Monday, April 25, 2011

Kisah Benar: Penipu Yang Berjaya

Ini kisah yang disampaikan oleh seorg member aku, kisah mengenai bekas room mate dia disebuah universiti di Johor, aku namakan room mate dia tu Alex...



Universiti dia ada menyuruh beberapa org pelajar utk masuk satu pertandingan inovasi rekaan yang dianjurkan oleh sebuah syarikat dari Perancis, Alex merupakan salah seorg peserta yg masuk, pertandingan tu adalah secara individu..

Sebulan kemudian Alex dpt email dari syarikat tu, email yang memaklumkan dia tak menang dalam pertandingan tu..Alex ni pulak, bleh terpikir nk edit email tu..budak pandai la katakan..dia edit email tu, sampai jd email utk pemenang, ada la perkataan yg lebih kurang mcm ni " we are proud to have you as our winner for the competition............we want to meet you at our company in France this 24 July 2007". Dia print email editted tu, dan dia buat proposal mintak budget nk pergi Perancis.



Of cos la fakulti dia tak banyak soal, diorg yg suruh student join, menang pulak tu, fakulti mana tak sronok, lulus proposal tu, Alex automatik jadi Student Kaya. bukan 2 3 ribu dia minta, puluh-puluh ribu....tp....fakulti cakap, kena bawak seorg pensyarah utk jadi pengiring pada sekian tarikh..Alex buat tak tau je, tgh buta dapat duit byk, fikir enjoy je...

Hari utk ke Perancis makin dekat, Alex pun makin gelabah..confirm kantoi la ngan fakulti yang dia menipu, confirm kena buang universiti..dia pun call la member aku cerita masalah dia dari mula sampai abis. Member aku dgn selamba cakap "ko berani buat, ko brani tanggung la"...langsung tak membantu dia..hehe..nak tak nak, dia beli la tiket pergi balik utk 2 org...

Sampai je di Perancis, dia ajak lecturer tu jejalan dulu, dia cakap esok baru kena pergi company tu..so, diorg enjoy la jejalan kt Perancis tu seharian..esoknya, diorg pergi la kt company tu, sampai situ dia terus tunjuk email dia dpt kt salah sorg kerani, dan disuruh berjumpa sendiri dgn manager.

Yang manager mmg pelik la, setahu dia takda pemenang dari Malaysia. Alex pun dgn confident, berlakon marah la, bukan senang dtg dari jauh, abis puluhan ribu ringgit dan bla bla bla...Manager td pun maybe lurus bendul, dia minta maaf byk2 dan ganti semua perbelanjaan diorg puluhan ribu ringgit tu sebyk 2 kali ganda. masalah settle.

Alex mmg seronok gila la dlm hati, balik Malaysia, report kat fakulti yang email tu kesilapan company tu siap tunjuk surat minta maaf dari company tu, saksi dia lecturer pengiring. Dia tak kantoi menipu, dapat duit byk lg pulak tu. Terus dia call member aku lg sekali cerita tentang 'kejayaan' dia menipu...



Moral: menipu tu dah la berdosa, duit tu pulak haram. jangan la menipu yee...

13 comments:

FizA said...

comel gmbr baby tu..hahaha.. bleh ka komen cmni? xdak kaitan ngn entry.. :P

shafmechy said...

bleh2..haha

akuwanblur90 said...

nice

Aida Omar said...

nasib baik tipu dia berjaya x kantoi..
kalau tak?? kn naya je..
eh tapi kalau selamat mcm cite nie..x mustahil dia nak tipu lagi.. :)

shafmechy said...

yup..klu sy pun mmg serik dh nk menipu klu selamat cmtu...

nUr _ atiQah said...

peh..gila..huh!
ermm..
org cam tu awai2 mmg selamat..last2..tak taw la kan..huhu..
bahaya2..=)

shafmechy said...

haha...rasanya dia x brani buat dh kot...

Sis Aieda said...

ishhhh..
tak gune punye student..
ahaha :P

kucarkacir said...

haha..
amik risiko betul..

hunny zariq said...

em.. xberkat laa kn ilmu dy tipu lect.. duit pun haram..
tapi, err.. ada num fon dy x? hahaha.. :P

shafmechy said...

haa...nk buat apa tu...nk belajar ke? haha..

OreO HitaM said...

Haha...
Org mcm ni mmg confident susah nak cari..
Cara dia menipu pun mesti ada skills..
Org "buat bisnes" mesti suka org mcm ni

shafmechy said...

haha..btol tu