Sunday, July 10, 2011

Semakin pandai semakin bodoh?

pic: google

Kesinambungan dari entry lepas, yang lepas tentang salah guna otak yang Tuhan bagi ni, tapi entry kali ni tentang terlebih guna pulak..

Banyak kes orang pandai tapi terjebak dalam kerja-kerja bodoh, contoh macam kes ayah pin, ikut apa yang aku tau, ada pengikut ayah pin yang ada PhD, kerja hebat-hebat..maknanya mereka tu dari golongan yang pandai, tapi kenapa boleh percaya ayah pin..

Charles Darwin tu pun dari golongan yang cerdik pandai, tapi bleh pulak mengeluarkan teori evolusi manusia dari monyet..paling menyedihkan aku, bila kes seorang Dr. ni yang mempersenda hukum hudud potong tangan, dia kata kejam..tahukah bahawa hukum hudud itu dari Allah, bukan manusia yang buat, mempersenda hukum hudud tak ke sama macam mempersenda Allah? fikir-fikirkan...

Mengikut pendapat aku la, segelintir orang yang bijak pandai jadi macam tu sebab mereka rasa diri mereka berada di tahap yang sangat tinggi berbanding orang lain, apa saja yang mereka fikir tu betul, orang akan percaya sebab ada bukti mereka pandai. Apa yang mereka lakukan dikatakan betul, kalau orang biasa nak tegur memang diendahkan sebab ego. Yela, mereka kan pandai, takkan nak ikut cakap orang biasa..

Tapi, memang betul sebenarnya, semakin kita pandai semakin banyak kita belajar, kita akan rasa semakin bodoh diri kita..sebab, bila kita belajar dan belajar, kita dapat lihat bahawa ilmu ni takkan habis, kita dapat lihat bertapa kerdilnya, bertapa sikitnya ilmu yang ada kat dunia, banyak lagi yang manusia tak tau...ilmu yang ada kat dunia ni hanya setitik air dari lautan jika dibanding dengan ilmu Allah swt. Apatah lagi klaau ilmu yang ada kat kita ni..

"The moment that you say you know everything is the moment you are the most stupid person" seorang profesor member aku yang cakap bila ditanya "Sir, you know everything about microspecies?"..

34 comments:

Zeeqa ~ Ajie said...

Semakin banyak kita mendalami ilmu, semakin banyak pengetahuan yang kita tak tahu.

FaTinFiRDaUs said...

yeup. betol! semakin pndai manusia.. sebenarnya semakin bodoh.. :)

...Minah BluR... said...

org kate.. budk pndai lah budak yg pling seng ditipu dan diperbodohkan

saiazuan said...

manusia mungkin makin pandai.. tp apa yg membodohkn mereka ialah sikap trlalu open minded~

maaf kalau bahasa trlalu kasar~

shafmechy said...

zeeqa: yup..anda betul

fatin: yeah..tq kerana bersutuju..hehe

minah: betul..org akan guna balik kepandaian mereka utk bodohkan mereka

saiazuan: xpe, betul pendapat ko tu..terlalu open pun xleh gak

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

yup2, sokong3..fee dulu penah belajar teori darwin tuh, masyaALLAH, sgt mengelirukan..mmg menagis ah belajar..sampai lecturer kata " awak belajar utk exam je, jgn fikir diluar kuasa ALLAH "

[sutera kasih] said...

ilmu tak akan habis..

ZWAN SABRI said...

Tetiba teringat plak kata2 cikgu aku dulu.. erm, kawan aku adala tanya cikgu aku tu, soalannya, "Cikgu, macam mana kalau x nak lupa apa yang kita belajar?" Maka jawab cikgu aku tu, x payah la baca and belajar, confirm x lupa.. HAHA..

konklusinya, semakin banyak kita belajar, semakin banyakla yang kita lupa.. tapi iys better drpd x belajaq langsung sbb kita lgsung x tawu apa2.. HEHE

MySuaraBlog: Jom Tidur Sebelum Pukul 1 Pagi

Far8 budak baik said...

tu ar adakah manusia
akan terus tengelam begitu..
cewahh ahaha

shafmechy said...

fee: aik, fee ambik cos apa?

sutera: yup...xkan abis sampai bila2

zwan: haha..x blajar langsung x bleh jugak kn..nnt jadi umat yg ketinggalan lak

far8: haha..far8 berhujah

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...
This comment has been removed by the author.
snOw sakura said...

teori charles darwin tu wlpn ktaorg x blaja, tp teori dia brckp mengenai evolusi tu ktaorg kna bljr jugak.. mcm hampeh ja kna bljar stu2 spesis tu akan brubah jd spesis lain on certain2 condition padahal klu tgk dlm national geographic tu Allah dh cipta mcm2 jenis haiwan.. mau x mau kna blaja lah bla msk dlm sukatan.. huhu.. T_T

ekin alias said...

semakin bnyak belajar, semakin bodoh la kita..sebab semakin bnyak menimba ilmu semakin bnyak kita tak tau...~

Eza Boom Boom :) said...

tak semua orang pandai tu akan menunjukkan kebodohan..Mungkin dorang macam tu ada sebab sendiri..um, eza tak suka judge orang sebarang...Teori darwin tu, terserah kat kita nak percaya or x. setiap orang akan melakukan kesalahan,kenapa nak tengok yang salah je..? Ada baiknya kita tengok lesson yang boleh diperolehi..Sekadar memberi pandangan..

p/s: kebanyakan orang jadi bodoh disebabkan gagal mengawal nafsu..

faizah abdul samad said...

tapi dari kebodohan tu la sebenarnya datg kesempurnaan.teori darwin memg ramai yg x stuju, tapi kalau dia x keluar dgn teori mcm tu..manusia mungkin x kan berfikir tentg kejadian dgn lebih mendalam, dan x kan munculnya teori lain yang membetulkan keadaan...so..thnx to darwin...he was not stupid, he was just a thinker...:)

ini sekadar pandgn..peace:)

syrupmasin said...

makne kate jgn la belajar cerdik sgt..haha :D

shafmechy said...

fee: suka math ke? huhu

snow: sbb darwin naturalist, sbb tu dia kuarkan teori evolusi ni

ekin: yup, thats the point...

eza: sbb tu shaf kata segelintir, darwin lak tak salahkan dia sbb dia bukan Islam, pegangan dia maybe x kuat

faizah: yup, ada hikmahnya, sbb tu sy x mention direct "darwin yg bodoh"..cuma dijadikan contoh, pandai2 kita renungankan, lg pun dia bukan Islam mcm kita yg ada asas kukuh tentang asal usul manusia dari Nabi Adam. tak salahkan dia

syrup: bleh lak macam tu..haha

ct-kama said...

"The moment that you say you know everything is the moment you are the most stupid person"
-makna yg tersembunyi..=))

ct-kama said...

"The moment that you say you know everything is the moment you are the most stupid person"
-makna yg tersembunyi..=))

.m y z. said...

ilmu Allah tu sangat luas. sampai bila2 pun belajar takkan habis. tapi tu lah. kalau dah terlebih pandai ni, ilmu tinggi tapi iman rendah. pun tak boleh nak buat apa jugak.

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

aah..sgt kot..bab mengira mmg laju je..sgt gelojoh bila dpt soklan ade nombor.. :D

NARDtheNERD said...

bila dah banyak ilmu di dada dan jadi riak.. jadi macam tu la...

:)

syashafie said...

ha'ah. semakin banyak belajar, semakin banyak kita sedar ilmu tu sangat banyak.

alif haris said...

ikut lah adat resam padi .. semakin berisi semakin tunduk ..^^

izyan yasmin said...

hee , sokong tuhhh.
skrg nih , org makin pandai tp makin byk bnde yg tak patut diorg buat. tak fhm . dah nak akhir zaman kot

Fathiah Hamim said...

kita tak praktik apa yang kita tau.

syarifahsidrus said...

kena jadi macam padi, makin btunduk makin berisi kan..
kena sedar yang ilmu allah tu tak terkira, dapat sikit jangan nak megah2 :)

Asyila Zainuddin said...

sangat2 tak percaya dgn teori darwin tu.. dh jelas n nyata manusia pertama nabi Adam.. :)

syaz@rozelt said...

manusia nie mmg pelik..yg kecik2 x pandai macam albert einstein tua2 dah jadi genius..yg sedia pandai plak suka hati je klua teori x pandai mcm darwin nie..haha

Lawsonia said...

btol2..makin byk belajar, makin bodoh pulak rasenya.,..sbb kita baru tahu makin byk yg kita xthu..sgt kerdil..xboleh bongkak..

shafmechy said...

ct-kama: haha..yup.kena renungkan

myz: ya, mmg xkn abis =)

fee: kalau fee berada kt tempat shaf mungkin fee akan mula takut dgn nombor..haha...sangat sangat sangat susah dari addmath

nard: moralnya, walau ilmu byk, kena rendah diri kn

syashafie: yup..betul tu

alif: haa..pepatah tu yg dok cari ni..hehe

min: mungkin jugak..xlam dah kn

fathiah: tp kita asyik dok buat kita tau semua =P

syarifah: mereka tak sedar..hehe

asyila: nk buat cmna, darwin bukan Islam..klu dia kaji Al-Quran mungkin dia akan sedar

syaz@rozelt: haha..betui gak..kecik x pandai, tp genius

lawsonia: a'ah...byk lg kita x tau

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

ouh, ssb semua sbjek kira kan? sgt beruntung sbb mengira kena tahu step nk solve and faham cncept.. compared to menghafal fakta buku tebal2 bagai nk bingai.. :D

shafmechy said...

fee: mostly kira..tp ada gak yg kena hafal...klu yg kena hafal tu mmg hentam je la, mls nk hafal

izyan yasmin said...

huh . agaknyaa kot ,jd mcm mcm .
isu bersih laa , apa laaa .
semua nak tunjuk pandai .