Wednesday, July 13, 2011

Kerana orang lain aku jadi mangsa

pic: google

Sebagai pelajar, kalau istilah 'assignment' dah menjadi rutin kan. Secara jujurnya, aku seorang pelajar kategori malas. Kalau assignment dah jadi lumrah akan buat 'last minute'. Tetapi, hanya assignment tertentu sahaja, tak semua buat last minute. Kalau yang panjang-panjang, kena buat awal, kena ada pertimbangan jugak. Aku kurang suka kalau assingment secara kumpulan..sebab beberapa kes..

yang pertama terjadi apabila aku diarahkan untuk buat satu piping system untuk 8 tingkat rumah flat. Lecturer suruh buat group 3 org...group aku dapat 4 orang..yang dua orang lagi aku tak kenal pun..semua laki..kelas aku ada dua orang ja perempuan. Biasa la, kejuruteraan mekanikal tak banyak perempuan. Dipendekkan cerita, esok nak hantar, malam ni baru nak jumpa tnya apa yang masing-masing dah buat, bila dah bahagikan tugas, masing-masing buat, dan aku sorang yang settle kan semua sampai pukul 5 pagi, kelas pukul 8.30 pagi.  Yang lain masing dah tidur. Nasib baik aku terbangun, tu pun lewat gak bangun.

Kes pertama aku boleh bersabar, ada jugak salah aku sebab tak paksa diorang siapkan awal-awal, tapi kes kedua paling sakit hati. Group 4 orang jugak, perlu siapkan 'report writing'..masa nak kena submit tu, aku dah pesan kat member group aku yang 2 orang lagi ( girls ), aku cakap paling lewat email kat aku sebelum pukul 12 malam, dan diorang email kat aku pukul 3 pagi, waktu tu aku dah terlelap, aku tunggu email sampai kul 2 pagi...bila bagun, aku check kerja diorang, diorang dah salah format, aku terpaksa edit, pastu print lagi..

disebabkan itu, aku sampai kelas pukul 8.50 pagi..tak pernah aku selewat tu..dan malangnya, hari tu jugak lecturer kelas pagi tu bad mood, bila aku minta senarai kedatangan nak tanda, dia cakap "sapa lewat dikira tak hadir"...tersentap aku, aku lewat orang punya pasal, aku yang tanggung bahana. Aku hanya mampu tersenyum, sebelum dan selepas hari tu, orang lain lewat 30 minit dia tak kata apa pun. Lagi sakit hati bila orang yang bersalah tu buat tak bersalah, boleh pulak dia gelak kat aku. Pastu tnya "dah siap report kita?"

Aku cakap "kau punya pasal aku lewat"..dia hanya tersengih, maaf pun dia tak ucap..nasib baik aku jenis penyabar, kalau dengan orang lain, memang dah lama dia kena..seriously, aku tak expect hal ni boleh terjadi, sebab dia perempuan..tapi marah aku jenis cepat hilang, kalau orang tu cakap baik-baik, hilang la marah aku, tak kira laki ke perempuan.

Pengajaran aku dapat, kalau kena berkumpulan lagi, kena paksa member lain buat awal-awal..tapi kalau kes kedua tadi, paksa pun tak menjadi..nak pilih ahli yang aku kenal pun, bukan semua orang dalam kelas tu aku kenal..ini la ujian yang akan menguji macam mana kita nak selesaikan masalah yang diluar jangkaan. "Think Positive"




37 comments:

cik najihah said...

agak2 orang tu nak kene lempang laju2 tak ngee

redo amin said...

hahaha...ingat group kita sem lepas...ok sory...aku bab2x kerja kumpulan ni aku cm kena disuruh br aku buat...kira cm kena tunggu..aku pun kurang suka sebnarnye group assmnt cm ni...tu la waktu diploma yang kelas programming tu group sorang2x je...padahl ad lagi diana dgn izzati tp disebabkan aku pikir aku memang x leh kerja grouping lagi2x ngn perempuan ni..hahaha...so sorang lg bgus..haha...

syrupmasin said...

perghh..aku cukop pantang doe mcm tuh..sumpah kalu mcm tuh mmg kene maki la dgn aku..haha..menyirap kot :D

syashafie said...

kerja berkumpulan mmg cmtuh. kena saling bertanggungjawab.

penah jadik kat diri sendiri jugak kot -.-

shafmechy said...

cik najihah: kesian..igt member walaupun x knal..haha

redo: ha..tu la..susah, kg2 kita siap, org lain xsiap..

syrup: nnt klu jadi lg aku pggil ko bleh? kn kita shah alam..haha

syashafie: sapa pernah rasa memang sakit kn..huhu

Luqeem™ said...

biasa la bro..

aku pun kena gak macam tu, tapi aku selalu siapkan backup. sebab aku tau, kalau buat dalam group, susah nak harapkan orang lain. lain la kalau dapat pilih geng

syrupmasin said...

wuahaha..kite faculty laen doe..haha..alaa kau pon bole jd mcm tuh.. :D

Miscellaneous Smiles said...

pang sedas..

ahaaaa~~

shafmechy said...

luqeem: kena rajin tu klu nak siapkan backup...haha

Eza Boom Boom :) said...

kerja group ni best sebenarnye kalau semua buat kerja...Eza pun ada pengalaman pahit pasal assgnment group ni..Kesnya, group Eza ada 5 org member termasuk Eza.. Tapi 2 orang tak buat keja lansung..Dah masa hntar assgnment tu, Eza tak letak nama 2 orang yg x buat keja tu..Geram kot! Eza pantang orang dapat markah free2..Jadi, pastu terjadi la conflict..Hoho, hbes buruk nama Eza..sebab Eza, markah assgnment dorg rendah...Ape laa,dah tak buat keja..tapi nak markah tinggi melangit..Geramnye, nasib baik Eza cool..tak dendam lama2.
(tak sedar terover pnjg dah comment ni):P

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

selalu jadi camnih, tp sape group dgn fee mmg tak dpt ah layanan istimewa..haha..mmg kena kerah selalu..yelah, b4 susahkan semua org..

assgmnt group senang nk dpt markah, so mmg nk grab ah markah tuh wat betul3..dh bgi tugas, so silalah bertanggungjwab..kan?

Mmg fee selalu membebel..haha..
implikasinya sgt berkesan..kerja sume sttle b4 date line..nasiblah spe group dgn fee kan..:P

Syazwani Amira said...

bt assignment grup mmg sll je ad problem lg2 if grup member x bg krjasama..bt keje sorang2 lg bgus..hee

shafmechy said...

syrup: aku x bleh nak marah dgn org yg aku x knal..haha

Miscellaneous Smiles: uih..tak sampai hati la..=P

eza: yg memang selalu jd kn...lect shaf yg jenis baik selalu akan warn awal2, klu ada x buat kerja jgn letak nama

fee: haha..xpe la klu kerja siap..yg geram klu kita penat bebel, diorang buat taktau je..

syazwani: yup..sy prefer sorg2..

Fathiah Hamim said...

saya selalu jadi mangsa. T_T

shafmechy said...

fathiah: bersabar la ye

syarifahsidrus said...

banyak kali jugak dapat sleeping partner macam ni. memang kes nak dapat nama je la!

syrupmasin said...

haha..alaa balun je doe..kesah ape haha..nnt kalu jumpe dekat shah alam bole la mintak kau belanje..kau keje kan skrg?? :D

ceriteraliyana said...

yesss!! gr0up assignment paling x suke! pasti akan ada sleeping partner..sme cm kes yg ke 2 tu..k0non siap..skali tgk f0rmat salah..tak ke har0k tu namanyeee..

slalulah terjadi klu namanya gr0up assignment ni..ssh nk jumpe gr0up yg betul2 komited...most of them nk markah free jerr..,

shafmechy said...

syarifah: cmna diorang nk survive bila kerja nnt kn

syrup: mana kerja...dok depan laptop ja...xdo mood dah nk kerja..haha

ceritaliyana: kalau kena member satu rumah semua tu, senang, x brani punya curi tulang..haha

Muhammad Burn said...

biasa la tu. hdup sbg student...

inche hlovate said...

huhhh..memang sakit hati kalo dapt ahli kumpulan macam ni..ambil mudah je kan

shafmechy said...

muhammad: yup..student cmtu la

inche: ha'ah..geram org buat x kisah ni

Liyana Zahim said...

Samela dlu sy pun pnh alami bnde yg same.. Tp in pair jela.. Die wat alasan bnyk esemen la hape kebende.. Last2 stu esemen 97 percent sy wat..

Bile anta kat lecturer dpt mrkh tngi.. Dgn bangganye die cite kat kwn2 pahtu siap mtk lg esemen tu nk wat kngn katenye..

Watdeeeeeee~~~~

shafmechy said...

liyana: haha...kesian kn kt mangsa2 mcm kita.. =P

izyan yasmin said...

Tak suka kerja b'kumpulan gak. asik min jer kena . Dah byk kali plak tuhh . ahli group ramai tp yg buatnyaa , sape je . Huhhhh T__T

snOw sakura said...

perkara biasa klu wat asignment berkumpulan ni.. x suma org bersedia nk bg komitmen.. lect pn slalu pesan, sapa yg x wat keja tu bgtau ja dkt dia.. huhu~

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Haha..bebel sampai di buat tahu pakcik..nk buat tak tahu, pang je dia.. :P

shafmechy said...

min: klu kita x buat, markah kita rendah pulak..serba salah kn

snowsakura: depa tu malas nk bg komitmen, dimana ada kemahuan disitu ada jalan

fee: sy xpnah lg pang orang..hehe

haney said...

perghh.. menguji kesabaran betul! 4 me, kalau nk buat group work kena pilih kawan yg btol2 boleh jlnkn tugas. kalau salah pilih, habes lah.. huhu

shafmechy said...

haney: mmg kena byk bersabar..yes, kena pilih org bleh buat kerja

FatinFirdaus said...

biasa la tu kalau buat assgnmnt group nih.. leceh.. :)

titimel said...

bsabAR K.....
:)

shafmechy said...

fatin: yup, agak leceh...hehe

titmel: sy boleh ja bersabar..=)

alif haris said...

dlm group assignment klu sorag buat taik, abes semuanya terpalit kan ..

nama pn group .. so sama2 la bergerak .. hehe

ekin alias said...

time ekin wat assgment LK... kena group 4 org... yang rapat 2 org ni.. yg lg sorang rapat dgn mber ekin..so masukkan saje dlm group ekin..
tgok budaknya mcm boleh bg komitmen...dia ade basic LK time skulah dulu.. yg kwan ekin 2 org tu x de bsic LK..susah gak law ekin nk ajor 2 org tu... tu yg amek dia tu... huh HARAM~ x ley jalan gak... geram je... assgment da bg 4.. part dia tu,, buat cikai2... geram rase,,, buat mcm x pernah blaja LK,,,terpaksa ekin betolkan tmbah pape patot,,, masa last day dia x siap2 bley lg dating HUH sabor je la

shafmechy said...

alif: tu la, sbb ada yg x fhm apa itu group..haha

ekin: kesian terpaksa cancel dating..susahkn klu ada ahli group cmtu

ekin alias said...

tau xpe....naseb result puas aty haha