Sunday, July 17, 2011

Kenal Saudara bau bau bacang anda?

pic: google

Tau tak apa maksud bau bau bacang? Maksudnya ialah tali persaudaraan yang jauh, kalau sepupu tak dikira bau bau bacang sebab tali persaudaraan dekat, kalau cucu cicit sebelah abang datuk kita, yang boleh la kita kata bau bau bacang...berdasarkan apa yang aku faham, kalau aku salah tolong tegur.

Zaman sekarang rasanya tak ramai yang kenal bau bau bacang, tak macam zaman dulu dulu, sejauh mana pun kenal tu saudara..sebab..kalau zaman dulu, rata-rata saudara mara kebanyakkan tinggal satu kampung, boleh dikatakan satu kampung tu sebenarnya terdiri daripada sebuah keluarga yang sangat besar..semua ada talian persaudaraan..tapi sekarang kan masing berhijrah ke bandar, ke tempat lain untuk belajar, bekerja...

Dalam kampung aku, masih lagi ada bau bau bacang yang aku kenal..kalau kat sekolah menengah dulu, aku ada kenal 4 orang bau bau bacang..sorang tu memang kawan aku dari sekolah rendah lagi, memang dah lama kenal dia, Nurul Asma namanya..2 orang lagi muda setahun dari aku, kalau aku jumpa diorang aku usik panggil Mak Ndak dan Mak Long, sebab kalau ikut level, diorang level atas aku, level mak saudara...sorang lagi adik kepada si Mak Long tadi, muda 4 tahun dari aku..

Lagi satu bau bau bacang yang mak aku bagi tau adalah Rita Rudaini:


Masa tengah tengok Mami Jarum, mak aku cakap "tu sedara jauh hg la, Rita Rudaini, yang dok dekat rumah tok ayah mak ngah hang"...mula-mula aku rasa macam mak aku nak bergurau, tapi mana pernah mak aku bergurau macam tu..memang betul mak aku cakap, sebab Nurul Asma yang bau bau bacang merangkap rakan aku sendiri pun ada kata yang mak dia pun bagitau dia macam tu, memang betul memang ada bau bau bacang dengan Rita Rudaini.

Tapi kalau ada sedara bau bau bacang yang jutawan pastu pemurah pulak kan best, kalau raya bleh pergi beraya situ, dapat duit raya banyak, pastu boleh mintak sumbangan sebagai pelajar, pelajar kan memerlukan banyak duit..hehe

13 comments:

Nur Ayuni said...

ecece.. glemer la shafiq pasni. tapi kan... dah besar tu.. dapat lagi ke duit raya?? haha :)

ceriteraliyana said...

btul2! bila kembali duk kg semula..baru tau, jiran kiri kanan depan belakang ada kaitan sedara ^^..tpi ble dh knalkan..jumpe smula k0mpem tak ingat..hahaha

Eza Boom Boom :) said...

bau-bau bacang ni agak complicated sikit kan...mungkin tak disangka-sangka blogger yang kita saling berkomunikasi kat alam maya ni..Saudara kite jugakk..hoho, walaupun dok jauh...Hehe...btw, kalau dah kenal saudara tu...ringan-ringan kan lah mulut untuk tegur...baru kuat ikatan kekeluargaan tu... :)

syashafie said...

eh ? betul2 eh ?haha

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Bau-bau durian takde? Haha..

Famous U Rita Rudaini..hehe..

Kalau sedara jutawan, bolehlah pakcik mintak melancong round dunia..haha.. :P

fathiahRAIHANA said...

best actually kenai sedara2 yg bau2 bacang nie .. nak terkejut betui bila mmber kita sndri ada bau bcang . hihi . last year jmpak time family gathering :) ntah mai mana tetiba ja ada .

syrupmasin said...

haha..aku kenal bao-bao bacang buah je..haha :D

shafmechy said...

NurAyuni: x dpt dah since form 1 =(

ceriteraliyana: yup, sbb kita jrg jumpa..

eza: klu yg sama umur atau lebih kurang umur mcm kt sekolah mmg shaf tegur ja..=)

syashafie: x caya eh? haha

fee: 1st nak minta p Jepun..teringin sgt

fathiahRAIHANA: yup..tu buat kita lebih rapat ngan member tu..

syrup: ntah2 ko sedara aku gak..haha

Fathiah Hamim said...

fa baru tau fa punya feveret writer is my own uncle. haha dah la dalam kelas pun belajar pakai buku dia. =D

izyan yasmin said...

wahhhh , sedara rita rudaini .
hee , min rmai sedara bau bau bacang . hoho . tp tak knl sgt.

ain said...

haha..ak stuju ayat ko kt bawah skali..haha..leh la dpt duit lbih ckit..hahaha :)

CikFF said...

auwwww... tak sangka noo.. hehehe

ekin alias said...

mak aih rita rudaini,,
haha ekin teringin nak sedara dgn awal ashaari hhaha