Keblinger

Keblinger

Bidang Kejuruteraan Mekanikal ni camna ye?

| Monday, July 18, 2011
pic: google

Seorang rakan blogger kita Syarifah ada request aku cerita sikit tentang mechanical engineering. Meh nak habaq mai. Ramai yang tak tau mechanical engineering ni macam mana sebenarnya. Masa result SPM keluar beberapa bulan yang lepas, UiTM ada buat Ekspo Selangkah ke UiTM, kat situ pelajar yang baru habis SPM ni boleh tnya apa yang diorang nak tau dan aku salah sorang yang jaga kaunter fakulti aku, Kejuruteraan Mekanikal.

Paling banyak soalan yang diorang tnya kat aku "Kejuruteraan mekanikal ni macam mana?". Aku pun tak tau macam mana masa aku apply dulu, hentam ja janji takda kena hafal, aku tak suka hafal, minat mengira. Bila dah belajar sendiri baru tau macam mana.

Kejuteraan mekanikal ni bukan sekadar bermain dengan enjin, dia punya cabang banyak. Ada automotif, marine, oil-gas, aerospace, pembuatan dan lain-lain lagi la. Sebab tu la orang cakap bidang kerja untuk kejuruteraan mekanikal ni luas. Yang aku ambik sekarang ni pure punya, belajar suma jenis, agak susah sikit. Tapi nanti tahun akhir kena pilih subjek yang lebih spesifik, ke arah mana kita nak, robotik ke, oil-gas ke, bergantung minat masing-masing.

Banyak melibatkan pengiraan dari benda yang statik hingga la benda yang bergerak, melibatkan design, ada jugak kena hafal tapi tak banyak. Elektrik pun ada jugak belajar tapi tak banyak, belajar pun yang asas ja. Sistem air-cond kat bangunan besar macam Jusco, Giant, pastu lif yang korang naik, sistem paip air kat bangunan besar, semua tu bawah kejuruteraan mekanikal..assignment aku kena buat yang tu la, kecuali lif.

Kalau tanya pasal bidang kerja, sangat banyak. Bergantung kepada cabang yang korang pilih. Kalau nak gaji masyuk, ambil la bahagian oil-gas. Kalau nak jadi businessman pun boleh, bukak bengkel kereta, buka yang besar punya la, jangan ingat tauke bengkel pendapatan sikit, banyak tau tauke bengkel kereta ni dapat, tapi kena buka bengkel besar la. Standard gaji permulaan engineer ni aku pun tak pasti, kalau ikut research aku dalam RM2300-RM2700 (lepasan ijazah) untuk syarikat swasta, tak termasuk elaun. Minta maaf kalau salah, aku pun masih belajar kan. Kalau ada nak tau lagi, boleh la tnya.

109 comments:

{ kotak bulat } at: July 18, 2011 at 2:20 AM said...

kb mekanikal pembuatan.. :)

{ Fee Hafeezah ketuk keyboard } at: July 18, 2011 at 3:27 AM said...

oooooooooooo...now,i know pakcik :D

{ izyan yasmin } at: July 18, 2011 at 8:57 AM said...

ohh , min pun baru tau. Selama ni tak tau pun, mechanical engineering ni blaja apa . hihi

{ syashafie } at: July 18, 2011 at 8:59 AM said...

sangat mambantu syarifah ! :D

{ tiha } at: July 18, 2011 at 9:55 AM said...

hahaha menjenguk ke sini..^^

{ syrupmasin } at: July 18, 2011 at 10:28 AM said...

ohh minat kire-kire..patot la..aku minat cakap2 tuh amek masscomm..haha :D

{ fiq. } at: July 18, 2011 at 11:49 AM said...

sem lepas belajar asas enjin dan electromechanical dah cukup membuatkan hidup kucar kacir, hahaha, kena tabah banyak walaupon tak banyak menghapai

{ Fathiah Hamim } at: July 18, 2011 at 12:23 PM said...

saya tidak digalakkan mengambil bidang ini. :P

{ shafmechy } at: July 18, 2011 at 1:26 PM said...

kotak bulat: oo.yeke..good2..sama cos la kita..hehhe

fee: nnt bleh bg tau student mak cik =P

min: skrang dh tau, nnt org tnya bleh la jawab kn..haha

syashafie: my pleasure ^.^

tiha: jenguk2..hehe

syrup: masscom uitm shah alam byk awek cun..baik2 skit..haha

fiq: yup...mmmg mencabar gila..

fathiah: jgn ambik klu x minat kira-kira, bahaya..hehe

{ syarifahsidrus } at: July 18, 2011 at 3:04 PM said...

lambat sikut menjenguk..hhaa, terbaikla explaination, nak google susah betul.btw, thermal-fluid tu refer pada oil and gas ke? ramai senior cakap macam tu. lagi satu, peluang kerja kan, ada beza ke lelaki n perempuan nanti?

thank you2

{ shafmechy } at: July 18, 2011 at 4:06 PM said...

syarifah: yup, thermal-fluid tu oil-gas..bleh kerja ngan petronas nnt..hehe..klu bidang kerja tu sy pun x sure

{ syarifahsidrus } at: July 18, 2011 at 4:39 PM said...

oo,takpe2. thanks to you!

{ FizA } at: July 18, 2011 at 5:12 PM said...

mekatronik lak cmna?
blaja balance ke mechy and electronic?hahaha

*soklan tak brkaitan* xD

{ Eza Boom Boom :) } at: July 18, 2011 at 9:11 PM said...

Eza dah tau dah pasal course mechanical engineering ni pasal apa..Abang senior Eza yang rapat dengan Eza selalu cerita pasal apa yang die belajar...Sekarang pun dia tengah praktikal kat sesco..hoho, semoga berjaya dalam bidang ni yer awak..:)

{ shafmechy } at: July 18, 2011 at 9:55 PM said...

syarifah: u r welcome =P

fiza: yg tu sy x tau la..hhuhu

eza: thanks ^.^ nak jadi engineer..hehe

{ Liyana Zahim } at: July 18, 2011 at 10:16 PM said...

Oooo. Aerospace under mekanikal ek? Pehh mahal nye gaji engineer.. Sy nk jadi engineer gakla cmni.. Gegegege~ =D

{ FizA } at: July 18, 2011 at 10:23 PM said...

hehehe.. saja ja tnya.. xD

{ Eza Boom Boom :) } at: July 18, 2011 at 11:03 PM said...

ur're welcome... Amiin, semoga cita-cita awak dipermudahkan untuk dicapai :)

{ Asyila Zainuddin } at: July 19, 2011 at 12:50 PM said...

tak minat engineering.. anti-fizik.. hehe.. :p

{ Hiddy Asri } at: July 19, 2011 at 3:55 PM said...

prmpn ramai x amik jurusan ni?

{ shafmechy } at: July 19, 2011 at 9:40 PM said...

liyana: bleh2..nnt jadi tumpuan la awk..haha

fiza: xpa =)

eza: Insyallah..tlg doakan ye

asyila: ni minat ke arah bio ke?

hiddy: x ramai sgt..tp sekarang dah semakin ramai berbanding dulu

{ alif haris } at: July 19, 2011 at 10:36 PM said...

perghh bakal engineer ni.. hebat2 ..
aku science comp .. biasa2 aje .. hehe

Anonymous at: March 23, 2012 at 3:55 PM said...

tq for the info.
saya nk tnya kalau kita minat bekerja dekat proton,agk2 course ap yg sesuai?

{ shafmechy } at: March 23, 2012 at 6:54 PM said...

mekanikal automotif

Arif at: May 4, 2012 at 5:42 PM said...

nk tanye........... kerjaya bidang mekanikal major energy, ap dan ad x kat msia???? trimas

Anonymous at: May 4, 2012 at 5:47 PM said...

mekanikal major energy , ap kerjaya dia dan ad x kat malaysia ni?
thanks

{ shafmechy } at: May 4, 2012 at 7:08 PM said...

arif, maaf pasal major energy tu sy pun xtau mcm mana and x sure ada x kt m'sia..

Anonymous at: May 10, 2012 at 7:16 PM said...

salam.
nisa dpt dip mekcy kt uthm...tpi dy x ckp bidang meky ap..erm,mgkin time dftar 6t pilih kowt...soklan nisa;

sy nk pilih bdg mecky yg gaji bsr n bnyk buat projek keje kt oversea.bdg ap ekh,,?oil n gas ke??atau marin?or both?

sbb,my uncle ckp dy kene pgi keje kt korea 5ta0n..so bwk anak bini sume...n gaji 20k sbln....tpi dy ckp dy amik o&g and marin(mekanikal eng.)...cmne tuh

sory,nisa byk tny....tkot 6t bt wrong dsicion....

{ shafmechy } at: May 10, 2012 at 7:48 PM said...

nisa: klu diploma mekanikal tu,kalau dia xgtau bidang apa, kemungkinan diploma mekanikal 'pure'..kalau nisa mmg nak ke oversea, gaji besar..nisa kena sambung ijazah...for oil n gas...marine..both asing setahu saya..gaji agak besar la...tapi, bab oversea tu, bergantung jugak, x semestinya kita pilih oil n gas, confirm oversea...bergantung kpd majikan n your performance...as long as nisa jadi engineer, InsyaAllah, nisa perform bagus, majikan x kisah nk bg gaji byk antar oversea....

tapi, nak sure lagi, tanya orang yang dah pernah ambik bidang tu..masuk mana2 forum ke..

Anonymous at: May 15, 2012 at 7:50 PM said...

oowhh ic...hmmm,nmpkny kne strugel lbey laa ea...mklum la,pompuan na msok o&g,kompom kne kompeet ngn boys nye...neway,,thanx in advance sbb tlg nisa.dh confidnt skit future,6t nisa pi usya ag forum,hoho...tq^^

{ shafmechy } at: May 15, 2012 at 9:04 PM said...

u r welcome. Gud Luk ^.^

hidayah ismail at: July 19, 2012 at 2:55 PM said...

salam..abg leh x nk tau..sbjek utk mekanikal engg apa utk sem 1?.sy d[t mekanikal engg..

{ shafmechy } at: August 4, 2012 at 6:17 PM said...

sori lambat reply, xda internet..klu sem 1 degree ke diploma?
sem 1 diploma mostly belajar lebih kurang form5, but more advance..kimia, fizik..sem 1 degree xtau sbb sy masuk sem 3 trus..

Anonymous at: November 4, 2012 at 12:21 AM said...

Hi saye ana. . Saye dapat tawaran Dip Kejuruteraan Mekatronik dr Politenik. . .mase form 5 dulu saye ambil subjek perakaunan. .Tiada kaitan langsung dgn kejuruteraan. . .Patut ke saye terima tawaran ni?

{ shafmechy } at: November 4, 2012 at 1:02 AM said...

sy form 5 biologi..xde kaitan gak..tp sy minat mekanikal..so sy mintak...terpulang kpd awk la, klu awk minat, ambil je..tp, mekatronik klu x salah sy, mekanikal + elektronik...contoh buat system tgn robot..mekanikal pergerakan tgn dan system elektronik dia semua awk kena belajar...mekatronik lebih specific..mekatronik slh satu cabang mekanikal...so, klu awk boleh handle both mekanikal n elektronik, ok la..klu x, ambik yg awk minat..yg kita minat, lebih mudah utk kita belajar.. =)

{ hujan_panaz } at: January 4, 2013 at 9:08 PM said...

assalamualaikum

{ shafmechy } at: January 4, 2013 at 11:40 PM said...

waalaikumussalam

{ Schu haDa } at: January 26, 2013 at 7:31 PM said...

nak amek eng tapi tak taw nak amek eng hape..adeh.. dulu berkenan kat pembuatan..sekarang dah pening balik nak amek ape..

pe yg best skali, no 2 best n no 3 best dalam mechy ni ce kabo sikit bt rujukan nk isi upu..

{ shafmechy } at: January 26, 2013 at 7:47 PM said...

yg best skali? best x best depend kt awk, awk suka yg macam mana? ada org suka kereta, pilih automotive, klu yg suka kilang2, manufacturing..klu suka kapal terbang, aerospace, nk kerja offshore, oil n gas..tu contoh la..sy pilih mekanikal pure..klu xtau sgt, ambik je pure..kejuruteraan mekanikal.

{ Schu haDa } at: January 27, 2013 at 1:10 PM said...

pure kinda tough based on entri ni as semua benda kita blajar..

seriously I dono what do I like.. haha .. suggestion pliss! electric, mekatronik sah2 tak minat..bt exp pon tah hape2..hoho..civil pulak orang kata sengit persaingannya sb ramai apply,seriously?

{ shafmechy } at: January 27, 2013 at 2:15 PM said...

engineering semua tough..awk ambik apa pun, mostly blajar lebih kurang ja..basic tu yg susah mcm static, dynamic,mechanic of material, fluid, yg tu, awk ambik apa pun awk kena belajar...sy nk suggest pun xtau la, nnt xkena dgn cara awk..seriously, mechanical engineering nk yg senang mmg xda, nk xnk, awk akan ada gak subject killer...

civil sy xtau..tp dgr kata mcm tu gak, byk apply civil berbanding mekanikal

sy suggest awk ambik pure la klu xtau, senang nk apply kerja..

nk apply UPU kn? 4 pilihan pertama apply universiti yg sama, cos bebeza la. tu tips pegawai UPU bg kt sy...

{ Schu haDa } at: January 27, 2013 at 7:19 PM said...

hurm o.O
I'll think about those 4 courses I'm gonna choose
maseh jd kaunselor jap

{ shafmechy } at: January 27, 2013 at 8:08 PM said...

no prob =)

{ Saurabh Bajpai } at: February 1, 2013 at 2:32 PM said...

kekosongan jawatan di malaysia available here.

Anonymous at: February 5, 2013 at 4:47 PM said...

masalah awk sama la dgn sy schu hada..tngh pening nk isi upu..
sy mnt mekanikal engineer..tp bwh mekanikal ni pn byk lg specific dy kan?..cthnye pmbuatan,automotf,aeronautik..ape ptt sy utamakn?..
so,ape pndgn ShafMechy??

{ shafmechy } at: February 5, 2013 at 7:01 PM said...

klu isi upu tu, just minta ja mekanikal (klu minat btol mekanikal la)...nnt bila dh belajar mekanikal, mungkin awk akan nampak cabang mana yang lebih awk minat..aerospace ke, robotik ke, management ke..then tahun akhir tu, pilih la subjek elektif..special topic ke arah bidang yg minat tu..

Anonymous at: February 22, 2013 at 10:45 AM said...

Salam.. klu civil eng tu cmne pulak ek?? ape skop pembelajaran nyer???

{ shafmechy } at: February 22, 2013 at 2:38 PM said...

civil saya xtau sgt..

Anonymous at: March 24, 2013 at 12:22 AM said...

bleh x senarai semua bidang kejuteraan mekanikal

{ shafmechy } at: March 24, 2013 at 12:26 AM said...

byk..sy pun tak dapat nak senaraikan semua..industri, automotif,pembuatan, aeroangkasa, marine, dan lain2

Anonymous at: March 28, 2013 at 2:56 PM said...

asasnya mekanikal melibatkan pergerakan,. semua benda bergerak mempunyai daya mekanik.jurutera mekanikal kebiasaanya akan pastikan sistem yang bergerak dpt berfungsi dgn baik. manakala jurutera civil melibatkan sesuatu yg statik/rigid. mereka kena pastikan struktur dpt berdiri teguh. semua melibatkan ilmu fizik & pengiraan. menjadi jurutera bukan mudah.ia memerlukan pengalaman berbandg pekerjaan lain. jurutera ibarat problem solver & bijak mengunakan masa. Oleh itu, adik kena cuba ambil peluang yg ada, cuba masuk kursus2 asas. biar mula dari asas.

{ nurul asyiqin } at: June 8, 2013 at 10:29 PM said...

assalamualaikum saya baru habis matrik nak tanya pasal kej mekanikal untuk ijazah

{ faralya rahamat } at: June 9, 2013 at 12:00 AM said...

salam, saya nak tanya. pasal mechanical eng ni, mmg byk mengira eh? n kalau org yg jeni biasa2 je bab mengira ni boleh tak survive dlm course ni? and ShafMechy tau pape tak pasal chem eng? thanks in advance.

{ shafmechy } at: June 9, 2013 at 6:52 PM said...

hampir semua subjek mekanikal melibatkan pengiraan, klu biasa2 mengira, kena rajin la, boleh jer survive..yg mls study yg susah nk survive...
chem eng sy x tahu sgt

Anonymous at: June 12, 2013 at 7:39 PM said...

Sya monica.sya ditawarkn diploma mekanikal engg tapi blajar mekanikal ini susah ke?bidang mknikal ini byk cabang kah??

{ shafmechy } at: June 12, 2013 at 7:48 PM said...

Hai Monica,
Bergantung kepada minat jugak, kalau tak minat, susah jugak...bagi saya standard belajar la..ada subjek susah, subjek senang..rajin study, ok je, takda masalah..
cabang byk jugak..

{ Munira Hanis } at: August 6, 2013 at 4:55 PM said...

just nak tau..antara mechi engineering ngan computer science mana lagi susah? kalau tahu la hehe.

{ shafmechy } at: August 6, 2013 at 5:01 PM said...

xtahu sbb xpernah ambik sains komputer..tapi majoriti kata engineering lagi ssh..bagi sy, mana2 pun, klu minat ok ja, klu x minat, yg sng pun jd ssh

Anonymous at: November 17, 2013 at 1:17 AM said...

bidang mekanikal engineering ni hebat, kalau dekat U, siapa ambik bidang ni nampak kelelakian tue, aku awal2 mintak kos ni jugak ambik ijazah, tapi tak kesampaian, dapat sambung pure mathematic je, sampai sekarang kalau sembang dengan membe2 mekanikal, aku rasa sedikit cemburu, tapi rezeki masing2. ambik bidang sains pun ok jugak.

{ shafmechy } at: November 18, 2013 at 8:11 AM said...

yup..sains pun ok sangat dah...dan bidang apa pun kita ambil, bila nanti, bergantung effort kita jugak..macam mana kita nak corakkan future career..

{ Saifulnizam Yunus } at: January 20, 2014 at 2:24 AM said...

Saya betul betul minat dengan artikel ni. Saya teringin nak bekerja dengan gaji yg besar. Jadi sekarang ni saya nak pilih antara mechanical eng dan chemical eng? Kalau kita pilih chemical and nak kan bidang oil and gas? Apa yg dia buat and apa beza Mechanical oil and gas? Drilling semua tu ke? Proses dia mcm mana? 4 tahun kat U lepas tu kerja? Kalau kita pilih mekanikal belajar secara general dulu mcm tu? Biasanya mekanikal ni lebih kepada gajet kan dan oil and gas pun mesti berkaitan machine gak? so luas dalan erti apa tu?

{ shafmechy } at: January 20, 2014 at 11:26 AM said...

Apa yg dibuat bila kerja secara detail detail sy taktau sgt, tapi yang pasti, kalau mekanikal, tak semesti machine saja, valve, piping, banyak lagi rasanya. Untuk kimia pulak, yang ni saya kurang tahu, tak berani saya nak cakap. Mungkin secara general, scope kerja chemical lebih kecil dari Mekanikal.

Kalau nak kerja oil and gas terus lepas graduate tanpa pengalaman, sangat susah nak dapat, pointer kena tinngi, sekurangnya CGPA 3.7, berdasarkan pengalaman saya la. Sebabnya, company oil and gas tak banyak, dan kebanyakkannya mereka nak yang berpengalaman, 3 tahun, 5 tahun...

Pasal proses belajar pulak, ya, 4 tahun kalau dari matrikulasi atau asasi..kalau dari diploma universiti yg sama, ijazah selalunya jadi 3 tahun...Mekanikal yang general la yg sebaiknya, jangan ambil automotive or manufacturing pulak...kalau universiti ada tawarkan mekanikal oil and gas, itu lagi baik..tapi saya tak tau ada ke tak unversiti yg ada cos tu.

Kalau ikut personal opinion, memang saya cadangkan mekanikal, luas scope kerja, jadi banyak sikit peluang nak dapat kerja kat oil and gas tu...takpe, jangan risau, nanti bila awak dah start belajar, lagi awak akan nampak camna bidang mekanikal , oil and gas ni...try la cari lagi maklumat, ini saja saya yang sy tau.

Anonymous at: February 2, 2014 at 12:04 AM said...

Salam..tumpang tanya..kos apa yg sesuai kalau nk kerja offshore?dan kos apa yg bidang kerjayanya meluas.terima kasih.

{ shafmechy } at: February 2, 2014 at 11:08 AM said...

kalau profesional punya offshore, engineering, seperti mekaninal, electrical..lagi bagus kalau course mekanikal oil and gas....untuk bidang kerja yang luas, bg pendapat saya engineering mekanikal, sebab mekanikal seperti yg saya terangkan diatas, merangkumi banyak aspek, bukan setakat mesin..jadi, selagi ada kilang, bangunan baru dibina, perniaagaan baru dibuka, InshaAllah ada saja peluang, cuma kena ada effort yang tinggi dan jangan terlalu memilih untuk peringkat awal kerja

eX SPM at: February 3, 2014 at 5:00 PM said...

mcm mane nak apply bidang ni??

{ shafmechy } at: February 3, 2014 at 5:13 PM said...

Bila kita nak apply masuk universiti/kolej, kita apply berdasarkan bidang..masa tu la pilih bidang ni..selalunya lepasan SPM apply melalui UPU, dlm tu ada senarai bidang dan universti

anis at: February 5, 2014 at 12:32 AM said...

salam,, sy nk tanya ni,.. adek sy lepasan spm, dy berminat dalam bidang automotif.. course apa ye spatutnye dy plih ye? confuse nak tlg pilih yg mana utk adek. harap dpat tlg, =)

{ shafmechy } at: February 5, 2014 at 12:03 PM said...

anis: Kalau minat automotif, boleh ambik kejuruteraan mekanikal (automotif)..tapi tak semua universiti ada...kena tgk universiti mana yang tawarkan mekanikal automotif

{ Saifulnizam Yunus } at: February 15, 2014 at 3:17 AM said...

Salam. Saya nak ke arah mechanical oil and gas. Tapi saya taknak ambil diploma. So sekarang, saya ptut ambil asasi ke apa? Then degree baru spesifik? Saya nak tanya mechanical engineering oil and gas secara detail. Awak berminat dlm bidang ni kan?

{ shafmechy } at: February 15, 2014 at 2:06 PM said...

Salam. kalau tak ambil diploma pun, matrikulasi, asasi pun boleh, yg penting kena sambung degree. kalau degree, better yang spesifik, tapi make sure study betul-betul, bagi dapat CGPA 3.7 ke atas macam tu. Saya minat untuk bekerja dalam oil n gas sbb gaji yg ditawarkan tinggi, tapi nak dapatkan interview susah, persaingan tinggi..So, nasihat saya, time degree nanti, all-out study, aktif dalam persatuan sukan, tak perlu nak malas2, nak enjoy2..enjoy lepas dpt kerja..oh..saya tak tau sangat oil and gas secara detail, ada sorang member sekolah kerja oil n gas, tapi dh lama tak jumpa dia

abisDAA at: February 16, 2014 at 4:47 PM said...

kejuruteraan aeronautik ade kat malaysia x?

{ shafmechy } at: February 16, 2014 at 5:06 PM said...

kalau aeronautik yg awk maksudkan tu adalah aerospace, mmg ada, sbb senior sy pernah ambik bidang tu dekat Universiti Islam Antarabngsa..

{ Mimie_Imiey } at: February 25, 2014 at 1:03 PM said...

Hye? Nak tanya ni. Mechanical engineering ni sesuai dengan perempuan ke? Sebab masa mohon upu pilih bidang ni atas dasar minat kira2 and something yang challenging. Tapi bila fikir2 bilik takut tak sesuai dengan perempuan.

{ shafmechy } at: February 25, 2014 at 2:09 PM said...

hai...skrang dh banyak perempuan ambik mekanikal...kalau minat ambik je, sbb bidang kerja banyak...

{ Mimie_Imiey } at: February 26, 2014 at 11:40 AM said...

Okay thank for the information. Nak tanya, kalau amik diploma then sambung degree mechanical engineering selalunya berapa tahun baru habis belajar? And kalau asasi or matrik then sambung degree pulak brpe lama?

{ shafmechy } at: February 26, 2014 at 11:48 AM said...

Kalau ikut pengalaman saya, Diploma 3 tahun, then sambung degree 3 tahun, total 6 tahun..tapi universiti yg sama la..klu degree universiti lain, akan jadi 4 tahun....kalau dari matrik, matrik 1 tahun, degree 4 tahun..so total 5 tahun...

sebab full time mekanikal engineering adalah 4 tahun selalunya...cuma dari diploma ja, degree yang tahun pertama akan ditolak, tinggal 3 tahun

{ miss immara } at: March 19, 2014 at 10:42 PM said...

Assalamualaiku. Kejuruteraan Mekanikal pembuatan tu mcm mne eh? Thanks

{ shafmechy } at: March 20, 2014 at 1:04 PM said...

secara keseluruhan, saya rasa tak banyak beza dgn kejuruteraan mekanikal..maybe ada beberapa subjek yg lain sikit, itu pun subjek yg minor..core subjek still sama, sbb tu basic mekanikal..

izzat at: March 26, 2014 at 3:08 PM said...

Salam,kalau sya ambil diploma kejeruteraan mekanikal dkt uitm.final sem tu kita kena pilih bidang lebih mendalam sperti oil n gas,automtive eh?misal kata sya nk smbung degree dlm automtive ada ke bidang automtif ni dkt uitm?sbb kalau kita smbng degree dkt U lain nnti degree akan dlnjutkn ke 4thun kan?

{ shafmechy } at: March 28, 2014 at 11:40 PM said...

Salam. Kalau diploma uitm, final sem ada manufacturing, mekanikal (pure), aerospace, automotive...tapi bila nak sambung degree boleh pilih lagi...cuma degree ada 2 je kalau dari diploma, mekanikal (pure) atau manufacturing...yes, kalau U lain, 4 tahun

QisyaDa at: March 31, 2014 at 2:11 PM said...

Assalamualaikum :)
*Ramai tak pompuan masuk engin. machanical? Boleh bagi ratio tak?

*Saya rasa binggung nak pilih electrical atau mechanical.. mana lagi terbuka luas pekerjaannya?

* saya suka kire2 & alhamdulillah SPM dpt Phy, +m3 , m3, Ch = A+

{ shafmechy } at: March 31, 2014 at 2:17 PM said...

boleh tahan, dlm 20-30% drpd jumlah keseluruhan...tapi semakin bertambah setiap tahun

rasanya dari skop kerja, mekanikal lebih luas...klu elektrikal, imaginasi kena tinggi sbb kita deal dgn electric, benda x nampak..

ok dh tu klu minat kira2..engineering mmg kira je memanjang..hehe

QisyaDa at: April 2, 2014 at 10:00 AM said...

Tq bagi reply laju yg teramat sangat:)

nak tnya lagi..
* Kalau ambil asasi kejuruteraan uitm pastu g ijzah kej. mekanikal
(general) boleh tak?

* mana lagi baik ambil asasi / diploma?

p/s : dosa tau x jawab salam saya :P

QisyaDa at: April 2, 2014 at 10:00 AM said...

Tq bagi reply laju yg teramat sangat:)

nak tnya lagi..
* Kalau ambil asasi kejuruteraan uitm pastu g ijzah kej. mekanikal
(general) boleh tak?

* mana lagi baik ambil asasi / diploma?

p/s : dosa tau x jawab salam saya :P

{ shafmechy } at: April 2, 2014 at 10:06 AM said...

Waalaikumusalam..sori, tak perasan..hehe

*boleh je kalau asasi masuk degree tu

*asasi ni, jadual padat sikit la..tapi cepat..diploma lak relax skit, tapi 3 tahun...sy suggest klu dpt asasi, ambik je asasi kejuruteraan tu..

{ mohamad nasrullah } at: April 4, 2014 at 1:15 PM said...

Salam.. adik saya result not bad.. semua kredit cuma English dpt E... Math dpt A, add math dpt B klu xsilap, fizik kimia dpt B dan C... agak2nya leh x dapat masuk dip mekanikal mana2 IPTA walaupun syarat lulus E BI memadai??? asasi bagaimana ? sbb asasi nak kene BI kredit... hehe... sori abang dia ni da keje da n dulu amek akaun degree UiTM Shah alam.. xtau lak pasal mekanikal.. :P

{ shafmechy } at: April 6, 2014 at 7:36 PM said...

salam, yg tu mmg kena tgk syarat minimum nk mohon la..saya pun dh x igt apa syarat minimum, lagi pun skrang dh x sama dh dgn zaman sy..klu lepas syarat, boleh la mohon, kalau tak lepas, nak jugak, kena pergi pejabat IPTA tu utk buat rayuan la...tu pun tak pasti dpt..

Anonymous at: April 22, 2014 at 4:27 AM said...

salam.. Tumpang tanya.. berape ke pointer memerlukan utk mendpt ijazah kejuruteraan mekanikal di ipta??

Anonymous at: April 25, 2014 at 8:00 PM said...

Assalamualaikum, saya nk tanya kalau foundation mechanical engineering tu susah tak? Btw spm saya untuk sains tulen biasa biasa saje, Kimia saya D, Fizik dan addm saya C, bio B, sesuai tak dgn course ni?

Anonymous at: May 5, 2014 at 3:08 AM said...

Saya result spm dapat 3 A je tapi kalau ikut Minimum requirement saya dapat Maths A, Add Maths B- dan physics B+. English saya A. Rasenya boleh ke dapat masuk Diploma in Mechanical engineering? Kalau tak dapat boleh rayu ke?

Anonymous at: May 10, 2014 at 9:13 PM said...

salam,nak tnya saya dpt kejuruteraan mekanikal di uitm..tapi saya agak takut sebab ramai yg ckp kerja mekanikal ni berat dan tak sesuai utk perempuan.boleh tak tanya kalau ambl bidang mekanikal ni lebih kepada apa ye dari segi perkerjaan..adakah pekerjaannya lebih kepada kerja luar ?huhu

{ shafmechy } at: May 15, 2014 at 7:44 PM said...

kalau betul2 minat, boleh rayu...sbb kawan saya masa diploma dulu, ada ja yg dpt 4A, dpt je

{ Nero East } at: May 16, 2014 at 4:31 PM said...

boleh bagi fb x bang?ade nak tya sikit..nak chat snang ckit

Anonymous at: May 17, 2014 at 9:20 AM said...

assalammualaikum , saya dulu kt skola dri civil engineering and saya apply kos civil engineering . tp dia kasi kos mechanical engineering . rasanya bole tak saya carry for a pure mechy ? then apakah persiapan mntal n fzikal yg perlu dibuat untuk face on this course ?

{ shafmechy } at: May 17, 2014 at 9:46 PM said...

https://www.facebook.com/shafmechy

Anonymous at: June 20, 2014 at 2:00 AM said...

kejuruteraan mekanikal bahan itu apa ?? boleh xplain tak ??

{ gee joe } at: June 20, 2014 at 8:45 PM said...

boleh terangkan tentang kujuruteraan mekanikal bahan ta ??

{ muhammad syawal } at: June 22, 2014 at 6:45 PM said...

Ohh... tapi pengiraan dia belajar addmath ke kak? Sbb sy diploma mekanikal. Saya ada 3math.

{ shafmechy } at: June 22, 2014 at 10:19 PM said...

Salam,

gee joe: Kejuruteraan bahan? bunyi macam material engineering je..kalau material, lebih kepada study tentang bahan2 seperti besi, composite...lebih kepada teori...betulkan kalau salah..

syawal: lebih advance dari addmath...bukan nak takutkan, tapi bila dah belajar mekanikal, awak akan rasa addmath tu macam senang ja..

Anonymous: Kalau dari civil masuk mekanikal, saya rasa awak takda masalah nak carry..fizikal takda hal..mental pun rasa takda hal...sama ja macam civil, cuma banyak kepada pengiraan


Anonymous at: June 24, 2014 at 7:29 PM said...

Salam bang, agak2 lepasan matrik dapat pointer 3.07 + muet band3, peluang nk dapat mechy kat uitm ni cerah tak?

{ shafmechy } at: June 25, 2014 at 9:39 PM said...

Salam,

klu pointer 3.0 ke atas mmg sgt cerah la..sbb minimum kalau tak salah saya, 2.75...muet minimum band 3, so mmg boleh sgt la nk dapat...

Anonymous at: June 26, 2014 at 12:23 PM said...

bro, nak tanye skit. kalo kat uia gombak, org cakap kat situ ade mekanikal - automotif je, x pure laa sbab fokus kat automotif je kan, mase tahun akhir pon subjek elektif diorg lebih tertumpu kpada design, enjin dan pe tah x ingat. bro rase ok tak course ni? pluang keje lpas blaja tu cane bro rase?

tq :)

{ gee joe } at: June 27, 2014 at 3:14 PM said...

diploma amek mekanikal bahan .. nnti degree boleh amek mekanikal am , elektrik , civil ta ?? tq

Anonymous at: June 27, 2014 at 6:22 PM said...

yeke? risau takut tk dapat. nk challenge dengan budak2 asasi uitm lagi. mechy ada kat uitm shah alam je kan? okay. tq bang.

{ shafmechy } at: July 13, 2014 at 6:51 PM said...

Saya ada beberapa org member yg ambik automotif kat gombak, so far diorg dh bekerja, ada kt Honda, ada kt Toyota, ada tempat lain lagi...so, bab kerja jgn risau, yg penting kena usaha la..

gee joe: kalau mekanikal ke mekanikal boleh, tapi kalau mekanikal ke elektrik or civil sy x sure la..macam tak boleh je..

asasi uitm x byk...InshaAllah boleh..sbb uitm intake utk eng byk..lebih dari 100...batch sy, matrik/asasi + lepasan diploma, 300 lebih..

isaac peacemaker at: August 6, 2014 at 5:11 PM said...

Agree, nasihat saya sesiapa yg blaja just utk kerja, better ambil mekanikal pure, sbb mmg high chance utk dpt job diluar sana and u can be good engineer. But if u want to be great engineer u must step further, bcoz there is someone yg blaja to gain priceless knowledge sbb ingin contribute to dis world, they took spesific course cth material engineering + chemical engineering, they create material to build our world cth plastic that can be decompose, prevent pencemaran :) they creat catalytic converter reduce hazardous gas yg kluar dr vehicles ekzos :).. Dan ada jgk yg ambil energy engineering, they solve our problem with sustainable resource without polluting our mother nature, x perlu kebergantungan hanya pada minyak mentah dunia yg kita tau mencemarkan and will be decrease someday :).. Thats tanggungjawab kita as engineer and human..:) gud luck to all of u young engineer, be creative, together create a better world..:)

Anonymous at: August 12, 2014 at 12:45 PM said...

Alhamdulillah bang, dapat. Hee

Anonymous at: August 16, 2014 at 8:48 PM said...

salam...blh share lecture notes x?

{ shafmechy } at: August 16, 2014 at 10:09 PM said...

Alhamdulillah =)

w'slm...lect note dh takda..sy dh graduate, mostly dlm laptop dh delete..n x byk yg softcopy kalau note..mostly note salin sendiri

 

Copyright © 2010 ShafMechy Punya Blog Blogger Template by Dzignine