Saturday, July 16, 2011

Lapar malam makan karipap

Malam ni tengah kusyuk layan Running Man, game show korea punya..tetiba rasa lapar..mula la nak cari apa yang ada..masuk dapur ja, aku nampak mak aku tengah buat karipap untuk pagi esok..

Aku: "Mak..ada lebih dak?"
Mak: "Bukan mak goreng pun, buat untuk pagi esok ni"
Aku: "tau...tapi...lapaq"
Mak: "ambik la brapa biji, tp masak sendiri"
Aku: "ok"
Aku: "guna belanga (kuali) mana? yang ni?"
Mak: "bukan..yang tu nipis, ambik satu lagi"
Aku: "awat tak bleh nipis?"
Mak: "cepat hangit nanti"
Mak: "boh minyak, bunyi api jgn kuat sgt, minyak suam ja boh"
Aku: "minyak suam tu macam mana? pasaipa x bleh minyak panas?"
Mak: "ish..meh mak buat la...tak reti..."



Sapa tak tension kalau aku banyak soal macam tu, ada saja aku nak tanya..hehe..bukan apa, tak tau kena la tanya kan..tapi last sekali mak aku bagi jugak aku goreng sendiri, aku cuma kena alih-alihkan karipap tu sampai kekuningan tanda dah masak..


Karipap yang mak aku buat memang sedap, terutama intinya..inti ubi kari dicampur hirisan ayam..rasa kari memang terasa ke dalam lidah..aku tak pernah lagi beli karipap inti rasa macam tu, sebab tu aku suka sangat bila mak aku buat karipap ni...sebenarnya mak aku buat jual karipap ni, tapi tak banyak, sikit-sikit je..kat kawasan aku ni kuih macam mak aku buat ni 4 bijik RM1...murah tak?

26 comments:

Fathiah Hamim said...

oihhh terliuurr, aku dah la antu karipapp. besaq tuh 4 singgit, aku mau borong!!!

syrupmasin said...

haha..bnyak tanye betol..ecece..sebenarnye nk suruh mak kau tolong goreng kan sebenarnye kan?? :D

Eza Boom Boom :) said...

mak masak confem semua sedapp kan. hehe..Wah, awk blaja masak ek...haha..bagos-bagos...btw, awk kena bayar RM1 kt mak awk, dah goreng 4 bijik karipap die kn.;).btw, kesedapan karipap memang bergantung kat inti. sedap inti, sedap la karipap tu! aunty, Eza order 2 ringgit boleh? :p

syarifahsidrus said...

waa...susah da nak cari 4 seringgit...lapar dah ni..meh kirim sikit..ehehee

nak tau minyak suam>celup jari dalam tu..hahah

cik Beskod said...

hhohohoho lapar lak tgok nye huhu.. lame dah x makan karipap hjaaha tdi makan pizza buatan sendiri jer ahhaha...

wah murah tu rm 1 4 bijik.. kat sini 3 bijik rm1 huhuhu

Nur Ayuni said...

murah tu 4 biji rm1. banyak soal sebab alasan nak suh mak masak la tu..haha :)

ekin alias said...

shafmechy turun dapur~ haha

cik najihah said...

sedap plak tengok..bak meh sikit hee

shafmechy said...

fathiah: mai la perlis..haha

syrup: haha..mana ada..memang aku nak goreng sendiri =P

eza: boleh2..esok pg mai ambik..hehe

syarifah: memang nak celup jari dah tadi, nasib baik mak take over dulu..haha

cik beskod: pizza..lapor piza la pulok..haha

nur ayuni: mana ada..haha

ekin: uit..sy selalu turun dapu tau..buat air..>.<

cik najihah: mai la ambik..hehe

shida said...

aahhhh...tgh karipap tu teringat karipap buatan tangan mak..!!!
rinduuuu..huhuhuu
nak balik rumahhh
jmput sggah blog shida..tq
http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/kenapa-kita-pelupa-sambungan-entry-8.html

Gadis Pantai Timur said...

buat perut main lapar tengah malam..

ekin alias said...

ok tukar...memasak bersama shafmechy haha

Far8 budak baik said...

tu ar sape tak tensionnn
aku pun malas wat keje
gitu..byk songe je..
hahahahaha

snOw sakura said...

nk karipap 2 ringgit.. delivery blh?? hahaha.. =P

tiha said...

wah terliur tgk karipap tu...wah running man teringin nak tgk tp internet slow....camna nak tgk..T.T

shafmechy said...

shida: sabar2..nnt cuti blk la..=)

gadis: >.< cari makanan

ekin: buka blog tambahan: memasak bersama shafmechy, nleh? haha

far8: sekali sekala byk bertanya..asyik diam ja..hehe

snowsakura: ala..delivery dah x buat la dik.. =P

shafmechy said...

tiha: sy download running man tu...kt iSUBS

ekin alias said...

mesti bertambah2 femes shafmechy heee

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Pakkkcciiiiikkkk!!! karipap feveret fee lah.. tiap ptg pi cari karipap..tp 3 ketul sengget doploh sen..mahai sgt.. bolehlah sedap tp size kecik..

Nnt bawak mai karipap utk fee..hahaha..nk yg free.. :P

Lah, pakcik nih pn layan running man gak ke..haha..best2..kelakar..sonok kan..?kan? kan? Family ounting pn best jugak.. :D

NARDtheNERD said...

i suka karipap...
nyummmmmm
:))

Liyana Zahim said...

Jike tidak mahu hangus kukusla.. Kurang kolestrol tau? Hahahaha~

shafmechy said...

ekin: nampaknya kena tukar cos pulak..ambik cos seni kulinari pun best gak..bleh masak..hehe

fee: nnt bila rasa yg mak sahf buat lak..layan..gelang sorang2 dlm bilik...family outing cmna?

nard: sy juga =)

liyana: oho..karipap kukus...not bad =P

jehanfrhin said...

ahhh!!! karipap!!! pebret tuu... mintak resepi.. hahaha

ceriteraliyana said...

tak pernah lagi mkn karipap inti ubi..^^

izyan yasmin said...

nak karipap . lama tak mkan :{

ain said...

ko layan running man gak..haha..x sangkeee...