Wednesday, August 10, 2011

Bahaya Debit ATM Card

pic: google

Bila ternampak handphoe Sony Ericsson W205 adik aku, teringat pulak aku juga pernah memiliki handphone Sony Ericsson jenis yang flip, kalau tak silap model W508i lebih kurang macam gambar bawah ni:

pic: google

Tak berniat pun sebenarnya untuk aku beli handphone tu..masa tu aku masih lagi menuntut kat UiTM Penang dalam diploma. Aku bukannya tak minta Sony, tambah-tambah lagi model flip macam tu, kalau aku nak tukar handphone pun, aku akan cari Nokia (tapi sekarang target smartphone)...Hairan tak macam mana aku boleh pergi beli handphone tu?

Masa aku jalan-jalan kat Megamall Penang tu, aku suka tengok handphone kat tingkat 1 (kalau tak silap)..ada aku singgah satu kiosk ni, dia promote kaw-kaw handphone yang dia ada..dah tu promote harga semua harga seribu ke atas..tanya aku budget brapa, aku tipu cakap bawah seribu..

Masa tu la bawak kuar handphone sony tu, buka plastik apa suma tunjuk kat aku..punya lama dia tunjuk sana tunjuk sini, dia canang kehebatan handphone tu..last skali bila tnya aku nak beli ke tak, aku guna skill reject aku yang selalu aku guna "takda duit lagi dalam dompet, nak cari ATM nak bawak kuar duit dulu". Nak tak nak diorang takleh kata apa la kan..tapi kali ni tak menjadi..

Tauke tu cakap, "takpa, sekarang zaman maju maaa, kita boleh tolak terus dari you punya ATM card, takpayah pegi itu ATM"...dalam fikiran aku teringat Maybank dan CIMB ja yang boleh buat camtu..aku punya BankIslam..aku bagi la alasan "saya punya BankIslam, tak boleh kot"...tauke tu lak excited "takpa takpa, mari kita try dulu tengok, mana kad ATM"...

Dengan senangnya aku bagi kad ATM aku, yela..aku ingat dia nak try boleh ke tak..dia suruh tekan nombor pin, pastu kuar resit...RM750...what the...Selamba ja kata "Ok settle, ini you punya handset, waranty satu tahun, Thank you ya..." Aku blank terus waktu tu, taktau nak kata apa..nak marah pun, aku bagi kad dan aku sendiri tekan no pin...salah aku jugak..terpaksa terima la..

Tapi aku guna dua bulan ja, lepas tu aku jual kat mudah.com.my dalam RM650, jual sebab tak best guna, tak banyak application..kalau muzik best la, sebab tu khas untuk muzik...dapat RM650 tambah lagi sikit duit aku beli handset Nokia 6220 Classic, sampai sekarang aku guna: 

pic: google

Dalam zaman yang semakin maju ni, kita memang kena sentiasa hati-hati la bila bab-bab duit ni..jadi macam aku ok lagi sebab dapat jugak benda, ada setengah kes, diorang guna RM100 lebih, bayar guna kad, sedar-sedar ja ditolak RM2000..orang nak ambik kesempatan kat kita senang..yang merananya kita.


27 comments:

Eza Boom Boom :) said...

nokia jugak yang best kann...Hoho, tpi sekarang Eza guna sony...tengok la bila lg dapat beli hp..teringin jugak nak guna hp mahal-mahal dgn duit sendiri...tapi, tak keja lg..so, xnak la susahkan parents just kerana nak bermewah dengan hp...Apa yang penting, dpt tepon, text, 3G & wifi.. :)

cik Beskod said...

waduh ini yg buat saya takut nak guna kad atm huhu

ked said...

wuuu~~tu la phone ku skang..siyes nak tuka..tp x de dwettt..

alif haris said...

perghh tu yg aku malas bayar nk gune debit card bagai ..
kdg2 ade pihak yg menipu .. huhu ..
kita jugak yg pokai .. huhu

haha aku pn beli fon biasa2 je .. mls gune smart fon :p

snOw sakura said...

sy x mnt sgt nokia.. huhu, tp nokia bateri tahan lma n lubang utk charger n earfon lain2, klu sony dua2 dkt tempat yg sma.. tp nokia design dia x secantik sony.. huhu~

Asyila Zainuddin said...

tu yg tak suke promoter tu.. kalo jumpe promoter je, buat muke mcm nk telan org.. ngee..

Liyana Zahim said...

Kuangjo punye cine.. Hahaha.. Len kali trso trang je ckp taknak beli..

izyan yasmin said...

Huishh . Suka jer apek tuhh buat cmtuhh . Hahaha , pakailahhh GALAXY S . wooo , idaman seyhh . :O

:: Into The New World :: said...

haha..
sy penah kena tp bukan handphone laa..
kalo pegi kat gerai mknan..
baru je sentuh/tunjuk/tnya harga diorang dah sedia beg plastik then mandai2 je letak..
apa boleh buat, sbb kesian beli laa jugakk..

Reensyarinie said...

perghh time study RM750 tu tsangat lah mewahhhh....hilang skelip mata je rm750 dpn apek tu..hehe..gila ahh

Hiddy Asri said...

tapi..perasan x? kita dulu2 boleh hidup je dgn public phone? Wonder ;)

::Cik Pija:: said...

lain kali lari je kalau nampak promoter. :) hampeh tol, ingatkan nak tlg check buleh ke x, rupanya tlg 'beli'kan phone tu. hee, sabor jela..-.-

Diera Tekikushika said...

hurmm kalo saya sy mintak balik duit saya! tak kira, tak kira, hahahaha

Tyratyra said...

Selamba je an apek tu haha.

Miss S.F.S said...

kalau syarni konpem nanges teros :(

syarifahsidrus said...

wah, selamba je tolak terus, suruh beli ye..macam kena pukau pulak..

bahay lah camtu, pasni kena hati2

shafmechy said...

eza: nanti ada duit sendiri lebih2 boleh la..utamakan keperluan =)

cik Beskod: nak guna boleh, tapi sebelum masukkan pin tu, tgk betul2 jumlah yg dia letak..

ked: kumpul la sikit2..aku pun tgh kumpul ni..hehe

alif haris: bukan apa, teringin...haha

snow sakura: sony banyak design cantikkan..masing2 punya minat..hehe

asyila: haha..skrang sy dah buat xtau ja, jalan terus...

liyana: mmg sejak kejadian tu aku selalu terus terang "TAK NAK" kat mana2 kedai..haha

min: brapa ribu tu min? shaf target HTC...

IntoTheNewWorld: yang tu slalu gak..tu teknik diorang nak paksa kita beli..tu yg saya malas tunjuk2, nnt diorang ambil terus, bila kata tak nak, marah2 lak..ish

reensyarinie: jahatkan apek tu =(

Hiddy Asri: sebelum zaman seolah menengah..mmg guna phone rumah n public ja, biasa la, bila zaman semakin maju, byk la benda yang memudahkan dijadikan keperluan

cik pija: tu la yg geram...cakap nk try tgk boleh ke x..

Diera: mula igt nak minta balik la, tapi confirm jadi pergaduhan, confirm sy kalah sbb sy yg bagi kad dan tekan no pin, maknanya kecuaian sy.

Tyratyra: "terbaek" punya selamba..haha

Miss SFS: xbleh nangis situ..malu org tengok..hehe

syarifah: ini penipuan teknologi..kalau orang slalu guna, tau la kena tengok dulu jumlah, tapi sy x pernah guna, igt boleh try2 dulu..rupanya x, tolak terus...so kalau nak guna sesuatu 1st time, ajak la orang yg tau...

syrupmasin said...

aku pernah gune care tuh..haha..sbb kawan aku ta cukop duet dekat workshop..haha :D

shafmechy said...

syrup: ok la, ada pengalaman guna dan yg penting tak tertipu...haha

einz miszmessy said...

pergh!!!mmg kena la....

Aimifiqa said...

pergh. takut nak guna atm. thanks for sharing. btw, sony ericsson the best. :)

yasmine danny said...

owh~~ gitu gamaknye... alahai.. kesian shaf. mesti blur bila jd cmtu.. huhu.. ape2 jek tauke tu.. hehe...
btw, wow, nmpaknye shaf lbh suka brand nokia dr brand lain..
So, mesti da ade model idaman..
kan3??

syrupmasin said...

haha..naseb la doe ta kene tipu...kalu kene tipu adoiyai :D

shafmechy said...

einz: den yg terkona..haha

aimi: u r welcome..kena hati2 ja

yasmine: model idaman, HTC Sensation...haha

syrup: klu kena, kita senasib la..haha

Fathiah Hamim said...

mak aihh hebat betul tauke tuh. haha

shafmechy said...

fa: hebat kelentong org =P

ekin alias said...

kena pukau ni heeee