Saturday, April 30, 2011

Persoalan Tentang Kentut

Credit to syok.org

pic: google


S: Dari mana datangnya gas kentut? 

J: Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara 

yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari 

darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam 

perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang 

tinggal dalam perut. 


S: Apakah yang membuatkan kentut busuk? 

J: Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran 

gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak 

pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih 

banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan 

oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau 

kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan 

menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam 

jumlah yang besar. 


S: Kenapa kentut menghasilkan bunyi? 

J: Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaan 

dubur. Kekuatan bunyi bergantung kepada 

kelajuan pelepasan gas dan keketatan otot di 

dubur. Bunyi kentut bukan terjadi disebabkan 

penggeleparan (flapping) pepipi punggung. Ini 

adalah suatu kesilapan. 


S: Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih panas dan senyap daripada kentut biasa? 

J: Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udara 

yang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigen 

pula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur. 

Gas ini tidak berbau walaupun melalui bahagian 

yang kotor didalam perjalanannya ke pembukaan 

dubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola 

(bubbles) yang besar dalam suhu tubuh. 

Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik 

(pitching tak lari) dengan cara ini. Suatu lagi ialah 

kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria. 

Pembiakan dan proses penghadaman oleh 

bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis 

gas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebih 

kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil 

proses tadi yang busuk yang lebih tinggi. Inilah 

yang dinamakan kentut yang nakal, panas, Silent- 

But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk 

menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang 

hebat. 


S: Berapa kali seseorang itu kentut sehari? 

J: Secara puratanya, seseorang boleh 

menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan 

kepada lebih kurang empat belas kentut sehari. 

Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu 

kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut 

dalam sehari adalah lebih mudah. 


S: Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentut kita dihidu oleh orang lain? 

J: Kentut tersebar bergantung kepada faktor 

atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan 

angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan 

jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak 

dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan 

hilang ke persekitaran. Namun ianya terkecuali 

jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil 

dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik 

yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang 

penyerapan ke persekitaran dan akan kekal 

berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga 

diserap oleh dinding-dinding. Kenapa ada sela 

masa 13-20 saat antara pelepasan dan 

pengesanan bau oleh hidung? Sebenarnya kentut 

berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi 

mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu 

oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh 

bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh 

bau pada masa yang sama kita kentut. 


S: Adakah benar sesetengah orang tak pernah kentut? 

J: Tidak benar selagi mereka hidup

8 comments:

nUr _ atiQah said...

wah..
benda simple bole jdi rumit rupanya..
hee..
entry yg sgt tersirat..nice..hee^^~

shafmechy said...

hehe..info tu..

SyAE SyEa said...

smart lah n3 ni..
even berbelit2 gak na fhm(lampi ni) but interesting :)
tenkiu^^

Far8 budak baik said...

hahahaha aku tergelak
sampai bace takat huruf s tu..
x tahan dahh..gelak guling2

fazleeana said...

hadoiii tak pernah terpikir pon nak kaji bab kentut ni yg taw cume tbe mase jek kentut aje,,haha

fazleeana said...

hadoiii tak pernah terpikir pon nak kaji bab kentut ni yg taw cume tbe mase jek kentut aje,,haha

Hussaini Mustafa said...

hehe. cool info dude!
fakta yang logic dan kebenaran yang disampaikan quite good to impress me. =)

fiq. said...

nice inpo. keep it up ok