Thursday, August 25, 2011

Bahaya Kad Debit Hilang

pic: google

Kad apa yang hilang tu? Ya, seperti dalam gambar, kad maybank aku hilang. Yang peliknya, minggu lepas aku baru lepas guna untuk deposit, pastu aku simpan dalam dompet, dan tak guna dah sampai la semalam. Semangat bangun awal pergi bandar nak deposit gaji (aku dapat gaji hari-hari), tapi bila sampai ja kat mesin deposit tu, aku cari kad dalam dompet tak jumpa. Kad bank lain ada, maybank ja hilang.

Habis dompet aku geledah, aku call mak aku suruh cari kat rumah, masih jugak tak jumpa. Nak tak nak, aku terpaksa la buat lain kad tu. Kad debit jangan buat main-main kalau hilang, kena cepat-cepat ganti baru. Rupanya, ada hikmah jugak kad aku tu hilang. Allah Maha Besar. Kerani guna IC aku check, dia cakap takda pun akaun aku, pastu dia mintak no akaun, rupanya, no IC aku selama ni salah, diorang buat 8602**-**-****...sepatutnya 8902**. Alhamdulillah.

Boleh ja kalau tak guna kad, tekan ja nombor akaun aku. Tapi, aku perlukan kad tu sebab aku nak guna fungsi debit yang ada pada kad tu. Oleh itu, aku memerlukan nombor kad kat depan tu, dan 3 angka security kat belakang kad tu. Memang bahaya la kalau kad tu dapat kat orang lain tanpa kita tak sedar. Senang-senang ja dia terus ambil duit dari akaun kita. Jadi, kalau sesiapa yang ada kad debit tu, hati-hati, hilang je terus report kat bank, jangan tunggu lama-lama. Aku punya kes ok lagi, sebab dalam akaun ada RM16 ja sebelum deposit gaji.


21 comments:

nanad said...

nasib baik..kalau tak sampai bila2 num ic tu tak ditukar.

shafmechy said...

nanad: yup..syukur, klu x, mesti in future timbul masalah

Eza Boom Boom :) said...

awak lahir bulan feb la kan? hoho.. er, kad debit ni boleh guna untuk beli brg terus kan..? um, mmg bahaya pun kalau hilang..Sekarang kan zaman orang nak dapat duit cepat..hehe.. so, dah buat baru la kad debit? jaga elok2 yer.. :)

**::CIKNUURUL::** said...

ahd lepas pon CN hmpir2 trtinggal kad tu kt bank,.ya Allah,nsib ade akk tu panggil,die pulangkn balik,.dh la rmai PATI kt situ mase kejadian,.nsib baik ade org kite yg baik,.:)

shafmechy said...

eza: yes..Feb..sbb tu yg bahaya..skali swap ja, abis duit

CN: Alhamdulillah..klu tak, tak tau la apa jadi kn

snOw sakura said...

laa, lahir bln febuari ka.. sma lh kta.. huhu~

syrupmasin said...

err..mcm mane ic kau bole silap dekat situ..haha..weh 16 ringgit po bermakne kot..bole makan kfc dinner plate :P

Asyila Zainuddin said...

ohh.. takde pun kad debit ni.. ade kat atm dgn kad matrik.. hehe..

jehanfrhin said...

sangat2 setuju.. memang bahaya pon kalo kad debit hilang.. for more safety, guna kad atm maybank yg kaler kuning tu.. lebih terjamin.. itu yg pgawai maybank pernah bgtau la.. tp bkn debit kad la pulak.. hee~

alif haris said...

alhamdulillah .. terus dipertemukan dgn hikmah kejadian :)

aku pn pernah gak hilang kad bank .. gelabah mncarinya haha

LoVe_LeEyA said...

btol2~ skejap je duit lam bank bleh lesap kan~

syarifahsidrus said...

bahayanya hilang..

eh, tak effect ke nio ic salah tu sebelum ni?

ceriteraliyana said...

org slalu pesan. kalau kad bank hilang. pape hal call bank terus utk block.. =))

dan kna pastikan save num tpn bank tu kad hp ^^

izyan yasmin said...

hati hati yer lain kali shaf :)

Liyana Zahim said...

RM 16 pon duit mehh.. Hehehe~

shafmechy said...

sakura: sama lg..hehe

syrup: kerani yg mula2 aku buka akaun tu la salah taip

Asyila: klu maybank, slalu dia bg yg debit punya..yg gambar buah ceri tu

jehan: yup..kena pandai2 jaga

alif: ni 1st time hilang..hehe

love: ha'ah, zaman teknologi, mcm2 org bleh buat

syarifah: belum effect sebab just guna atm ja..nnt klu bila dh kerja, nk buat pinjaman apa semua, mesti ada effect kot

ceritaliyana: ni 1st time sy hilang kad, nasib baik time sy sedar tu kat bank, trus buat la

min: okey =)

liyana: yup..tapi ikut rule, kena ada baki RM10 dlm akaun, so bleh kuar RM6, klu hilang x rasa sgt berbanding RM60 kn...

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

cane ley ilang..? tetbe je ilang..ke salah letak..ke tercicir..huhu.. banyak tnye lak..

Fee ta penah ilang lagi..Tp disebabkn penyakit lupa..byk kali jugak tukar kad sbb lupa no.pin..padahal 6 dgit je pun..Jgn jadi seperti fee ..kehkehkeh >.<

Fathiah Hamim said...

bank pun boleh buat silap kan. huhu naseb baek lah.

shafmechy said...

fee: tu yg jadi misteri tu..pelik gak bleh hilang..sy igt sy letak dlm dompet..mungkin tercicir time nak ambik duit dari dompet

fathiah: ala, dia pun manusia gak..hehe

snOw sakura said...

haha, klu kad tu x hilang brtambah tua lah umo tu.. no ic salah.. :P

NARDtheNERD said...

i xde debit kad..
sobsssssss
:)