Monday, July 18, 2011

Bidang Kejuruteraan Mekanikal ni camna ye?

pic: google

Seorang rakan blogger kita Syarifah ada request aku cerita sikit tentang mechanical engineering. Meh nak habaq mai. Ramai yang tak tau mechanical engineering ni macam mana sebenarnya. Masa result SPM keluar beberapa bulan yang lepas, UiTM ada buat Ekspo Selangkah ke UiTM, kat situ pelajar yang baru habis SPM ni boleh tnya apa yang diorang nak tau dan aku salah sorang yang jaga kaunter fakulti aku, Kejuruteraan Mekanikal.

Paling banyak soalan yang diorang tnya kat aku "Kejuruteraan mekanikal ni macam mana?". Aku pun tak tau macam mana masa aku apply dulu, hentam ja janji takda kena hafal, aku tak suka hafal, minat mengira. Bila dah belajar sendiri baru tau macam mana.

Kejuteraan mekanikal ni bukan sekadar bermain dengan enjin, dia punya cabang banyak. Ada automotif, marine, oil-gas, aerospace, pembuatan dan lain-lain lagi la. Sebab tu la orang cakap bidang kerja untuk kejuruteraan mekanikal ni luas. Yang aku ambik sekarang ni pure punya, belajar suma jenis, agak susah sikit. Tapi nanti tahun akhir kena pilih subjek yang lebih spesifik, ke arah mana kita nak, robotik ke, oil-gas ke, bergantung minat masing-masing.

Banyak melibatkan pengiraan dari benda yang statik hingga la benda yang bergerak, melibatkan design, ada jugak kena hafal tapi tak banyak. Elektrik pun ada jugak belajar tapi tak banyak, belajar pun yang asas ja. Sistem air-cond kat bangunan besar macam Jusco, Giant, pastu lif yang korang naik, sistem paip air kat bangunan besar, semua tu bawah kejuruteraan mekanikal..assignment aku kena buat yang tu la, kecuali lif.

Kalau tanya pasal bidang kerja, sangat banyak. Bergantung kepada cabang yang korang pilih. Kalau nak gaji masyuk, ambil la bahagian oil-gas. Kalau nak jadi businessman pun boleh, bukak bengkel kereta, buka yang besar punya la, jangan ingat tauke bengkel pendapatan sikit, banyak tau tauke bengkel kereta ni dapat, tapi kena buka bengkel besar la. Standard gaji permulaan engineer ni aku pun tak pasti, kalau ikut research aku dalam RM2300-RM2700 (lepasan ijazah) untuk syarikat swasta, tak termasuk elaun. Minta maaf kalau salah, aku pun masih belajar kan. Kalau ada nak tau lagi, boleh la tnya.

140 comments:

kotak bulat said...

kb mekanikal pembuatan.. :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

oooooooooooo...now,i know pakcik :D

izyan yasmin said...

ohh , min pun baru tau. Selama ni tak tau pun, mechanical engineering ni blaja apa . hihi

syashafie said...

sangat mambantu syarifah ! :D

tiha said...

hahaha menjenguk ke sini..^^

syrupmasin said...

ohh minat kire-kire..patot la..aku minat cakap2 tuh amek masscomm..haha :D

fiq. said...

sem lepas belajar asas enjin dan electromechanical dah cukup membuatkan hidup kucar kacir, hahaha, kena tabah banyak walaupon tak banyak menghapai

Fathiah Hamim said...

saya tidak digalakkan mengambil bidang ini. :P

shafmechy said...

kotak bulat: oo.yeke..good2..sama cos la kita..hehhe

fee: nnt bleh bg tau student mak cik =P

min: skrang dh tau, nnt org tnya bleh la jawab kn..haha

syashafie: my pleasure ^.^

tiha: jenguk2..hehe

syrup: masscom uitm shah alam byk awek cun..baik2 skit..haha

fiq: yup...mmmg mencabar gila..

fathiah: jgn ambik klu x minat kira-kira, bahaya..hehe

syarifahsidrus said...

lambat sikut menjenguk..hhaa, terbaikla explaination, nak google susah betul.btw, thermal-fluid tu refer pada oil and gas ke? ramai senior cakap macam tu. lagi satu, peluang kerja kan, ada beza ke lelaki n perempuan nanti?

thank you2

shafmechy said...

syarifah: yup, thermal-fluid tu oil-gas..bleh kerja ngan petronas nnt..hehe..klu bidang kerja tu sy pun x sure

syarifahsidrus said...

oo,takpe2. thanks to you!

FizA said...

mekatronik lak cmna?
blaja balance ke mechy and electronic?hahaha

*soklan tak brkaitan* xD

Eza Boom Boom :) said...

Eza dah tau dah pasal course mechanical engineering ni pasal apa..Abang senior Eza yang rapat dengan Eza selalu cerita pasal apa yang die belajar...Sekarang pun dia tengah praktikal kat sesco..hoho, semoga berjaya dalam bidang ni yer awak..:)

shafmechy said...

syarifah: u r welcome =P

fiza: yg tu sy x tau la..hhuhu

eza: thanks ^.^ nak jadi engineer..hehe

Liyana Zahim said...

Oooo. Aerospace under mekanikal ek? Pehh mahal nye gaji engineer.. Sy nk jadi engineer gakla cmni.. Gegegege~ =D

FizA said...

hehehe.. saja ja tnya.. xD

Eza Boom Boom :) said...

ur're welcome... Amiin, semoga cita-cita awak dipermudahkan untuk dicapai :)

Asyila Zainuddin said...

tak minat engineering.. anti-fizik.. hehe.. :p

Hiddy Asri said...

prmpn ramai x amik jurusan ni?

shafmechy said...

liyana: bleh2..nnt jadi tumpuan la awk..haha

fiza: xpa =)

eza: Insyallah..tlg doakan ye

asyila: ni minat ke arah bio ke?

hiddy: x ramai sgt..tp sekarang dah semakin ramai berbanding dulu

alif haris said...

perghh bakal engineer ni.. hebat2 ..
aku science comp .. biasa2 aje .. hehe

Anonymous said...

tq for the info.
saya nk tnya kalau kita minat bekerja dekat proton,agk2 course ap yg sesuai?

shafmechy said...

mekanikal automotif

Arif said...

nk tanye........... kerjaya bidang mekanikal major energy, ap dan ad x kat msia???? trimas

Anonymous said...

mekanikal major energy , ap kerjaya dia dan ad x kat malaysia ni?
thanks

shafmechy said...

arif, maaf pasal major energy tu sy pun xtau mcm mana and x sure ada x kt m'sia..

Anonymous said...

salam.
nisa dpt dip mekcy kt uthm...tpi dy x ckp bidang meky ap..erm,mgkin time dftar 6t pilih kowt...soklan nisa;

sy nk pilih bdg mecky yg gaji bsr n bnyk buat projek keje kt oversea.bdg ap ekh,,?oil n gas ke??atau marin?or both?

sbb,my uncle ckp dy kene pgi keje kt korea 5ta0n..so bwk anak bini sume...n gaji 20k sbln....tpi dy ckp dy amik o&g and marin(mekanikal eng.)...cmne tuh

sory,nisa byk tny....tkot 6t bt wrong dsicion....

shafmechy said...

nisa: klu diploma mekanikal tu,kalau dia xgtau bidang apa, kemungkinan diploma mekanikal 'pure'..kalau nisa mmg nak ke oversea, gaji besar..nisa kena sambung ijazah...for oil n gas...marine..both asing setahu saya..gaji agak besar la...tapi, bab oversea tu, bergantung jugak, x semestinya kita pilih oil n gas, confirm oversea...bergantung kpd majikan n your performance...as long as nisa jadi engineer, InsyaAllah, nisa perform bagus, majikan x kisah nk bg gaji byk antar oversea....

tapi, nak sure lagi, tanya orang yang dah pernah ambik bidang tu..masuk mana2 forum ke..

Anonymous said...

oowhh ic...hmmm,nmpkny kne strugel lbey laa ea...mklum la,pompuan na msok o&g,kompom kne kompeet ngn boys nye...neway,,thanx in advance sbb tlg nisa.dh confidnt skit future,6t nisa pi usya ag forum,hoho...tq^^

shafmechy said...

u r welcome. Gud Luk ^.^

hidayah ismail said...

salam..abg leh x nk tau..sbjek utk mekanikal engg apa utk sem 1?.sy d[t mekanikal engg..

shafmechy said...

sori lambat reply, xda internet..klu sem 1 degree ke diploma?
sem 1 diploma mostly belajar lebih kurang form5, but more advance..kimia, fizik..sem 1 degree xtau sbb sy masuk sem 3 trus..

Anonymous said...

Hi saye ana. . Saye dapat tawaran Dip Kejuruteraan Mekatronik dr Politenik. . .mase form 5 dulu saye ambil subjek perakaunan. .Tiada kaitan langsung dgn kejuruteraan. . .Patut ke saye terima tawaran ni?

shafmechy said...

sy form 5 biologi..xde kaitan gak..tp sy minat mekanikal..so sy mintak...terpulang kpd awk la, klu awk minat, ambil je..tp, mekatronik klu x salah sy, mekanikal + elektronik...contoh buat system tgn robot..mekanikal pergerakan tgn dan system elektronik dia semua awk kena belajar...mekatronik lebih specific..mekatronik slh satu cabang mekanikal...so, klu awk boleh handle both mekanikal n elektronik, ok la..klu x, ambik yg awk minat..yg kita minat, lebih mudah utk kita belajar.. =)

hujan_panaz said...

assalamualaikum

shafmechy said...

waalaikumussalam

Schu haDa said...

nak amek eng tapi tak taw nak amek eng hape..adeh.. dulu berkenan kat pembuatan..sekarang dah pening balik nak amek ape..

pe yg best skali, no 2 best n no 3 best dalam mechy ni ce kabo sikit bt rujukan nk isi upu..

shafmechy said...

yg best skali? best x best depend kt awk, awk suka yg macam mana? ada org suka kereta, pilih automotive, klu yg suka kilang2, manufacturing..klu suka kapal terbang, aerospace, nk kerja offshore, oil n gas..tu contoh la..sy pilih mekanikal pure..klu xtau sgt, ambik je pure..kejuruteraan mekanikal.

Schu haDa said...

pure kinda tough based on entri ni as semua benda kita blajar..

seriously I dono what do I like.. haha .. suggestion pliss! electric, mekatronik sah2 tak minat..bt exp pon tah hape2..hoho..civil pulak orang kata sengit persaingannya sb ramai apply,seriously?

shafmechy said...

engineering semua tough..awk ambik apa pun, mostly blajar lebih kurang ja..basic tu yg susah mcm static, dynamic,mechanic of material, fluid, yg tu, awk ambik apa pun awk kena belajar...sy nk suggest pun xtau la, nnt xkena dgn cara awk..seriously, mechanical engineering nk yg senang mmg xda, nk xnk, awk akan ada gak subject killer...

civil sy xtau..tp dgr kata mcm tu gak, byk apply civil berbanding mekanikal

sy suggest awk ambik pure la klu xtau, senang nk apply kerja..

nk apply UPU kn? 4 pilihan pertama apply universiti yg sama, cos bebeza la. tu tips pegawai UPU bg kt sy...

Schu haDa said...

hurm o.O
I'll think about those 4 courses I'm gonna choose
maseh jd kaunselor jap

shafmechy said...

no prob =)

Saurabh Bajpai said...

kekosongan jawatan di malaysia available here.

Anonymous said...

masalah awk sama la dgn sy schu hada..tngh pening nk isi upu..
sy mnt mekanikal engineer..tp bwh mekanikal ni pn byk lg specific dy kan?..cthnye pmbuatan,automotf,aeronautik..ape ptt sy utamakn?..
so,ape pndgn ShafMechy??

shafmechy said...

klu isi upu tu, just minta ja mekanikal (klu minat btol mekanikal la)...nnt bila dh belajar mekanikal, mungkin awk akan nampak cabang mana yang lebih awk minat..aerospace ke, robotik ke, management ke..then tahun akhir tu, pilih la subjek elektif..special topic ke arah bidang yg minat tu..

Anonymous said...

Salam.. klu civil eng tu cmne pulak ek?? ape skop pembelajaran nyer???

shafmechy said...

civil saya xtau sgt..

Anonymous said...

bleh x senarai semua bidang kejuteraan mekanikal

shafmechy said...

byk..sy pun tak dapat nak senaraikan semua..industri, automotif,pembuatan, aeroangkasa, marine, dan lain2

Anonymous said...

asasnya mekanikal melibatkan pergerakan,. semua benda bergerak mempunyai daya mekanik.jurutera mekanikal kebiasaanya akan pastikan sistem yang bergerak dpt berfungsi dgn baik. manakala jurutera civil melibatkan sesuatu yg statik/rigid. mereka kena pastikan struktur dpt berdiri teguh. semua melibatkan ilmu fizik & pengiraan. menjadi jurutera bukan mudah.ia memerlukan pengalaman berbandg pekerjaan lain. jurutera ibarat problem solver & bijak mengunakan masa. Oleh itu, adik kena cuba ambil peluang yg ada, cuba masuk kursus2 asas. biar mula dari asas.

nurul asyiqin said...

assalamualaikum saya baru habis matrik nak tanya pasal kej mekanikal untuk ijazah

faralya rahamat said...

salam, saya nak tanya. pasal mechanical eng ni, mmg byk mengira eh? n kalau org yg jeni biasa2 je bab mengira ni boleh tak survive dlm course ni? and ShafMechy tau pape tak pasal chem eng? thanks in advance.

shafmechy said...

hampir semua subjek mekanikal melibatkan pengiraan, klu biasa2 mengira, kena rajin la, boleh jer survive..yg mls study yg susah nk survive...
chem eng sy x tahu sgt

Anonymous said...

Sya monica.sya ditawarkn diploma mekanikal engg tapi blajar mekanikal ini susah ke?bidang mknikal ini byk cabang kah??

shafmechy said...

Hai Monica,
Bergantung kepada minat jugak, kalau tak minat, susah jugak...bagi saya standard belajar la..ada subjek susah, subjek senang..rajin study, ok je, takda masalah..
cabang byk jugak..

Munira Hanis said...

just nak tau..antara mechi engineering ngan computer science mana lagi susah? kalau tahu la hehe.

shafmechy said...

xtahu sbb xpernah ambik sains komputer..tapi majoriti kata engineering lagi ssh..bagi sy, mana2 pun, klu minat ok ja, klu x minat, yg sng pun jd ssh

Anonymous said...

bidang mekanikal engineering ni hebat, kalau dekat U, siapa ambik bidang ni nampak kelelakian tue, aku awal2 mintak kos ni jugak ambik ijazah, tapi tak kesampaian, dapat sambung pure mathematic je, sampai sekarang kalau sembang dengan membe2 mekanikal, aku rasa sedikit cemburu, tapi rezeki masing2. ambik bidang sains pun ok jugak.

shafmechy said...

yup..sains pun ok sangat dah...dan bidang apa pun kita ambil, bila nanti, bergantung effort kita jugak..macam mana kita nak corakkan future career..

Saifulnizam Yunus said...

Saya betul betul minat dengan artikel ni. Saya teringin nak bekerja dengan gaji yg besar. Jadi sekarang ni saya nak pilih antara mechanical eng dan chemical eng? Kalau kita pilih chemical and nak kan bidang oil and gas? Apa yg dia buat and apa beza Mechanical oil and gas? Drilling semua tu ke? Proses dia mcm mana? 4 tahun kat U lepas tu kerja? Kalau kita pilih mekanikal belajar secara general dulu mcm tu? Biasanya mekanikal ni lebih kepada gajet kan dan oil and gas pun mesti berkaitan machine gak? so luas dalan erti apa tu?

shafmechy said...

Apa yg dibuat bila kerja secara detail detail sy taktau sgt, tapi yang pasti, kalau mekanikal, tak semesti machine saja, valve, piping, banyak lagi rasanya. Untuk kimia pulak, yang ni saya kurang tahu, tak berani saya nak cakap. Mungkin secara general, scope kerja chemical lebih kecil dari Mekanikal.

Kalau nak kerja oil and gas terus lepas graduate tanpa pengalaman, sangat susah nak dapat, pointer kena tinngi, sekurangnya CGPA 3.7, berdasarkan pengalaman saya la. Sebabnya, company oil and gas tak banyak, dan kebanyakkannya mereka nak yang berpengalaman, 3 tahun, 5 tahun...

Pasal proses belajar pulak, ya, 4 tahun kalau dari matrikulasi atau asasi..kalau dari diploma universiti yg sama, ijazah selalunya jadi 3 tahun...Mekanikal yang general la yg sebaiknya, jangan ambil automotive or manufacturing pulak...kalau universiti ada tawarkan mekanikal oil and gas, itu lagi baik..tapi saya tak tau ada ke tak unversiti yg ada cos tu.

Kalau ikut personal opinion, memang saya cadangkan mekanikal, luas scope kerja, jadi banyak sikit peluang nak dapat kerja kat oil and gas tu...takpe, jangan risau, nanti bila awak dah start belajar, lagi awak akan nampak camna bidang mekanikal , oil and gas ni...try la cari lagi maklumat, ini saja saya yang sy tau.

Anonymous said...

Salam..tumpang tanya..kos apa yg sesuai kalau nk kerja offshore?dan kos apa yg bidang kerjayanya meluas.terima kasih.

shafmechy said...

kalau profesional punya offshore, engineering, seperti mekaninal, electrical..lagi bagus kalau course mekanikal oil and gas....untuk bidang kerja yang luas, bg pendapat saya engineering mekanikal, sebab mekanikal seperti yg saya terangkan diatas, merangkumi banyak aspek, bukan setakat mesin..jadi, selagi ada kilang, bangunan baru dibina, perniaagaan baru dibuka, InshaAllah ada saja peluang, cuma kena ada effort yang tinggi dan jangan terlalu memilih untuk peringkat awal kerja

eX SPM said...

mcm mane nak apply bidang ni??

shafmechy said...

Bila kita nak apply masuk universiti/kolej, kita apply berdasarkan bidang..masa tu la pilih bidang ni..selalunya lepasan SPM apply melalui UPU, dlm tu ada senarai bidang dan universti

anis said...

salam,, sy nk tanya ni,.. adek sy lepasan spm, dy berminat dalam bidang automotif.. course apa ye spatutnye dy plih ye? confuse nak tlg pilih yg mana utk adek. harap dpat tlg, =)

shafmechy said...

anis: Kalau minat automotif, boleh ambik kejuruteraan mekanikal (automotif)..tapi tak semua universiti ada...kena tgk universiti mana yang tawarkan mekanikal automotif

Saifulnizam Yunus said...

Salam. Saya nak ke arah mechanical oil and gas. Tapi saya taknak ambil diploma. So sekarang, saya ptut ambil asasi ke apa? Then degree baru spesifik? Saya nak tanya mechanical engineering oil and gas secara detail. Awak berminat dlm bidang ni kan?

shafmechy said...

Salam. kalau tak ambil diploma pun, matrikulasi, asasi pun boleh, yg penting kena sambung degree. kalau degree, better yang spesifik, tapi make sure study betul-betul, bagi dapat CGPA 3.7 ke atas macam tu. Saya minat untuk bekerja dalam oil n gas sbb gaji yg ditawarkan tinggi, tapi nak dapatkan interview susah, persaingan tinggi..So, nasihat saya, time degree nanti, all-out study, aktif dalam persatuan sukan, tak perlu nak malas2, nak enjoy2..enjoy lepas dpt kerja..oh..saya tak tau sangat oil and gas secara detail, ada sorang member sekolah kerja oil n gas, tapi dh lama tak jumpa dia

abisDAA said...

kejuruteraan aeronautik ade kat malaysia x?

shafmechy said...

kalau aeronautik yg awk maksudkan tu adalah aerospace, mmg ada, sbb senior sy pernah ambik bidang tu dekat Universiti Islam Antarabngsa..

Mimie_Imiey said...

Hye? Nak tanya ni. Mechanical engineering ni sesuai dengan perempuan ke? Sebab masa mohon upu pilih bidang ni atas dasar minat kira2 and something yang challenging. Tapi bila fikir2 bilik takut tak sesuai dengan perempuan.

shafmechy said...

hai...skrang dh banyak perempuan ambik mekanikal...kalau minat ambik je, sbb bidang kerja banyak...

Mimie_Imiey said...

Okay thank for the information. Nak tanya, kalau amik diploma then sambung degree mechanical engineering selalunya berapa tahun baru habis belajar? And kalau asasi or matrik then sambung degree pulak brpe lama?

shafmechy said...

Kalau ikut pengalaman saya, Diploma 3 tahun, then sambung degree 3 tahun, total 6 tahun..tapi universiti yg sama la..klu degree universiti lain, akan jadi 4 tahun....kalau dari matrik, matrik 1 tahun, degree 4 tahun..so total 5 tahun...

sebab full time mekanikal engineering adalah 4 tahun selalunya...cuma dari diploma ja, degree yang tahun pertama akan ditolak, tinggal 3 tahun

miss immara said...

Assalamualaiku. Kejuruteraan Mekanikal pembuatan tu mcm mne eh? Thanks

shafmechy said...

secara keseluruhan, saya rasa tak banyak beza dgn kejuruteraan mekanikal..maybe ada beberapa subjek yg lain sikit, itu pun subjek yg minor..core subjek still sama, sbb tu basic mekanikal..

izzat said...

Salam,kalau sya ambil diploma kejeruteraan mekanikal dkt uitm.final sem tu kita kena pilih bidang lebih mendalam sperti oil n gas,automtive eh?misal kata sya nk smbung degree dlm automtive ada ke bidang automtif ni dkt uitm?sbb kalau kita smbng degree dkt U lain nnti degree akan dlnjutkn ke 4thun kan?

shafmechy said...

Salam. Kalau diploma uitm, final sem ada manufacturing, mekanikal (pure), aerospace, automotive...tapi bila nak sambung degree boleh pilih lagi...cuma degree ada 2 je kalau dari diploma, mekanikal (pure) atau manufacturing...yes, kalau U lain, 4 tahun

QisyaDa said...

Assalamualaikum :)
*Ramai tak pompuan masuk engin. machanical? Boleh bagi ratio tak?

*Saya rasa binggung nak pilih electrical atau mechanical.. mana lagi terbuka luas pekerjaannya?

* saya suka kire2 & alhamdulillah SPM dpt Phy, +m3 , m3, Ch = A+

shafmechy said...

boleh tahan, dlm 20-30% drpd jumlah keseluruhan...tapi semakin bertambah setiap tahun

rasanya dari skop kerja, mekanikal lebih luas...klu elektrikal, imaginasi kena tinggi sbb kita deal dgn electric, benda x nampak..

ok dh tu klu minat kira2..engineering mmg kira je memanjang..hehe

QisyaDa said...

Tq bagi reply laju yg teramat sangat:)

nak tnya lagi..
* Kalau ambil asasi kejuruteraan uitm pastu g ijzah kej. mekanikal
(general) boleh tak?

* mana lagi baik ambil asasi / diploma?

p/s : dosa tau x jawab salam saya :P

QisyaDa said...

Tq bagi reply laju yg teramat sangat:)

nak tnya lagi..
* Kalau ambil asasi kejuruteraan uitm pastu g ijzah kej. mekanikal
(general) boleh tak?

* mana lagi baik ambil asasi / diploma?

p/s : dosa tau x jawab salam saya :P

shafmechy said...

Waalaikumusalam..sori, tak perasan..hehe

*boleh je kalau asasi masuk degree tu

*asasi ni, jadual padat sikit la..tapi cepat..diploma lak relax skit, tapi 3 tahun...sy suggest klu dpt asasi, ambik je asasi kejuruteraan tu..

mohamad nasrullah said...

Salam.. adik saya result not bad.. semua kredit cuma English dpt E... Math dpt A, add math dpt B klu xsilap, fizik kimia dpt B dan C... agak2nya leh x dapat masuk dip mekanikal mana2 IPTA walaupun syarat lulus E BI memadai??? asasi bagaimana ? sbb asasi nak kene BI kredit... hehe... sori abang dia ni da keje da n dulu amek akaun degree UiTM Shah alam.. xtau lak pasal mekanikal.. :P

shafmechy said...

salam, yg tu mmg kena tgk syarat minimum nk mohon la..saya pun dh x igt apa syarat minimum, lagi pun skrang dh x sama dh dgn zaman sy..klu lepas syarat, boleh la mohon, kalau tak lepas, nak jugak, kena pergi pejabat IPTA tu utk buat rayuan la...tu pun tak pasti dpt..

Anonymous said...

salam.. Tumpang tanya.. berape ke pointer memerlukan utk mendpt ijazah kejuruteraan mekanikal di ipta??

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya nk tanya kalau foundation mechanical engineering tu susah tak? Btw spm saya untuk sains tulen biasa biasa saje, Kimia saya D, Fizik dan addm saya C, bio B, sesuai tak dgn course ni?

Anonymous said...

Saya result spm dapat 3 A je tapi kalau ikut Minimum requirement saya dapat Maths A, Add Maths B- dan physics B+. English saya A. Rasenya boleh ke dapat masuk Diploma in Mechanical engineering? Kalau tak dapat boleh rayu ke?

Anonymous said...

salam,nak tnya saya dpt kejuruteraan mekanikal di uitm..tapi saya agak takut sebab ramai yg ckp kerja mekanikal ni berat dan tak sesuai utk perempuan.boleh tak tanya kalau ambl bidang mekanikal ni lebih kepada apa ye dari segi perkerjaan..adakah pekerjaannya lebih kepada kerja luar ?huhu

shafmechy said...

kalau betul2 minat, boleh rayu...sbb kawan saya masa diploma dulu, ada ja yg dpt 4A, dpt je

Nero East said...

boleh bagi fb x bang?ade nak tya sikit..nak chat snang ckit

Anonymous said...

assalammualaikum , saya dulu kt skola dri civil engineering and saya apply kos civil engineering . tp dia kasi kos mechanical engineering . rasanya bole tak saya carry for a pure mechy ? then apakah persiapan mntal n fzikal yg perlu dibuat untuk face on this course ?

shafmechy said...

https://www.facebook.com/shafmechy

Anonymous said...

kejuruteraan mekanikal bahan itu apa ?? boleh xplain tak ??

gee joe said...

boleh terangkan tentang kujuruteraan mekanikal bahan ta ??

muhammad syawal said...

Ohh... tapi pengiraan dia belajar addmath ke kak? Sbb sy diploma mekanikal. Saya ada 3math.

shafmechy said...

Salam,

gee joe: Kejuruteraan bahan? bunyi macam material engineering je..kalau material, lebih kepada study tentang bahan2 seperti besi, composite...lebih kepada teori...betulkan kalau salah..

syawal: lebih advance dari addmath...bukan nak takutkan, tapi bila dah belajar mekanikal, awak akan rasa addmath tu macam senang ja..

Anonymous: Kalau dari civil masuk mekanikal, saya rasa awak takda masalah nak carry..fizikal takda hal..mental pun rasa takda hal...sama ja macam civil, cuma banyak kepada pengiraan


Anonymous said...

Salam bang, agak2 lepasan matrik dapat pointer 3.07 + muet band3, peluang nk dapat mechy kat uitm ni cerah tak?

shafmechy said...

Salam,

klu pointer 3.0 ke atas mmg sgt cerah la..sbb minimum kalau tak salah saya, 2.75...muet minimum band 3, so mmg boleh sgt la nk dapat...

Anonymous said...

bro, nak tanye skit. kalo kat uia gombak, org cakap kat situ ade mekanikal - automotif je, x pure laa sbab fokus kat automotif je kan, mase tahun akhir pon subjek elektif diorg lebih tertumpu kpada design, enjin dan pe tah x ingat. bro rase ok tak course ni? pluang keje lpas blaja tu cane bro rase?

tq :)

gee joe said...

diploma amek mekanikal bahan .. nnti degree boleh amek mekanikal am , elektrik , civil ta ?? tq

Anonymous said...

yeke? risau takut tk dapat. nk challenge dengan budak2 asasi uitm lagi. mechy ada kat uitm shah alam je kan? okay. tq bang.

shafmechy said...

Saya ada beberapa org member yg ambik automotif kat gombak, so far diorg dh bekerja, ada kt Honda, ada kt Toyota, ada tempat lain lagi...so, bab kerja jgn risau, yg penting kena usaha la..

gee joe: kalau mekanikal ke mekanikal boleh, tapi kalau mekanikal ke elektrik or civil sy x sure la..macam tak boleh je..

asasi uitm x byk...InshaAllah boleh..sbb uitm intake utk eng byk..lebih dari 100...batch sy, matrik/asasi + lepasan diploma, 300 lebih..

isaac peacemaker said...

Agree, nasihat saya sesiapa yg blaja just utk kerja, better ambil mekanikal pure, sbb mmg high chance utk dpt job diluar sana and u can be good engineer. But if u want to be great engineer u must step further, bcoz there is someone yg blaja to gain priceless knowledge sbb ingin contribute to dis world, they took spesific course cth material engineering + chemical engineering, they create material to build our world cth plastic that can be decompose, prevent pencemaran :) they creat catalytic converter reduce hazardous gas yg kluar dr vehicles ekzos :).. Dan ada jgk yg ambil energy engineering, they solve our problem with sustainable resource without polluting our mother nature, x perlu kebergantungan hanya pada minyak mentah dunia yg kita tau mencemarkan and will be decrease someday :).. Thats tanggungjawab kita as engineer and human..:) gud luck to all of u young engineer, be creative, together create a better world..:)

Anonymous said...

Alhamdulillah bang, dapat. Hee

Anonymous said...

salam...blh share lecture notes x?

shafmechy said...

Alhamdulillah =)

w'slm...lect note dh takda..sy dh graduate, mostly dlm laptop dh delete..n x byk yg softcopy kalau note..mostly note salin sendiri

Anonymous said...

Assalamualaikum..
Sye bkal jdi bdak mechy akn dtg di uitm bkt mertajam, dan sye dpt kos kejuruteraan mekanikal pembuatan..
Sye agak berat hati sbnrnyer, tp sudah rezeki sye..
Awk rse boleh tak sye nak tukar kos amik pure mechy, spye bile dah bljr nnti, sye tau sye lbih mnat yg mne...

Soaln yg lain...
Sye nk tnyer dkat mne biasanyer graduan pembuatan ni krje dan apa yg kami bljr dlm kos ni...

shafmechy said...

Waalaikummussalam,

Nak tukar tu takpasti la..kemungkinan besar tak boleh..cuba la tnya fakulti, sbb under fakulti yg sama...Bila sambung degree nanti, kalau x salah sy, boleh tukar ambik pure..sbb kawan sy pun ada dari pembuatan, bila apply degree, dia ambik pure...

Selalunya kilang la..tapi sebagai engineer la kalau habiskan degree..tetapi semua bergantung kepada rezeki jugak..x semestinya kilang...kawan sy pembuatan, tp dapat offer utk aerospace, design engineer...

Anonymous said...

Tq sbb reply, mmg sgt mmbntu..
Mksudnyer sye msih ada pluang nk tukar kos...boleh tak awk bgtau mcm mne dye tukar kos ambik pure...
Sbb sye mmg brhjat nk tukar sgt..

Kwn sye ckp kalau nk tukar kos, sye kna tggu stu sem dulu, baru boleh tukar kos..betol ke??

shafmechy said...

yang tu bila habis Diploma nanti, awak akan apply degree, time saya, ada pilihan untuk pilih cos..masa tu la kawan saya dari diploma pembuatan, apply pure...sbb tak banyak beza..jangan pulak dari engineering apply masuk kos yg bukan engineering...

yang kawan awak cakap pun betul jugak..the best saya rasa, awak kena discuss dengan fakulti..kalau kena tunggu 1 sem pun, awak kena tau jugak prosedur macam mana nak tukar..semua tu fakulti je tau

Anonymous said...

Kita minat mengira jerr nak wat camne eh.?

shafmechy said...

boleh je mekanikal pun..byk jugak mengira..

Ahmad Lokmanhakim said...

hydro n pneumatik dlm silibus kejuruteraan mekanikal jgak ke

syafiqah atikah ayib said...

kalo bidang mekanikal automotif sesuai kerja bidang oil dan gas ker? tq..

shafmechy said...

Ahmad:
Ya...dalam silibus cuma sy x igt byk ke x..yg sy igt, sy pernah buat experiment hydro n pneumatic

Syafiqah:
automotif x sesuai la dlm o&g secara common sense, sbb fokus dah lain dah..

Anonymous said...

Kalau rabun biase bley mohon automotif x...???

Anonymous said...

Salam, bagi sy bidang makenikal luas tetapi terlalu ramai student ambik makenikal, semua U ada offer makenikal, sbb tu saya prefer course engineering yg rare..& offer di U saya sahaja

Anonymous said...

marine cane pulak ?

Anonymous said...

Wah thanks for de information. Senang sikit org nak faham yg lepasan spm

AyienAdha said...

Salam. Sy lepasan spm tahun ni. Aliran kat sekolah engneering science. Sy minat kejuruteraan mekanikal automotif. Tapi sy tk yakin gn result spm sy nanti. Selalu subjek sains mcm addmath gn fizik dapat G. Tapi addmath lagi senang drpd math. Boleh ke sy mohon untuk upu nanti? Kalau kejuruteraan mekanikal shj sy amek, untuk ijazah ada tak yang automotif punya? Terim kasih.

AyienAdha said...

Hidraulik tu mcm mana? Segala bendalir dan prinsip sy belajar Fizik sy tk berapa faham. Teori banyak . Em

shafmechy said...

Mintak Maaf sangat kerana terlalu lambat reply

Anonymous: rabun x jadi masalah

Anonymous: marine lebih kepada perkapalan kalau tak salah, macam kawan saya marine, memang diorg belajar byk ttg system kapal



Ayien: bergantung kepada syarat universiti, kalau tak cukup syarat, mula dari bawah pun xpe, mula dari matrikulasi ke..

hidraulik tu melibatkan cecair. kalau sistem tu guna cecair, tu hydraulik..kalau angin atau gas, itu pneumatik...

Hamzah Ali said...

bang, sekrang abg kerja aper? bidang mekanikal nie okay x ? susah? result spm kne berapa yer bang?

shafmechy said...

Hamzah, sy sempat kerja sebagai robotic trainer, dan exec kat toyota, pastu sambung belajar dlm master

okay je mekanikal..tp make sure minat la..result tu bergantung kepada universiti, tgk kt UPU..

Anonymous said...

Assalamualaikum abg..sya nk mnx mekanikal..kalau chemist d mcm mne ek?..kalau sy nk mnx bhgian oil n gas lyK x?..

Anonymous said...

Sya nk ambil mknikal oil n gas..tp kmia sy D..lyak x?

Anonymous said...

sya nak mohon mechanical engineering,oil and gas tp result kimia saya D,,LAYAK X?

shafmechy said...

w'salam. sy tak pasti sekarang ni sistem UPU mcm mana, SPM pun dah lain dari dulu..kimia tak byk guna dlm mekanikal, tapi klu D mungkin sukar la, tapi kena tgk kepada requirement dlm UPU tu, kalau tak boleh, mmg tak boleh..tapi jgn risau, klu minat, buat je kat mana2 universiti yang bagi...jgn fokus universiti atas2..mana2 uni pun ok, janji boleh terus belajar..

Anonymous said...

Assalamualaikum. saya lepasan SPM 2014 dan Alhamdulillah keputusan saya layak untuk apply course kejuruteraan mekanikal di UiTM ni. saya ingin bertanya, sekiranya saya dapat course diploma kejuruteraan mekanikal ini dan ingin meneruskan ijazah dalam bidang yang sama, kira kira berapa tahun masa yang diambil untuk menamatkan pengajian? dan ada kah degree bagi bidang automotif di UiTM? sebab saya berminat untuk bekerja dengan Proton, Toyota, etc...
terima kasih.

shafmechy said...

Salam, diploma 3 tahun, sambung degree 3 tahun, total 6 tahun..kalau dari matrikulasi 1 tahun, degree 4 tahun, total 5 tahun...UiTM ada automotif degree tapi tu mcm program khas kalau masa sy dulu, tak dibuka kepada umum..sekarang saya taktau..

ambik je pure..kawan saya daripada pure dan manufacturing dapat je masuk proton, honda..saya sendiri dapat masuk toyota sekejap..pastu saya sambung belajar..

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya nk tanya sikit..betul ke kalau lepasan ijazah mechanical engineering lebih mudah atau laku utk dpt kerja berbanding ijazah automotive engineering? Adakah mechanical engineering lebih bnyk kelebihn berbnding automotive engineering? Saya minat kpd automotive engineering..jadi mungkin saudara boleh trngkn dgn ringkas dan recommendkn yg terbaik utk saya.Terima kasih

shafmechy said...

Walaikumussalam,

nk kata lebih mudah tu tak jugak la, sebenarnya nak dapat kerja ni bagi saya, lebih kepada keupayaan individu..softskill dan sebagainya...kalau nak sentuh tentang bidang, mekanikal lebih luas skop kerja berbanding automotif..bukannya lebih mudah..bila skop luas, byk la tempat yang kita boleh apply, peluang utk dapat lebih tinggi...yang penting asah softskill, communication skill..itu yg saya nampak penting..result bagus, tp communication skill x bagus, susah gak dapat..kalau minat automotif, ambik je automotif, fokus study, aktiviti persatuan kena involve, bagi aktif, sukan ke apa ke, join je semua..pastu praktis communication skill..InshaAllah

Afiq Dean said...

Salam shafiq nama sy fitri wahhh hebat tuan ni bab2 automotif ni bila ada free boleh sy belanja minum hehehe

Shahidatul Alya said...

Kalau nk kepada oil and gas atau aerospace mmg kne amik eng mekanikal 'pure' ke? if ade petrokimia, still kne pilih mekanikal ke? and susah x course pure mekanikal nih? Belajar basic ke mcm mne?

shafmechy said...

Afiq: Eh, cmna bleh sy hebat lak, sy ni automotif basic engine je tahu..haha

Alya: kalau boleh dapat specific, better specific..terus ambik kejuteraan 'oil n gas'..atau aerospace engineering....tapi kalau awak tak pasti nak ke mana, tapi minat engineering, ambik pure..nak cakap susah tu, tak jugak..cuma banyak pengiraan je la..semua basic2 concept...

Anonymous said...

assalamualaikum bang. sy dapat diploma in engineering of technology (manufacturing system). dia termasuk dlm kejuruteraan mekanikal jgk ke ? mcm mane bidang dia ? sy kurang faham. mntk tlg terangkan sikit. lepastu kalau kerja memang kena dekat factory ke ? sbb sy minat lebih kpd kerja dg company. mntk perncerahan

shafmechy said...

Wa'alaikumussalam.

Yang tu saya tak pasti, nampak macam lebih kepada sistem perkilangan macam workstation, process flow...apapun akan ada kaitan ngan engineering

kalau mekanikal, dia akan cakap mechanical engineering (manufacturing)...

tak semestinya awak wajib kerja kilang kalau manufacturing, boleh je kerja company atau pun bahagian management..asalkan bukan bidang yang specific la..