Saturday, August 20, 2011

Mengidam caramel pulak

Lama sangat aku tak update blog ni..seminggu dah..minggu ni aku tidur kat rumah member baik aku, mak dia ke Sarawak, dia ajak la aku tidur rumah, lagi pun kalau cuti panjang ja, at least satu malam aku akan tidur rumah dia..mintak maaf kepada yang aku tak sempat balas jejak, bukak blog pun jarang minggu ni.

Petang semalam masa kat bazar, tetiba mengidam 'caramel', macam orang mengandung lak dok mengidam..ada orang jual, tapi mahal, mahal aku tak kisah lagi, yang aku kisah, dah la mahal tapi bahagian yang ada telur sikit, tak sedap. Member aku cakap "takpa, balik nanti aku buat untuk hang". Eh, reti ka dia ni buat?

Lepas berbuka, kami terus memulakan 'Operation Caramel'..dia cakap senang ja, 5 biji telur, susu cair,dan 3 1/5 cup gula. Mula-mula campurkan separuh gula, susu cair dan telur,



pastu...sebatikan campuran tadi, guna ja mesin..


Biar ja mesin tu melakukan kerja, sambil tu kita kena hanguskan gula yang separuh lagi tu..


bila gula tu jadi 'brown'. tuangkan dalam satu bekas, dan kemudian tuang pulak sebatian susu + telu tadi...dan akhirnya jadi la macam bawah ni



Err..kami punya gula kurang hangus...sepatutnya warna atas tu warna 'brown' kan...takpa, sekurang-kurangnya, aku dah tau camna nak buat..nanti boleh la aku buat sendiri..memang senang rupanya..Kalau sesapa ada cara yang lagi sedap, boleh la kongsi ngan aku ye.


18 comments:

::Cik Pija:: said...

hahaha percubaan yang baik! :)

cikpija penah tgk mak buat dia tak letak telur pun. and rasanya pon not bad la sbb takde bau hanyir telur tu. method pun lebih kurang, cumanya dia pakai agar2 serbuk, susu cair, tepung kastard.

sedap. :)

snOw sakura said...

meleleh air liur ni.. huhu, :P

Asyila Zainuddin said...

kite bese buat puding roti karamel.. sedapp.. resepi die boley gugel je.. hehe..

syarifahsidrus said...

buat sendiri memang lagi best,selalu buat sebab senang..hehe

Fathiah Hamim said...

ecececece hebakkkk! =D

inche hlovate said...

pernah makn caramel ni sekali je.. tu pun rase kawan punya hihi

Aimifiqa said...

waaaa. sedapnye. dah lme x mkn gak. nk sikit boleh?

Eza Boom Boom :) said...

wah, simple je ek...eza baru first time rasa tu semalam...haha..hari ni, awak pulak tunjuk cara buat..so, eza nak try jugak la..tapi nak tanya sikit, mana nak tuang adunan tu??macam ada acuan sendiri jee...

ekin alias said...

pandai nye memasak heeeeee

shafmechy said...

cik pija: tu mcm puding ja =P

snow sakura: relax2..haha

asyila: yg tu pun sedap gak.

syarifah: tu la..pasni buat sendiri la..hehe

fathiah: haha..kawan sy yg buat

inche: pasni try la buat

aimifiqa: boleh..ada lagi dlm peti ais tu =P

eza: cari la mana2 acuan..boleh ja...mula2 tuang gula hangus, pastu tuang campuran telur tu

ekin: kawan sy =P

Tasha said...

wah2...
saye ada buat gak b4 puasa hari tu...hehe, tp len sket la cara nyer.

Tasha said...

wah2,saye ade buat gak ari tu b4 puasa...

bgslah llki masuk dapur,hehe

shafmechy said...

tasha: cara awk cmna eh?

alif haris said...

hehehe kwn bro memang best!
demi kwn yg mengidam sanggup die buatkan hehe

syrupmasin said...

perghhh..kau reti buat caramel doe?? bapak berbual..sumpah aku ta reti..makan je reti..bagus betol kau nih..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

nak 4 dulang caramel..nak buat kenduri kesyukuran..hehe :D

shafmechy said...

alif: tu la namanya best fren..

syrup: member aku..aku tgk ja dia buat..haha

fee: wokeh...nnt sy hantar..=P

syrupmasin said...

haha..ciss baru nk puji :D