Saturday, August 6, 2011

Sejarah Bazar Ramadan Sekolah Aku

pic: google

Hari ni aku cuti, jadi ada la masa nak update blog...sebelum ni punya susah nak curi masa..kekadang ada masa, tapi badan lak letih..terus hilang idea untuk menaip..

Setiap kali aku pergi kerja, aku akan lalu depan sekolah lama aku iaitu Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra, Behor Pulai, Perlis. Agak terkejut aku bila ternampak gerai-gerai di kiri kanan pintu sekolah tu..teringat masa mula-mula sekali terpaksa berpuasa disekolah, masa tu rasanya aku tingkatan 3 kot..takpun tingkatan 4..aku pun dah lupa, dah lebih 6 tahun memori ni.

Tinggal kat asrama, kena makan je la apa yang dewan makan sediakan, aku ni pulak, kekadang tak makan ikan 'jaket' yang dewan makan buat tu...masa tu ada la dua buah gerai tepi jalan, satu depan pagar jual kuih kalau tak silap, satu lagi yang jual lauk pauk ada di seberang jalan...target kami mesti la yang jual lauk pauk kan..

Pengetua benarkan kami untuk keluar beli kat gerai atau kedai makan tepi sekolah tu..tapi dia pening kepala bila pelajar melintas ke seberang sebab nak beli lauk pauk..dengan senangnya, dia arah gerai yang jual tepi jalan, berpindah ke depan sekolah kami supaya pelajar tak perlu lintas jalan...bermula dari situ, tahun berikutnya, bertambah lagi la gerai kat situ..masa aku tingkatan 5, memang banyak dah gerai sebelah kiri pintu sekolah..rambang mata nak membeli..

Tapi sekarang lagi best junior-junior aku tu..bukan setakat kiri sekolah...sebelah kanan pun banyak gerai sepanjang jalan sampai ke masjid..nak makan apa semua ada..dah jadi macam bazar ramadan mini dah aku tengok, bukan setakat pelajar ja, guru-guru dan orang yang lalu kat jalan tu akan singgah jugak, memang laku la kat situ, sebab tu makin banyak gerai..

Rindu la pulak kan zaman sekolah dulu walaupun terpaksa menderita macam-macam peraturan..hehe

30 comments:

syrupmasin said...

makanan dining merupekan salah 1 mimpi ngeri sepanjang hidup..haha

shafmechy said...

terbaik ayat ko...haha

snOw sakura said...

ooo, sklh sains rupanya.. msti pndai ni.. prnah p sklh tu brkmpung dlm 4 5 hari ada kem.. mcm msk dunia lain plak, bsar sklh tu.. huhu..

shafmechy said...

mana ada pandai pun..
kem apa? yg berkaitan akademik?

snOw sakura said...

x, projek kalsom nma dia.. student2 mlysia yg stdy dkt UK n ireland suma berkumpul n bg motivasi kt ktorg utk further stdy kt oversea.. msa tu form 4, best gak la diorg wat mcm2 program.. =)

shafmechy said...

ooo..sampai berhari2? lama gak la...

Fathiah Hamim said...

haha bazar ramadhan kat sekolah. coool

Asyila Zainuddin said...

wahhhhh!! sekolah ku! dulu selalu beli air kat depan sekolah tu.. sebabnye air makcik dining tak sedap.. kekeke..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

hostel mne penah makan sedap..sekali sekala pun jaranglah..

tiap mggu tggu mak dtg lawat takpun tggu waktu outing..mmg heavenlah kalau dapat makan kat luar dari hostel..

CintaZulaikha said...

wahhhhh cayalah pengetua..leh minta2 plak alih gerai supaya pelajar2 dy lebih senang kan..

Shamsuddin Amin said...

zaman skolah la paling superb...
lagi2 yg stay hostel cam kite ni...
byk sgt kenangan bersame member2...
lagi2 time ramadhan...
habis je class, ramai2 g cari sesuatu tuk berbuke... ^^

inche hlovate said...

i love bazar ramadan

.m y z. said...

dulu masa duduk asrama, pernah skip pergi bazar dekat bandar ramai2. nasib baik tak tertangkap. haha.

Liyana Zahim said...

Peh.. Buleh lak die arah2 pndah.. Hahahaha~

Aimifiqa said...

pergh mmg best kalau mcm tu. semua da je kat depan. hihi

::Cik Pija:: said...

yaaaa incik shafmechy! that's my school tu. hahaha, kadang2 kan, kuar bazar tu bukannya beli apa2 pun, saja ja kuar nak jamu mata. anyway, ikan jaket tu yang keras2 tu kan? yg makan dgn tomyam tu ek? HAHAHA. lawaklah gelaran tu.

tapi, makan dining best ape. it's FREE! tak macam hidup di U ni, smua kena tanggung sendiri. pulak tu, tiap2 hari kena fikir nak makan apa. kalu dining, terima jela lauk apa hari tu. HEHEHE. tapi, semua tu kan kenangan. :D

shafmechy said...

fathiah: peniaga tu pandai ambil peluang..hehe

asyila: lauk sedap? x sempat merasa tender dewan makan yang baru...

fee: adat hostel, dewan makan x sedap..haha

cintazulaikha: best jugak la pengetua waktu tu, walaupun tegas, tapi banyak gak yg dia buat bg pelajar selesa

shamsuddin: yup...kenangan ngan member yg best...hehe

inche: sekali pergi brapa ringgit habis? =P

myz: kes lompat pagar ni..haha

liyana: peniaga tu kena ikut sebab sumber pelanggan dia pelajar

aimifiqa: best jugak la waktu tu..nak apa beli ja depan tu

cik pija: yg keras2 tu la..haha..sebab free yg dewan makan masak biasa2 ja, kita terpaksa terima =( kat U masing-masing boleh berdikari dah..haha

alif haris said...

best kot zmn skolah dulu kan ..
walaupun terikat dgn peraturan2 yg ketat tp rasa rindu tu tetap ada ..huhu

shafmechy said...

alif: yup..kenangan =)

Eza Boom Boom :) said...

eza pun bekas sekolah sbp jugak..hoho, tapi eza tak penah rasa kurang pun dengan juadah dewan makan..mungkin, eza jenis tak kesah..lagipun, time ramadhan dewan makan kitorang makan sedap-sedap jer...hik3...

shafmechy said...

eza: kadang2 dewan makan ni ikut tukang masak tu...kalau pandai masak best la..kalau x pandai masak, kesian kt bdk2

Eza Boom Boom :) said...

ha'aa..setuju-setuju..hehe, mungkin nasib budak-budak sekolah eza sangat baik...hik3..

syarifahsidrus said...

best ah pengetua tu suruh bazar tu pindah kat depan sekolah..ehehe....

teringat zaman sekolah la pulak ..sob3

shafmechy said...

eza: tu la..syukur..kami aritu ayam pun ada ulat..sayur ada ulat..dewan mkn tu kena sita 2 minggu

syarifah: jgn sedih2 ye..kenangan tu..hehe

Eza Boom Boom :) said...

biar betollll!!!!??? huhu,,ayam pun ada ulat? huhu..kesian betol la korang..bahaya la ada tender dewan makan macam tu...dah la untuk student sbp...mmg tak selari dengan standard.Tp, tu la kenangan kan...sweet or bitter, tetap shaf akan ingat..

izyan yasmin said...

ikan jaket tu apa shaf ?

shafmechy said...

eza: yup..tapi masa shaf keluar dari situ diorang dh tukar tender baru dah..xtau la sedap ke x..haha

min: xtau nama ikan tu, tapi kulit dia keras2 sbb tu kami paggil ikan jaket (jaket tu baju jaket)

izyan yasmin said...

ohh , ikan caru kot. hehehe. mandai je :D

shafmechy said...

maybe...xknal sgt nama ikan..hehe

John Rayz said...

Ak dlu sekolah SBP kat Ipoh. Kitorang ada gak bg nme ikan yang tahpape kerasnya siap bersisik lg. Nme die ikan keramat. Mmg terbaik baq hang. Mkn skali sisik sekat celah gigi nokharam. Tp time puasa lah plg x thn, igt lg time form 1 escape sembahyang terawih sbb ad mmbe ajak mkn rangka ayam (btul ke x). Haram tol, tiba2 PK Hem dtg sebat 360 drjh sekor2 x smpt nk lari. Celaka mmber yg sempat lri msuk locker (ni xthn gelak ble igt blk), ktorng lepas tu sekor2 dmalukn dpn block white. Mmg pengalaman yg xdlpekn lah.Haish zaman sekolah2.