Wohoo...lama gila aku x update blog...maklum la, busy..kekadang lupa yg aku ni ada blog..skrang ni aku tgh cuti sem, boring sgt dok rmh ni, xda apa nk buat, nk kuar jln2 pn xda transport sbb moto aku tggal kt shah alam..aku pn terigt blog aku..alang2 boring, apa salahnya update blog yg dh lama aku tggal ni..
Boring ni kkdg membuatkan aku nk cuba sesuatu yg aku xprnah buat, baru2 ni aku buat kek batik. Parent aku n adik2 aku kuar pergi alor star, so tggal la aku adik aku sorg tu kt rmh..time tu mmg aku buntu xtau nk buat apa, mengadap laptop ja dr subuh..terlintas lak kt fikiran nk buat kek batik biskut marie tu sbb aku suka kek tu, dgn berbekalkan RM14 yg aku ada, aku pun keluar beli bahan2..ni bahan2 aku beli:
1). Milo paket kecil
2). Serbuk koko
3). Buttercup
4). Biskut marie sebungkus (300g)
5). Susu sejat F&N
cukup2 duit aku bwk beli bahan2 tu..
Bahan2 tambahan adalah :
6). Satu cawan gula halus
7). 1 biji telur.
Cara aku buat pulak cmni:
1. Masukkan semua bahan kecuali biskut marie ke dlm periuk, tp milo tu cuma 1/2 cawan, serbuk koko 1 cawan. Dgn menggunakn api yg pelahan, kacau campuran bahan tersebut sampai pekat, dlm 15 min.
2. Biskut marie tu klu yg besar pnya, pecahkn 4 supaya sng nk gaul nnt.
3. Bila campuran tu pekat, tutup api dan masukkn biskut marie, gaul bg sekata, jgn lama sgt takut biskut marie lembik. Masukkn dlm bekas ke tapawe ke..klu nk mudah keluarkn kek tu, lapik dgn aluminium foil.
4. Mampatkn kek tu then masukkn ke dlm peti ais..tggu je la dlm sejam, pastu dh bleh mkn dh.
ni hasil aku buat:
4. Mampatkn kek tu then masukkn ke dlm peti ais..tggu je la dlm sejam, pastu dh bleh mkn dh.
ni hasil aku buat:
P/S: pastikan api tu kecil ye, klu x jd mcm aku, telur tu jd masak sbb api agak kuat..hehe
0 comments:
Post a Comment