Friday, July 15, 2011

Motor ooo motor

Siang tadi aku kena ambil adik aku yang darjah satu dari sekolah, dengan muka baru tidur terus ambik kunci motor pergi ambil adik..sampai tengah jalan bila otak dah berfungsi balik baru sedar..helmet lupa pakai..nak patah balik malas dah, lagi pun dalam kampung je (jangan tiru macam aku)..

Bila sampai sekolah adik aku, aku tunggu dalam 5 minit, nampak adik aku keluar..aku pun nak start la motor, tapi aku pelik sebab kaki aku tak dapat jumpa stater tu, bila aku tengok bawah dah jadi macam gambar bawah ni:


Entah bila masa benda tu boleh tercabut...dah macam mana aku nak balik..adik aku kata "takpa, adik balik jalan la"....bukan dekat, jauh jugak rumah aku dari sekolah..aku try masukkan balik besi tu tak boleh..ketat..kena guna benda untuk ketuk..apa pun takda kat area tu untuk ketuk..orang lalu-lalang tengok ja aku..dah patah besi tu rupanya..:


aku try guna kayu, memang tak boleh la..patas terus bila aku pijak...macam-macam hal motor ni buat kat aku, sebelum ni masa aku dah lambat pergi main futsal, ahad yang lepas..bila aku berhenti boh minyak, motor tak bleh dihidupkan..memang lama sangat..aku tolak ke tempat tinggi sikit, pastu aku tolak motor tu turun dari tempat tinggi tu, pada masa motor tu tengah laju turun aku masukkan gear 1..dan enjin pun boleh berjaya dihidupkan...

Tapi kat sekolah adik aku, mana ada tempat tinggi..aku tolak biasa guna kaki tak jadi..kali kedua aku cari tempat yang nampak ada tanah tinggi sikit, asalkan motor aku boleh meluncur tanpa ditolak..yang kedua alhamdulillah, berjaya..adik aku seronok "waa..magic motor hidup".....dengan bangga aku kata "haa...terer dak abg buat silap mata"....sabar je la, motor tu ja yang ada kat rumah aku kat kampung ni..

23 comments:

Fathiah Hamim said...

alahai baek nya adek nak jalan kaki je. abang neh hero la! =D

rara pinkmafia said...

sape lah yg kokak benda tu eh.

syashafie said...

magic ouh ! haha. ganas sngat tuu XD

syarifahsidrus said...

boleh patah? haa..kesian kena tolak

Eza Boom Boom :) said...

haha, mcm tu la caranye kalau nak hidupkan moto..kalau moto tu x dpt dihidupkan dgn cara manual..Kene turun dari bukit then ada la cara die tuh..haha, gtau adik shaf, tu bukan magic..tu alternative lain nak hidupkan enjin moto...haha..:P

snOw sakura said...

hehe, mmg magik la.. ^_^

Nur Ayuni said...

kesian nya.
motor tu nak bermanja agak nya.hehe..

motor tu berjasa kat shafmechy dan keluarga :)

FizA said...

kasihan...hehehee

shafmechy said...

fathiah: dia mls nk tunggu tu..haha

rara: jadi misteri lg ni...

syashafie: magic bdk2 ja caya hehe

syarifah: a'ah..peliknya time dah sampai yg patah..

eza: bdk darjah satu x fhm klu sy explain..haha

snow: bleh la klu nk tipu bdk2..=P

nurAyuni: itu mengada..haha

fiza: kesian kn T.T

reen said...

wahh nasib baik dpt hidup balik moto tu kan..kang xpasal2 balik tolak moto kan..

syrupmasin said...

haha..seronok adek kau ye..magis tuh..haha..ehh kau ta keje ke?? ari tuh bukan nk carik keje ke?? tanam anggur jugak lah nih?? :D

shafmechy said...

reen: tu la...tp dah biasa dh motor cmtu..haha

syrup: mls dh nak cari...tanam anggur je la..haha

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Fuyoo..sejak cuti prctice buat magic ke pakcik..haha..

Motor tuh saje nk manja-manja dgn pakcik kot..haha..tuh yg tiap kali guna je mcm2 kerenah.. haha :D

shafmechy said...

fee: klu moto manja mcm tu mmg kesian la kt tuan..haha

ain said...

hahaha..ak nyer pon jadi cmtue aritue..selamat mse kt bengkel fkm a patah abes lgi..sempat g bengkel tukar baru..

dh tukar sekali bengkok..material x bgus..besi lembut..org tue tukar lagi..pastu dia ckp kalo bengkok lagi dtg je..dia kasi tukar lagi..haha ^_^"

inche hlovate said...

hahahaha...dasyat la.. sampai tercabut dah.. sabar je la kan

░♥si lampu neon♥░ said...

dugaan namanya tu..

Asyila Zainuddin said...

kalo jd kat kite mau call ayah terus.. haha.. tak tau dh alternatif lain.. ngee..

Rafidah Farhana said...

Bapak ah kreatif bawak motor manual gitu. Tapi ganasnya sampai tercabut starter.hahaha.

shafmechy said...

ain: bengkel fkm kn ada..haha

inche: tetap bersabar..hehe

si lampu: betul..dugaan

asyila: klu laki ni dia akan cuba dulu sampai betul2 xleh =P

rafidah: best buat cmtu..x lenguh kaki nak start..hehe

.m y z. said...

hahaha macam mana boleh sampai tercabut benda alah tu? tu tandanya suruh beli motor baru kot XP

shafmechy said...

myz: motor tu baru ja beli..tp second hand la..yg sebelum ni punya kena curik.. =(

izyan yasmin said...

ahaha , motor magic . kalau tak hidup, mesti korg kena jln kaki. iskk.motor , motor . nasib min tak reti bwk , kalau tak da nangis , moto tak idup .