesti peningkan..takpe, tu kan tugas seorang juri..hehe

Aku akan usaha dapatkan petang hari ni (khamis)...aku pun tak sabar nak tau sapa yang menang...hadiah baju tu memang dah ada dalam stok, tak perlu risau punya...umum ja pemenang, terus DropletHouse akan hantar hadiah kat pemenang...Good Luck~

Wednesday, June 22, 2011

Mungkin kerana jahilnya aku

Tadi bila aku on facebook, aku terbaca notis "*** commented on your post in i-mechy uitm penang"...aku pelik la..bila masa aku post...dah lama aku keluar dari uitm penang..group tu pun aku dah leave...bila aku tgk..rupanya, post aku tahun lepas....pasal MLM...aku post untuk pancing mangsa kat situ...pelik, post yang setahun lepas pun dia bleh jumpa, pastu dia ada kutuk la..."tolong melayu ke makan melayu"...bab nak kutuk, sanggup cari bahan yang tahun lepas punya ye..ish2

Itu sesuatu yang telah berlalu..itulah zaman kejahilan aku, buta kerana wang...pantang ada peluang sikit ja nak dapat duit cepat, pantang nampak orang kaya cepat..aku mesti nak join...MLM pertama aku dikenalkan ialah Luxor, modal RM 2000 lebih..tak mampu nak join sbb baru ja habis SPM time tu...lepas tu jumpa pulak Uptrend masa kt perlis..

Aku tak fikir panjang, pinjam duit member skit, duit sendiri skit, join RM380 kot masa tu...tapi habuk pun tak dapat sebab aku mana reti bercakap, apatah lagi nak hasut orang join...lepas tu aku biar ja burn la duit RM380 tu...diringkaskan cerita, sampai la sem terakhir diploma..time tu pulak datang MLM baru..mula-mula aku taknak pergi member aku ajak, member tu pulak bukan aku knal sangat...member kepada member aku..kenal muka dan nama ja...cmna tah, aku pergi jugak la..

Bila dah pergi tu, kena brainwash kaw2 punya..diorang macam paksa pun ada...bila aku tanya average orang dapat modal balik berapa lama? diorang jawab 2 minggu..pandai menipu...tapi aku join jugak, sebab 1 janji yang diorang bagi kat aku iaitu "kau bawak je member kau ke sesapa ke datang sini, kami closing dia, kau duduk dengar ja...sesapa kat sini pun akan tolong kau closing"..

Tapi janji je la...takda yang tolong sangat pun, aku yang kena cakap sendiri...TAPI, bukan sebab itu yang aku berhenti MLM...tapi sebab aku dah nampak keburukkan...MLM aku masuk tu adalah Emall Network,


mungkin dah ramai yang pernah dengar..mula-mula aku masuk, aku dah mula nampak banyak penipuan dan kepincangan yang berlaku...antaranya:

1) Hanya leader saja yang pernah dapat modal balik, yang lain tu join berbulan-bulan, tak dapat lagi modal
2) Closing dengan memberi fakta yang salah..
3) Memaksa students booking tempat RM50 terlebih dahulu, pastu duit tu burn kalau tak mau join.
4) Memaksa ahli berkumpul tiap-tiap malam dari pukul 8 mlm hingga kul 1-2 pagi..duit habis, income takda
5) Memaksa students habiskan duit PTPTN untuk masuk pakej paling mahal
6) Memaksa students berhenti belajar satu sem (ambil cuti khas dari kampus)..3 orang member aku jadi mangsa...sia-sia ja satu sem.
7) Memaksa prospek gadai barang-barang berharga seperti handset, laptop, motorsikal...ada sorang penjual dadah jual moto dia untuk buat modal join emall sbb berniat nak ubah hidup, nk insaf..tapi kesian dia ditipu hidup-hidup..ntah apa jadi kt dia
8) Tiada produk yang dijual.

dan banyak lagi la...lepas aku berhenti dari emall tu, aku dapat tahu yang diorang dah kantoi menipu..syarikat tu bukanlah dibawah CEO Petronas seperti yang mereka canangkan, tapi dibuat sendiri oleh Leader teratas bersama-sama konconya yang sememangnya anak-anak orang kaya...tipu pulak anak-anak orang miskin...kantoi bil api dan bil air atas nama leader tu, pastu tertunggak lak tu berbulan-bulan..kata kaya...

Group yang besar kat penang tu dah jadi kecik, kat shah alam ni pun dulu besar, sekarang sunyi ja aku lalu kat port diorang, ada dalam 5 6 orang ja...benda yang menipu takkan pergi jauh..syukur sangat Allah swt nak selamatkan aku dari menipu orang...Memang aku menyesal sangat boleh terjebak dengan emall tu...Alhamdulillah, takda sapa jadi mangsa aku, kalau tak, lagi bersalah aku rasa....

Kalau bukan emall sekali pun, takyah la join benda yang melibatkan MLM ni..mengikut kajian, hanya 20% sahaja orang yang join MLM akan dapat modal balik..itupun golongan atas-atas..yang 80% kat bawah tu ternganga je la...habuk pun tarak...dari segi hukum, aku tak berani sentuh sangat, tapi dengar-dengar ustazah cakap, haram sebab duit dapat tu dari orang bawah, tapi orang bawah tak dapat apa..teraniaya dia walaupun duit tu untuk produk, tapi niat dia bukan nk beli produk...Wallahualam

P/S: sorry, entry panjang

Tuesday, June 21, 2011

Situasi yang berbeza, Aku yang berbeza

Hari ni aku nak memperkenal diri aku sikit...macam mana aku di dunia yang sebenar...majoriti mengatakan aku pendiam..ya, memang betul...dulu memang aku sangat-sangat pendiam...situasi apa pun, aku diam ja...tapi bila dah masuk universiti, diam tu masih ada, tapi berdasarkan situasi jugak..ada situasi aku bising, ada situasi aku diam...fleksibel..

Jom tengok dua situasi di bawah ni:

Situasi 1: Dalam bas dari  Perlis ke Shah Alam.

------ 4 jam kemudian


Situasi 2: Dalam bilik mesyuarat

----- 1 jam kemudian


Apa yang korang boleh tafsirkan berdasarkan 2 situasi di atas?

Untuk situasi pertama tu, sesiapa yang kenal aku secara individu, memang akan anggap aku banyak bercakap..dah berdua ja..memang aku akan sembang ja....4 jam pun aku tak sedar..member aku yang dalam bas tu tak percaya kalau aku bagitau kat dia aku ni pendiam..

Bila dia masuk mesyuarat sekali dengan aku, baru dia nampak sebab apa aku kata aku pendiam..aku tak cakap banyak kalau berada dalam satu goup yang besar...bukannya tak cakap terus..aku akan bercakap hanya apabila ada benda penting yang perlu aku sampaikan...kalau tak, aku lebih suka mendengar...

Bleh pulak kan, kejap peramah, kejap pendiam...sebab pendiam tu ikut sebelah ayah..ayah aku tak banyak bercakap orangnya...peramah pulak ikut sebelah mak..mak aku sangat peramah, jumpa sesapa pun dia bleh ja sembang..tak kira melayu ke, cina ke, india ke..semua dia tegur...So, kalau nak dengar aku cakap banyak, datang la sorang-sorang...kalau nak tengok aku diam je, datang ramai-ramai..hehe....

Sebenarnya..asal aku bukan pediam..aku pendiam ni bermula darjah 2...next entry aku cerita cmna darjah  dua boleh jadi pendiam..nak sambung study jap..hehe

Monday, June 20, 2011

Pertama Kali Buat Video Effect


Ni adalah video ngan aku ngan best friends aku buat awal tahun, Januari lepas...ni first time kami belajar buat effect sendiri guna adobe after effect...sekadar percubaan...so, tak best sangat la effect dan sound effect...jalan cerita pun maybe tak faham sebab time tu hujan dah mula turun, so kami kena cepat..

Yang hisap rokok, itu cuma lakonan..kami bertiga takda yang smoking...hehe...kalau ada yang mengutuk, aku terima, memang tak best pun...dah ada yang kutuk kat youtube..dia kata "bodo"...simple ja dia kutuk kan..tak kisah pun..percubaan ja..

Yang best, orang yang kutuk aku tu, bila aku view profile youtube dia..fuh..top video yang dia upload, video yang keagaaman dalam 2 3 video..tapi yang bawah tu semua video yang mengutuk..macam-macam jenis kutukan..terhadap kerajaan, tehadap negara jiran, terhadap kaum..macam-macam lagi la...kalau kehidupan asyik mengutuk orang ja, sy pun tak tau kata apa kat orang camni...tak mau la ada perangai cmtu ye..

P/S: nak sambung study lak. =P

Senarai penuh peserta contest

Berikut adalah senarai penuh link yang telah menyertai contest friends forever..kalau ada yang tak ada tolong bagitau ye...Maaf, aku agak busy skit..sebab aku ada paper final untuk short sem aku rabu pagi..hari ni baru start study..ish2..terukkan.. =P

Nama pemenang pula, Insyallah akan diumumkan pada rabu malam..setelah aku habis final paper, juga untuk memberi masa kepada juri memilih pemenang..tak cukup kalau bagi sehari dua...

Untuk pengetahuan korang, bukan aku yang mejadi juri..wakil dari DropletHouse yang jadi..sebab aku nak berlaku adil dan sebab utama, aku busy la, ni pun sepatutnya aku nak post semalam...

jadi, rabu malam ni datang la check nama pemenang..lewat malam sikit tau...


  1. http://kucingmeowpusak.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  2. http://daygkunurhayati.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-by-shafmechy.html
  3. http://najihahfara.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  4. http://qyrndishdush.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  5. http://reenrostarizam.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  6. http://winkforpinkypurple.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  7. http://faatincumelz.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  8. http://farahinfahrenheit.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  9. http://nuovefiabe.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  10. http://akupunyacita.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  11. http://eraarusberry.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever-by-shafmechy.html
  12. http://datinberseri.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  13. http://nurulainulfarhain.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  14. http://mien91.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  15. http://lifegilacokelat.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever-by-shafmechy.html
  16. http://marissaqaisara.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  17. http://atieyhaishhh.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  18. http://wawailham.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  19. http://myheartinchikmeoww2.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  20. http://nadiyamursidi.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  21. http://syahiraclerky.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  22. http://merahduniamira.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  23. http://azzaazman.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  24. http://sweetcuppucino.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  25. http://littlenuur.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  26. http://ainnur-ainnurk.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  27. http://snowsakura91.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  28. http://terataiflowerz.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-shafmechy.html
  29. http://syahiraclerky.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  30. http://tuntunbubujamjam.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  31. http://jalinankasihkita.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  32. http://i-loveyoubeby.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  33. http://sheispure.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  34. http://queraizacullen.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  35. http://solihahazahar.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  36. http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  37. http://alyaeyanaqaisara.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  38. http://mirazali.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  39. http://iloveyousoomuchbie.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  40. http://spiralloves.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  41. http://sashahirda.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  42. http://applegulz.blogspot.com/2011/05/friends-forever.html
  43. http://velogsweetmanes.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  44. http://shiera2128.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  45. http://aen-sizz-ling.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  46. http://farhanaisazwa.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-tajaan-dh.html
  47. http://tehanurfateha.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  48. http://hayaichan.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  49. http://akusuhaayeesya.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  50. http://emogurlz-emolovers.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  51. http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  52. http://schasya-gloomyrama-rama.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  53. http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  54. http://tashya-nurulfathasshah.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-tajaan-dh.html
  55. http://nanamrul-contest.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  56. http://fadzillah-kamarudin.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  57. http://yusmizaa.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  58. http://ekinojapan2910.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  59. http://fiqaliqafashionista.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  60. http://aphiclavend.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  61. http://emalephunny.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  62. http://aquazeyra.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  63. http://mezafirah.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  64. http://queenroszaliza.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  65. http://yumikoice.blogspot.com/2011/05/contest-contest-friends-forever.html
  66. http://gift4blogger.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-tajaan-dh.html
  67. http://hidayahabu.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  68. http://black-roses92.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  69. http://keyboardchumell.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-by-shafmechy.html
  70. http://ekspresimunira.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  71. http://cikbearbear.blogspot.com/2011/05/assalamualaikum-w.html
  72. http://cucitcucit.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  73. http://tulussweet.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  74. http://pelangiadila.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  75. http://syasweetcandy.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  76. http://fairylilyaya.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  77. http://lovestoryreyna89.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  78. http://fatinlovecontest.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  79. http://suka-sukacontest.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  80. http://saiahebad.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  81. http://intanberliangacontest.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  82. http://kamithemonster.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  83. http://faishaluvnurrfatihah.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  84. http://bellacontestpage.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever-tajaan-dh.html
  85. http://syazananordin.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  86. http://keyboardsolehahmuhamad.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  87. http://thatssomebyaenlee.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  88. http://emysk8tergurl.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  89. http://froggiegenerations.blogspot.com/2011_05_01_archive.html#7997865230836425648
  90. http://azwaonly.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  91. http://anieysayangkamoo.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  92. http://jayhunt89.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  93. http://molekatiqah.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  94. http://misslyzeer.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  95. http://lalabiela.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  96. http://beehac.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  97. http://budakmanja94.blogspot.com/2011/05/contest-freinds-forever.html
  98. http://eiqasuju.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  99. http://lurveshirayuki.blogspot.com/2011/05/contents-friends-forever.html
  100. http://zaizaluvme.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-tajaan-dh.html
  101. http://winkletwin.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever_22.html
  102. http://bicarasigadisdesa.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  103. http://ceriagurlz.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  104. http://loverholicrawk91.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  105. http://thisni3za.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  106. http://hunnybunnysaya.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  107. http://hidupadeeb.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  108. http://kisahkauakudankancil.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  109. http://aliaapunyabelog.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  110. http://nazzla.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  111. http://dalamsatuhati.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  112. http://farahlisa-ceritahatiku.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  113. http://nuyuijoinsanesini.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  114. http://imaginationovertheobsession.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  115. http://miranasiruddin.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  116. http://aboutcontest.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  117. http://eyntans.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  118. http://norliza989.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html?zx=b411c3bc7d33d9ea
  119. http://renelleesa.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  120. http://princessfyha.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  121. http://nanisuju.blogspot.com/2011/05/contest-friensd-forever.html
  122. http://contestyangmintakmintakmenang.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  123. http://storyofschasya.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  124. http://iniejapunyablog.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  125. http://lifelikediary.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  126. http://wutevalalicious.blogspot.com/2011/05/contest-friend-forever.html
  127. http://25april2011.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  128. http://ctnuurain.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  129. http://makikochan.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  130. http://belogkepoh.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  131. http://secretegirlz.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  132. http://niesa-lovecrew.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  133. http://pelangichenta.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  134. http://kumonkecik.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  135. http://mieraishak.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  136. http://syisyimisi.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  137. http://hudaaincloudnine.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  138. http://akuskatax.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  139. http://missysassylaby-you.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  140. http://yuyuakochan92.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  141. http://thisni3zahata.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  142. http://lifeoftyra.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  143. http://bonamanacrystal.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-tajaan-hd.html
  144. http://along-nidar.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  145. http://hunnyzafirah.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  146. http://skascyhazindie.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever.html
  147. http://najihahnajihuh.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  148. http://agirlwithhersmile.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  149. http://comeykiut.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  150. http://imsorry-ily.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  151. http://munifahaha.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  152. http://just5minearly.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  153. http://cthajarpinkgurl95.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  154. http://sitinorsyuhadahaizad.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  155. http://ceritabudakriang.blogspot.com/2011/06/contest-friendship-forever.html
  156. http://fifiethebighead.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  157. http://akulahe-rapasha.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  158. http://noreenrara.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  159. http://fyeahteenagelife.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  160. http://tiekqafhea.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  161. http://ink-of-life.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  162. http://chempakasari20.blogspot.com/2011/06/diari-144-contest-friends-forever.html
  163. http://akupunyasukablog.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  164. http://sarahnaiemah.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  165. http://semanisepal90.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  166. http://aboutpepsy.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever-tajaan-dh.html
  167. http://bajiku.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  168. http://maduheart.blogspot.com/2011/06/contest-freinds-forever.html
  169. http://nazlia-nazeri.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  170. http://justaboutmissnfr.blogspot.com/2011/06/kontexx-fwen-for-evaa.html
  171. http://akusukajadiadik.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  172. http://kasihmu-mahizan.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  173. http://meramonst.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  174. http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  175. http://raihanaan.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  176. http://www.aidaazryn.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  177. http://imakillerbutnotamurderer.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  178. http://cahayailham23.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  179. http://budakketotstory.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  180. http://syalalalandiary.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  181. http://nanajuliana.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  182. http://snowqueeny.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  183. http://nuraidahanisaan.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  184. http://isma-lovetowrite.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html?zx=4a1a85c396c23657
  185. http://akudiadancerita.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  186. http://kliklaaku.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  187. http://www.azhafizah.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  188. http://administorchanrulez.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  189. http://myselfakma.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  190. http://somethingtoshareaboutlife.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  191. http://monologuenthetypewriter.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  192. http://ct-kama.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  193. http://gadiscactuz.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  194. http://ninieylurveiz.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  195. http://hidophusna.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  196. http://amiza-azmi.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  197. http://lovetonature.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever-tajaan-dh_06.html
  198. http://areda91.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  199. http://erinleftright.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  200. http://amilinhussin.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  201. http://miasyarah.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  202. http://sayepunyeblog.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html?zx=df41daa1071459c8
  203. http://schadayantiofficial.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  204. http://asmilethathidesapain.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  205. http://norhafeezah.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  206. http://coklatmasammanis.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  207. http://rawkkstylo.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  208. http://sayasukatarikrambutfaris.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  209. http://rockingthatthing.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  210. http://sweetmcflurry.blogspot.com/2011/06/contest-friend-forever.html
  211. http://kakimukulipatlipat.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  212. http://diellaunly.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever_08.html
  213. http://jazzyjeel.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  214. http://qylanoh.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  215. http://einzmiszmessyartwork.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  216. http://blogcahayamama.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever-tajaan-dh.html
  217. http://misseucralipse.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  218. http://sengalventures.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  219. http://catatan7daie.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  220. http://contestngiveaway.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  221. http://retrojingga.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  222. http://megotstorythatcalledhistory.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  223. http://ansuhdauf.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  224. http://mysuperduperhero.blogspot.com/2011_06_01_archive.html#3142921390426826215
  225. http://indahdunia92.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  226. http://kotakasut88.blogspot.com/2011/06/contest-friends-foreverhttpwwwbloggerco.html
  227. http://anakencikzin.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  228. http://nurafeeqah13291.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  229. http://ilaqilah.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  230. http://ladolceziera.blogspot.com/2011/06/contest.html
  231. http://asmakghazali.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  232. http://hebohyasminedanny.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  233. http://ceritasiiyana.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  234. http://sharifahfatinsyazwani.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  235. http://a-waney.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  236. http://nurulain1011.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  237. http://alyajane.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  238. http://seungujiwaku.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  239. http://nuramirarosli92.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html
  240. http://atienabila.blogspot.com/2011/06/contest-friends-forever.html

Sunday, June 19, 2011

CONTEST : FRIENDS FOREVER (tajaan DH)

**INI ADALAH STICKY POST - AKAN MELEKAT SAMPAI 19 JUN 2011, ENTRY TERBARU DI BAWAH POST INI**


Klik SINI untuk tengok/semak senarai peserta yang sudah join


Alhamdulillah...tercapai jugak hasrat aku nak buat contest untuk korang dengan menawarkan hadiah yang best...pihak Droplet House berbaik hati telah tampil untuk menaja hadiah bagi contest ini..nak tau hadiah apa, terus baca sampai habis...

Hadiah-Hadiah:

1) Tempat pertama: Pakaian Tajaan DROPLET HOUSE + Topup RM10 + Bloglist
2) Tempat kedua : Pakaian Tajaan DROPLET HOUSE + Bloglist
3) Tempat ketiga : Topup RM10 + Bloglist

Syarat untuk hadiah:

1) Hadiah akan diberikan berdasarkan pilihan korang. Jadi, korang kena pergi page facebook DROPLET HOUSE dulu (Klik SINI), pastu like page tu >> masuk dalam photo diorang, cari album "CONTEST PRIZE (SHAFMECHY)", korang like la mana-mana baju yang menjadi pilihan hati korang. Satu je tau, sebab gambar korang like tu akan diberi jika korang menang.

2) Untuk yang tiada facebook, kalau menang, hadiah diberi ikut gambar yang mendapat like terbanyak. Bleh tgk contoh kat blog DROPLET HOUSE. Klik SINI.

3) Untuk peserta lelaki, korang bleh la hadiahkan untuk gf ke adik ke, kakak ke, atau sesapa saje...=)


Cara-cara untuk join:

1) Buat satu entry bertajuk: CONTEST FRIENDS FOREVER
2) Letak banner kat atas tu dan link kan ke entry ini
3) Letak gambar korang bersama rakan-rakan korang. Gambar paling memberi kenangan untuk korang. Cerita la sikit dalam 2 3 ayat.
4) Tag 3 orang rakan dan pastikan mereka tahu. (Follow aku jika anda nak up-to-date dengan contest ni, tak paksa follow)
5) Letak juga gambar baju yang korang like tu dan link ke facebook DROPLET HOUSE.

Kalau ada yang belum faham, bleh klik SINI untuk tgk contoh entry.


Tarikh Tutup: 19 Jun 2011 (Ahad), 11.59 malam. 

Kalau nak join, tinggalkan link entry anda di ruangan komen di bawah ye. Jangan letak link kt page DropletHouse, nnt sy tak tahu.
.

Cara Aku Selamatkan Blog Jika Digodam/Hack

Sekarang kan tengah hangat kes website dihack, tak kurang juga ada beberapa blog yag telah dihack...Tak mustahil blog kita pun bila-bila masa orang boleh hack, jadi, kena la ambil langkah-langkah pencegahan..ni cara aku..banyak lagi cara lain

Pertama....tukar password korang bagi jadi lebih panjang dan susah..kalau boleh jangan ada kaitan dengan nama korang..mesti lain dari password yang korang guna untuk email ke facebook ke..suma kena lain..bahaya kalau sama...Password tu kalau boleh panjang melebihi 13 huruf bercampur angka..contoh: buff3r3d3arning4365187

Setakat yang aku tahu..kalau seseorang nak hack kita, selalunya dia akan guna Brute Force Attack, guna hacking software yang diorang buat sendiri untuk login dalam akaun kita, software hacking yg free pun ada orang share...masa yang diambil untuk hack pula bergantung kepada password, kelajuan komputer hackers, kelajuan internet hackers dan beberapa faktor yang lain..

kalau password korang 3 huruf je..contoh: abc...tak sampai pun 1 saat dia bleh hack...1 huruf dan angka boleh membezakan sama ada sehari  atau setahun masa untuk hack...kalau password yang panjang, dalam 2 3 hari jugak nak hack/crack, kadang-kadang berbulan....kalau hacker tu memang genius, komputer lak laju... memang kejap je la...kalau aku jadi  hacker pun, try hack sehari lebih tak boleh-boleh, mesti aku akan tukar target..jadi panjangkan lah password anda...

Kedua....aku buat backup..kalau mereka berjaya hack atau apa-apa terjadi kat blogspot ni, blog kita masih boleh diselamatkan...backup aku terdiri daripada template dan post-post yang ada blog aku...cmna nak buat backup tu? bagi yang masih belum tahu, mudah saja...mula-mula download full template dulu:





















Pastu save la kat mana-mana folder dalam laptop korang...kalau boleh setiap kali korang update template, korang download full template pastu save lagi..kalau nak upload balik template tu, mesti semua dah tau kan..hanya klik choose file > pilih file template > upload.....

Kedua, backup semua post dan komen yang ada kat blog korang...:


Masuk kat setting > basic...Klik yang arrow hitam tunjuk tu..export blog...pastu save skali dalam foder template tadi...nanti kalau blog korang rosak ke apa ke, hilang semua post sebelum ni, bleh la backup balik dengan klik import blog (arrow biru)..aku update backup blog aku dalam 2 minggu skali..

P/S: kalau tak faham bleh tanya, kalau aku ada salah info, bleh tegur.. =)
....

Saturday, June 18, 2011

Mari tinggal link untuk bloglist

CLOSED

Malam ni aku nak update bloglist aku "My Blogger Zone"...cara aku senang je...korang tinggal link kat ruangan komen etry ni, aku ambik je...sebelum ni aku open untuk 10 link pertama, tapi kali ni aku nak open sampai pukul 12 tgh mlm ni....aku akan update sebulan sekali @ seminggu sekali @ dua minggu sekali..ikut bila aku teringat >.< (selalu lupa)

Aku akan ambik semua link yang korang tinggalkan..tapi klu terlalu banyak, aku akan set supaya bloglist tu "show 10 latest update only"...

Kalau korang perasan, ada lagi satu "Check Them Too"..itu geng-geng yang aku kenal (housemate, colleague) DAN yang exchanged link ngan aku..maknanya dia letak aku dlm bloglist dia..aku letak link blog dia kt ruangan tu la..tapi baru ada sorang..yang lain tu semua geng aku je..ruangan ni tak akan diupdate..sebab tu banyak yang dah lama tak update, tak semua geng aku aktif. (thanks utk eza sbb tanya semalam...hehe)

Kalau ada sesapa yang ada letak aku dalam bloglist, bgau la..aku masukkan link korang dlm "Check Them Too"...

Tunggu apa lagi..cepat tinggal link korang sebelum pukul 12 mlm ni..ada sejam lebih lagi..hehe

CLOSED

Blog tua, Isi Baru

Agak-agak apa la yang aku maksudkan blog tua isi baru ni ye...sapa pernah buka profile aku? kalau korang buka profile aku, akan nampak macam ni:


sorry, tak nampak sangat tulisan...tu ha, bawah user stats, perasan  tak ada tertulis "On Blogger Since: December 2006"....buat pengetahuan korang, aku sendiri pun taktau yang aku rupanya dah ada akaun blogspot ni sejak lepas SPM 2006..sendiri tengok sendiri yang terkejut..hehe

akaun je sejak tahun 2006, tapi blog yang korag tengah melawat ni bermula tahun 2009...masa tu aku boring sangat, tak tau nak buat apa..so aku buat la satu personal blog untuk kongsi pengalaman ngan member-member..time tu nama blog aku adalah "Bila Aku Boring"..follower 11 orang..terdiri dari rakan-rakan sendiri..maknanya aku tak aktif blogging la..

Cuba tengok blog archieve:


Blog aku yang mula tahun 2009 tu aku memang tak aktif...kalau tengok tu, April 2011 entry mula banyak kan..dalam pertengahan bulan April lepas la aku mula betul-betul blogging..mula temui 'rentak' dalam dunia blogging ni...didorong pulak oleh housemate aku juga seorang blogger, makin bersemangat la nk aktif..

Kiranya baru genap 2 bulan aku aktif dalam dunia blogging..Alhamdulillah, banyak yang sporting dan            sudi follow, sudi baca blog aku ni..terima kasih bebanyak..jadi, korang dah tahu kn yang aku masih baru,                        kalau ada aku tersalah apa-apa, tegur la ye..aku open je..

Kekadang terfikir jugak...kat mana aku sekarang kalau aku mula aktif dari tahun 2006? tak pun dari tahun 2009? Nak buat camna, memang asal aku bukan orang yang pandai nak mengarang, susah bagi aku nak berblogging sebenarnya...tapi terlalu banyak cerita dan pengalaman aku nak kongsi...disebabkan keinginan itulah, aku dah boleh mengarang, boleh dah jadi blogger walaupun tak sehebat yang lain..=)
....