Sunday, April 24, 2011

Sedikit Tips Untuk Main Bowling suka-suka

Bab-bab bowling ni yg aku seronok ni..hehe..kekadang org dok tnya aku mcm mana nak bg bola pegi straight kat pin? haa...meh nak bg tips...aku ni teori bowling byk la jugak, bekas atlit bowling..tp dh bersara buat masa ni..sbb aku kat shah alam xda transport, xda duit nk p berlatih..tips yg aku nak bg ni, klu ikut btol2 bleh la repair score sikit2..dlm 100++ tu xda hal pnya klu btol follow (igt tips ni utk men suka-suka, klu serius nak main bowling, contact aku personal..hehe) (err, jugak x berkesan klu bola korg jenis belok2 bila dekat sampai pin)

Ok, 1st..korg kena kenal lane bowling korg..


klu korg tgk btol2 kt lane tu akan ada dot n arrow (segitiga)

dot yg besar dan arrow plg hadapan adalah mark yg menandakan area tgh-tgh lane

skrang, target kita bukan nak hit pin yg tgh, tp kita nk hit ruang antara pit tgh dan sebelah dia.


next, kaki anda...klu anda right handed, make sure kaki kiri anda berada atas dot yg tgh (dot plg besar selalunya, dlm gambar tu arrow hijau)

bila anda baling, make sure kaki anda masih lg atas laluan dot tgh tu, jgn terbabas...(arrow biru)

time nak release bola tu pastikan kaki kiri dihadapan, kaki kanan dibelakang ye...

haa..yg ini paling penting...pandangan mata anda..pastikan mata anda fokus kat arrow yg ditunjuk dlm gambar di bawah ni, (circle merah) selagi bola x dilepaskan, jgn sesekali mata anda tgk tempat lain selain arrow tu..



igt, anda perlu target ARROW yg ditunjukkan di atas...BUKAN target pin

pastikan bola itu melalui atas arrow tersebut, automatik bola anda akan kena pin yg kita nak...

>> akan ada yg menjadi, akan ada yg x menjadi...klu x menjadi mungkin sbb mata anda masih lg tgk pin time nak baling, ataupun cara anda release bola salah...ala..klu nak cakap pasal boling, satu blog ni x abis aku taip..hehe..yg penting target anda adalah arrow, bukan pin, igt tu ja, Insyallah score anda akan lebih elok..ataupun ajak sy pergi main skali, boleh sy ajarkan..hehe

Selamat Mencuba. Kalau ada pertnyaan, jgn malu bertanya.

30 comments:

kucarkacir said...

bola aku slalu masuk longkang..

shafmechy said...

ko try la tips ni..kena btol2 ikut

MissSyarniFarida said...

x shukewwwww maen bowlingggg

HAHAAH

shafmechy said...

slalu masuk longkang eh? hehe

Budak Kampung said...

aku tendang ja...xpyah baling dh.hehe

karut marut inche hlovate said...

syok main bowling..bola aku suka singgah kt longkang.straight pun secara x sengaja je haha

shafmechy said...

bdk kmpg: hg mmg slalu lain dari yg lain, patut byk tempat bowling aku p ada tanda "NO ADI ALLOWED" haha

karutmarut: yg x sngaja tu kdg2 bleh dpt score tggi tu..=P

nurelinda said...

wahh bagus2. aritu asyik msuk longkang

shafmechy said...

hehe..try la tips sy ye

noorae said...

wah, tips bowling. jrg kut masuk longkang..tp ni ley improve g skill..ngeh~

sweet stalker said...

i dah serik nak main bowling..pernah jatuh terlentang. huuu

shafmechy said...

@noorae: haa..tu lg bagus..nk lg tips gtau la..hehe

@sweet stalker: xpe, jadikan pngalaman.. =) pijak minyak dia ke yg bleh jatuh tu..

NasZ said...

best2...tq for the tips..

shafmechy said...

no prob.. =)

ainina jelani said...

bola aku penah masuk longkang. last maen haritu terbaling bola kebelakang. mak aih malu gila beb. miahahaha. thx for the tips. haha. bolag lah aku jadi atlit negara lepas ni :) nah gula2.

shafmechy said...

hehe..tu sikit ja tips..thks for the gula2.. =P

Miss Shikio said...

wahh! bila tgk tips ni lagi pening,

>________<

hehehe~

shafmechy said...

haha..rileks...sy pun bukan reti sgt nk explain klu x berada kat tempat bowling..

liyana nana ♥ said...

sini tips bowling eh . kt sana tips kecantikan .. hoho .. btw , tips main badminton ada tak ? haha :D

shafmechy said...

hehe..x pakar sgt la badminton ni..

menusuk hati said...

assalamualaikum bro..hehe..dekat 6 tahun aku tak main boling ni..bukan apa,asyik2 masuk longkang je.takpe,nanti aku try petua kau ni

jumpa aku di sini:kisah 2 sahabat yang buncit

shafmechy said...

w'slm...gud luk =)

Anonymous said...

Huhui...best bc tips ni...cuma yg probl masa nak baling tu...tgn terpusing skit...main ball stright je...jenuh nak kn control tgn...tq...

Anonymous said...

Best baca tips ni...cuma masa nak baling tgn sdikit terpusing..ain bola straight je....jenuh nak kn control tgn....hihiiii...tq.

shafmechy said...

Masa nak baling tu mmg kena fokus semua, tangan, arrow, dan lain2...praktis make perfect..hehe

Ismail N said...

Tips yg baik. Cuma bukan senang nak buat kan?

shafmechy said...

tak senang gak, kena byk praktis..sebab tangan pun kena jaga..cara lepaskan bola pun kena betul..

Anonymous said...

cth klau pin ade 4 pd seblh kanan, adakah kita kita anjak kedudukan sedikit ke kanan

Anonymous said...

cth klau pin kita ade 4 pd seblh kanan, adakah kita kena anjak sedikit ke seblh kanan..tq

shafmechy said...

kalau pin sebelah kanan kita..kita anjak ke kiri..kalau 4 pin tu, rasanya pin plg depan tak jatuh tu, Kalau kes pin depan tak jatuh..baling macam 1st balingan..