Friday, August 5, 2011

Segmen: Memori Ramadhan by Sakura


Dah lama aku tengok segmen Sakura ni, nak join tapi masa dan tenaga tak mengizinkan..hari Jumaat ni, sementara tunggu sembahyang Jumaat, aku sekali lagi berjaya mencuri masa yang ada..Kalau nak join, klik banner atas tu.

Aku juga mula belajar berpuasa dari tadika. Suruh mak gerak sahur, tapi kadang-kadang ja bangun, kadang-kadang malas nak bangun. Kat tadika masing-masing tunjuk hebat "weh, aku posa tau hari ni"...Tapi bila balik rumah, buka peti ais, nampak ja buah tembikai, terus buat ayat kat mak "mak, cukup dah kot separuh hari...letih la...nampak ada buah tembikai dalam peti ais tu..." Mak aku memang faham la motif ayat macam tu.

Darjah satu aku mula berpuasa penuh, tapi ada gak dalam 2 3 kali aku buat nakal...time mandi ja, aku mandi sambil berkumur pastu bagi tertelan air..."opss...tertelan air, takpa, kalau tak sengaja..." pandai lak hasut diri sendiri kan...kadang-kadang bila tak tahan sangat, mintak jugak kat mak nak buka, tapi mak tak bagi "tahan la, brapa jam ja lagi nak buka posa, bukan lama pun"...last-last, aku kumpul air liur dalam mulut telan..tapi tak effective pun, takda kesan...

Itu la sedikit sebanyak yang aku ingat posa zaman kanak-kanak aku.

10 comments:

syrupmasin said...

wuahaha..baguss..aku start puse umur 4 tahun..haha..errr ke darjah 4?? :P

Shamsuddin Amin said...

ko mmg nakal... haha
ak lak suke g berenang...
then paham2 la... hahaha

snOw sakura said...

wahh, thanks sudi join.. hehe, part yg last kumpul air liur tu pnah wat gak time kcik2 dlu.. :p

Nurnajwa said...

Tadika lg dh start? Wasehhh, bgusnye :D

*kte drjh 3 kot baru start tu pon tak jd, hehehe*

syarifahsidrus said...

rajinnya puasa kecik2..heheh

Asyila Zainuddin said...

hahaha.. kite kecik2 dulu siap curi2 minum air adik punye time mak tak nampak.. ngee..

shafmechy said...

syrup: darjah 4 tu...hehe

shamsuddin: sama ja nakal..haha

sakura: sy tgk bdk2 mmg tu ja teknik, kumpul air liur :P

nurnajwa: mak paksa..hehe

syarifah: anak sulung, memang kena paksa ngan mak la

asyila: ni lagi nakal...haha

syrupmasin said...

wuahahaha..darjah 4 eh?? adoii..kantoii :D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Haha..zaman budak-budak..sama mcm adik fee, suka sgt buat ayat kesian..

Hari-hari dok ceramah kat dia pasal kebaikan puasa..sekarang, dh tak berani dh nk buat ayat kesian dia tuh..beranilah, kang kena ceramah tanpa henti kang..haha~

Fee dulu masa tadika siap curi-curi mkn chipsmore, mkn kat belakang rumah..pastu kantoii dgn mak..

shafmechy said...

syrup: haa...kantoi sudahh...haha

fee: taruh chipsmore sbb nak ponteng posa ke...hehe