Monday, July 11, 2011

Mengorat itu subjektif

pic: google

Kebanyakkan dari kita mesti sedang atau pernah mempunyai pasangan kan. Mengorat dah jadi sesuatu yang mesti kalau kita nak dapatkan sesorang sebagai pasangan, terutamanya kepada lelaki. Kebanyakkan lelaki kena mengorat, kalau tak mengorat kemungkinan besar tak dapat, lain la kalau dah famous, muka pun handsome..

Mengorat menjadi masalah bagi segelintir lelaki. Apa yang aku perhatikan, banyak lelaki yang nak mempunyai pasangan, tetapi tak reti ngorat. Ada pulak yang mana cara dia mengorat menyebabkan perempuan lagi meluat. Ada kenalan aku, asal ada ja perempuan yang dia kenal, tak kira macam mana rupa, mesti dia nak mengorat, taraf desperate orang cakap..aku pernah kata kat dia, "Jangan buat macam desperate sangat, teruk benor aku tengok"..selamba ja dia "memang aku desperate pun"..lantak la kau

Yang aku terkejut, sekali dengan senior kami dia kacau..susah nak dapat girlfriend kalau dia masih macam tu, korang (girls) suka tak kalau sorang lelaki yang korang baru knal sebentar tadi, tetiba kacau korang non-stop, pagi petang malam, pastu hantar pulak mesej jiwang-jiwang dan lain-lain lagi la membuatkan rasa meluat dan tak selesa..rasanya takda sapa pun suka macam tu kan..senior aku ada yang dah block dia kat facebook, tak larat dikacau.

Satu lagi kes, aku kenal biasa-biasa ja mamat ni, apa yang aku tau, dia beli buku "How to takcle a girl"...sesaja beli atau terpaksa beli sebab desperate, itu aku tak tau la...bagi pandangan aku, mengorat ni tak perlu nak teruk-teruk, tak perlu nak bagi hadiah mahal-mahal ke, tak perlu nak kacau tiap-tiap hari konon nak tunjuk kita concern kat dia...

Aku bukan la pakar cinta nak bagi tips mengorat, cuma nak berkongsi apa yang aku dapat lihat..biarlah bermula sebagai sahabat biasa..kenal hati budi masing-masing, kalau padan, kalau masing-masing berkenan, memang berpasangan juga la korang..tak perlu nak beli buku cara mengorat, tak perlu hadiah mahal-mahal, yang penting ikhlas dari hati, sebab mengorat itu subjektif...sayang letaknya pada hati bukan pada barang. 

P/S: terpaksa stop manaip sebab nak tengok Juvana...hehe

40 comments:

Shaherah said...

shera pun ngah tgk juvana.. ehee.. tp btul lar kan.. mmg ade yg desperate gler smpai wat perangai annoying..

Fathiah Hamim said...

saya tak suka lelaki yang persistent. sampai lenguh tangan nak reply text, kedekut la tuh. baek call je. hehehhe

Far8 budak baik said...

kepada lelaki lelaki yg tak
pandai mengorat tuuu.
nnti dtg beli buku aku ehh..
cara2 mengorat versi4..
hahahahaha =p

Diera Tekikushika said...

setuju kat perenggan 3, sgt rimas tau. (*_*)

sangat3 setuju ngan perenggan akhir, kenal hati budi lg bagus... :D

Azhafizah[フィザ] said...

tak perlu kot buku for dummies tu..hehe..betul tu shaf..kawan dulu..bile dah kenal,barulah nak decide kan..

shafmechy said...

shera: suspen kn juvana..haha..yup..sampai org yg tgk pun annoyed

fathiah: haha...call mahal..diorang xda duit =P

far8: perghh..caya la far8..haha

diera: tq kerana bersutuju..hehe

azhafizah: yup..awal2 knal semua nmpk baik je kn..lama2 baru nampk yg perangai betul

syrupmasin said...

alaaa..pengalaman kau ta de ke??

Jasmin Ibrahim said...

yes,betoi2...saya pun rimas gak kna kcau slalu..pdhl baru ja knl xsmpai smggu pun....dia terus bg no....errrkkkk apa kes....kalau block pun best gak kn....ahahahaha

shafmechy said...

syrup: ala, nnt la aku cita..haha

jasmin: haha..tu kalau kita kata jgn kacau tp still kacau, block je la..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

betul3..agak ah mcm desperate..So, takpayah la sesusah nk ngorat, if baik budi pekerti and semua aspek okay..

ade jodoh ade lah..cncentrate belajar sudeh..masa itu akn tiba..cewaaahhh! :D

shafmechy said...

fee: betul..masanya akan tiba juga..>.<

saiazuan said...

haha statement last, trpaksa stop menaip kerana juvana!!! hahahaa


dah baca komik atwr #4?
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

Haziq said...

kalo farid buat buku, ak pun nk buat buku lah.. =p jual kat kwn2.. hahahaha.. bhuat la buat duet sket utk makan.. :D

shafmechy said...

saiazuan: haha..tengok2 jam dah pukul 8.58 mlm..=P

[sutera kasih] said...

ngorat kena ada taktik yg ngam hehe..perempuan tak suka kalo yg mesej non-stop semata2 nk dptkan awek tu..tp bila dh dpt, dibiarkan kalo dh boring,,hahhh tu mmg awek pantang gilerr..

so, hati kena ikhlas & bersih kalo betul2 berkenan ngn awek tu hehe

ekin alias said...

kena ngorat dgn BANGLA-ian HUH....
berani dia mtk nom tepon ish~

ekin alias said...

lelaki nak mengorat pon jgn direct sgt wlpon DA desprate sgt :D buat2 cool ja~

Tasha said...

lelaki kena amek langah pertama dgn bergaya.bukan gopoh je..hehe

alif haris said...

hehe .. lyn juvana gak bro ni eh ^^

btw tentag entri ini, pasangan kita dah ditetapkan dah sebenarnya , juz kta kene cari ..thats mean usaha lahkan..

yeah usaha dan cara mencari pasangn tiap orag memang lain2 .. so pd sy terpulang lah die nk ngurat cara apa .. mugkin memang desperate gile kot .. tiap kali balik rumah mak die tanya bile nk bwk calon menantu .. hahaha:D

shafmechy said...

haziq: hg buku turunkan berat badan pun x buat lg..haha

sutera: betul..automatik org suka

ekin: jgn tergoda dgn bangla..hehe

tasha: betul..xleh gopoh, nnt yg dikejar x dpt, yg dikendong berciciran

alif: haha..mak aku lak xbg bercinta lg

syashafie said...

wahahahaha. nice nice. jgn desperate sngt. cool suda :)

Syuhada said...

tapi sedih jugak bila ade guy yg try ngorat2 kita, then bila dah lama2 kawan and tiba2 dia hilang. tak ke bodoh? bila org dah suka dia ... *sigh

snOw sakura said...

waa, tetiba tls psl mengorat neyh.. ada apa2 ker?? ^_^

Muhammad Burn said...

tgk juvana mmg best! tgk kat tonton.com je. huhu

ceriteraliyana said...

yezzZZzaaa!! xperlu pikirkan sgt..enj0y the life..masa itu akan tiba juga,

shafmechy said...

syashafie: yup..cool sudah..haha

syuhada: dia tau x awk suka dia? most guy klu dia xtau girl suka dia, the guy akan cari 'kawan' yg lain, maybe sbb dia rasa mcm xbleh nk dpt..

snowsakura: xdak pa2 pun..saja ja..hehe

muhammad burn: yup..terbaek..haha

liyana: masa remaja la utk enjoy zaman single..=P

syarifahsidrus said...

wah,desperate la tuuu..
banyak pengalaman ni eh?haha

reen said...

itu bkn mengorat...itu mengacau pmpuan namanya..well mmg betul definisi mgorat tu sgt subjektif..it is depends on how a guy show some respect la dan jugak sincerity kt pmpuan tu...jgn sogok dgn duit je sbb bkn semua pmpuan mata duitan..ada tp xsemua...yg penting jd diri sendiri..heeeee

apa kata buat entri camne shafmechy punye taktik mengorat..ramai blogger nak tau ni :)

shafmechy said...

syarifah: pengalaman dari keliling..

reen: sy punya cara? x igt dah..dah lama...=P

Eza Boom Boom :) said...

nak komen jgk hot entry ni walaupun dh lambat..ngorat ni memang subjektif..tiap lelaki ada srategy dorg sendiri.. lelaki ni kalau tak layan, die senang fhm...kan oldies kata, bunga bukan sekuntum.tak dapat sorang ni, try sorang lagi.hehe.Tapi nak ngorat kena ada cara laa..niat tu kena ikhlas, bukan nak pasang skandal keliling pinggang or nak cari spare part girlfwen.. kwang3...

shafmechy said...

eza: haha..betul tu eza..sy setuju =)

Anonymous said...

cakap macam kau pandai ngorat.awek ada? (no hard feelings dude)

shafmechy said...

anonymous: sebab tu aku tekankan yg aku bukan pakar hal mcm ni, aku view berdasarkan pengalaman dan keadaan sekeliling..masing-masing ada pandangan sendiri kan...

izyan yasmin said...

ohooo . tp btol kot . laki kalau da desperate mmg mcm tu . min penh jumpe sorg . tp takdenyaa nak lyn , huh

alif haris said...

haha .. mak aku pn sama bro ^^
abeskan belaja dulu ye tak

Haziq said...

nice reply.. hahahah

shafmechy said...

min: klu layan bahay kt min pulak kn..

alif: haha..tu la..suruh cari kerja dulu

haziq: i just reply that i think suitable..

izyan yasmin said...

tau takpe . tp kan kenapa ekk diorg jd cmtu? bukan mati pun takde gf. ada jwpn yg pasti tak shaf ?

shafmechy said...

min: mugkin jeles tgk member2 ada gf..haha

ekin alias said...

haruslah tidak terpikat dgn bangla hahaha