Wednesday, June 22, 2011

Mungkin kerana jahilnya aku

Tadi bila aku on facebook, aku terbaca notis "*** commented on your post in i-mechy uitm penang"...aku pelik la..bila masa aku post...dah lama aku keluar dari uitm penang..group tu pun aku dah leave...bila aku tgk..rupanya, post aku tahun lepas....pasal MLM...aku post untuk pancing mangsa kat situ...pelik, post yang setahun lepas pun dia bleh jumpa, pastu dia ada kutuk la..."tolong melayu ke makan melayu"...bab nak kutuk, sanggup cari bahan yang tahun lepas punya ye..ish2

Itu sesuatu yang telah berlalu..itulah zaman kejahilan aku, buta kerana wang...pantang ada peluang sikit ja nak dapat duit cepat, pantang nampak orang kaya cepat..aku mesti nak join...MLM pertama aku dikenalkan ialah Luxor, modal RM 2000 lebih..tak mampu nak join sbb baru ja habis SPM time tu...lepas tu jumpa pulak Uptrend masa kt perlis..

Aku tak fikir panjang, pinjam duit member skit, duit sendiri skit, join RM380 kot masa tu...tapi habuk pun tak dapat sebab aku mana reti bercakap, apatah lagi nak hasut orang join...lepas tu aku biar ja burn la duit RM380 tu...diringkaskan cerita, sampai la sem terakhir diploma..time tu pulak datang MLM baru..mula-mula aku taknak pergi member aku ajak, member tu pulak bukan aku knal sangat...member kepada member aku..kenal muka dan nama ja...cmna tah, aku pergi jugak la..

Bila dah pergi tu, kena brainwash kaw2 punya..diorang macam paksa pun ada...bila aku tanya average orang dapat modal balik berapa lama? diorang jawab 2 minggu..pandai menipu...tapi aku join jugak, sebab 1 janji yang diorang bagi kat aku iaitu "kau bawak je member kau ke sesapa ke datang sini, kami closing dia, kau duduk dengar ja...sesapa kat sini pun akan tolong kau closing"..

Tapi janji je la...takda yang tolong sangat pun, aku yang kena cakap sendiri...TAPI, bukan sebab itu yang aku berhenti MLM...tapi sebab aku dah nampak keburukkan...MLM aku masuk tu adalah Emall Network,


mungkin dah ramai yang pernah dengar..mula-mula aku masuk, aku dah mula nampak banyak penipuan dan kepincangan yang berlaku...antaranya:

1) Hanya leader saja yang pernah dapat modal balik, yang lain tu join berbulan-bulan, tak dapat lagi modal
2) Closing dengan memberi fakta yang salah..
3) Memaksa students booking tempat RM50 terlebih dahulu, pastu duit tu burn kalau tak mau join.
4) Memaksa ahli berkumpul tiap-tiap malam dari pukul 8 mlm hingga kul 1-2 pagi..duit habis, income takda
5) Memaksa students habiskan duit PTPTN untuk masuk pakej paling mahal
6) Memaksa students berhenti belajar satu sem (ambil cuti khas dari kampus)..3 orang member aku jadi mangsa...sia-sia ja satu sem.
7) Memaksa prospek gadai barang-barang berharga seperti handset, laptop, motorsikal...ada sorang penjual dadah jual moto dia untuk buat modal join emall sbb berniat nak ubah hidup, nk insaf..tapi kesian dia ditipu hidup-hidup..ntah apa jadi kt dia
8) Tiada produk yang dijual.

dan banyak lagi la...lepas aku berhenti dari emall tu, aku dapat tahu yang diorang dah kantoi menipu..syarikat tu bukanlah dibawah CEO Petronas seperti yang mereka canangkan, tapi dibuat sendiri oleh Leader teratas bersama-sama konconya yang sememangnya anak-anak orang kaya...tipu pulak anak-anak orang miskin...kantoi bil api dan bil air atas nama leader tu, pastu tertunggak lak tu berbulan-bulan..kata kaya...

Group yang besar kat penang tu dah jadi kecik, kat shah alam ni pun dulu besar, sekarang sunyi ja aku lalu kat port diorang, ada dalam 5 6 orang ja...benda yang menipu takkan pergi jauh..syukur sangat Allah swt nak selamatkan aku dari menipu orang...Memang aku menyesal sangat boleh terjebak dengan emall tu...Alhamdulillah, takda sapa jadi mangsa aku, kalau tak, lagi bersalah aku rasa....

Kalau bukan emall sekali pun, takyah la join benda yang melibatkan MLM ni..mengikut kajian, hanya 20% sahaja orang yang join MLM akan dapat modal balik..itupun golongan atas-atas..yang 80% kat bawah tu ternganga je la...habuk pun tarak...dari segi hukum, aku tak berani sentuh sangat, tapi dengar-dengar ustazah cakap, haram sebab duit dapat tu dari orang bawah, tapi orang bawah tak dapat apa..teraniaya dia walaupun duit tu untuk produk, tapi niat dia bukan nk beli produk...Wallahualam

P/S: sorry, entry panjang

39 comments:

NyssaSaad said...

ye..saye pon pernah termakan dengan pujuk rayu emall network and tak pasal kena keluar modal mase tu rm500..giler cari wet tu..semate2 sebab rase dpt blek plgn hebat lah knon..and saye berjaya menarik seorang kawan yang smpai skrg rase berslaah nk jumpe dye walaupun dye kate 'takpe nyssa,pengalaman mengajar'..alhamdulillah dpt kwn yg memahami..saya pun dah serik..mase tu masih mentah dan cume ikutkan nafsu..

syrupmasin said...

perghh..kau penah masuk mlm ke doe..wahh pglaman tuh..aku mmg ta suke doe mlm nih..dr dulu lg..aku pon ta tao asal..

Umi Asura Sanusi said...

macam-macam....

nur~mohd said...

huhu..sy mmg fuck mlm ni lama da..
tapi ade gak mber2 yg slalu ngajak g dengar ceramah bodoh durg tu..
ada skali tu terkena gak..g dengar ceramah..
kononnya nk cari ajen pengiklanan...iklan jawatan kosong lagi...skali mlm...

shafmechy said...

tu la..memang betul2 jadi pengajaran..

ekin alias said...

dasyat la diorang ni..nak nipu je koje

Alin said...

pernah dgr jela. MLM mmg xgne. xpe jnji dah keluar ok la tu. have a nice day n happy blogging

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Pengalaman hidup kan? pasni dah tahu dah..jgn terpedaya lagi ye pakcik..weee~ :D

CucuTokMat (^^,) said...

whoahh! sy pon penah join emall jugak last year. port penang la slalu kena pi trun. berenti sbb tak tahan ar kena kuar mlm2. agak2 la kan pompan kuar mlm2 cm ne. and then pe diorg canang tipu je semata2. burn jugak la 650. huhu. anyway, tu la pengalaman pertama and terakhir join MLM nie. sy pon dah tak dgr pape psal emall pon skang. dah la yg trik sy tuh mmbe sndiri. budak uitm permtg pauh. huhu.

cik najihah said...

mase zaman matrik duilu pemes kot dengan benda2 alah ni..
siap kena tangkap ag..
macam2 nak duit maen bagi je huhu

izyan yasmin said...

Baguslah sedar , kalau tak mesti kena tipu lagi . Org org skrg , ada je akal diorg nk crik duit cpt. Padahal , bukn sng nak sng kalau tak dtgnya dgn usaha :)

Syazwani Amira said...

MLM mmg suke pancing students..dulu ms sy kt mtric nilai mmg gempar jgk psl MLM,, tp nseb bekla sy x join..rmai gk kwn2 yg join n mmg myesallah x sudah sbb sume 2 mnipu je..

shafmechy said...

nysaa: nasib kawan awk memahami kn..

syrup: haha..aku pun tak tau cmna bleh minat

umi: yup..haha

nur~mohd: bagus la ko x terlibat, jgn jd cm aku..

ekin: klu jujur diorang xleh dpt duit..haha

alin: btul sgt..thanks

fee: serik..tak buat dah..

cucuTokMat: port penang gak? ntah2 pernah jumpa sy..haha

cik najihah: students byk mudah terpengaruh, sbb tu diorang target student

min: sampai sanggup menipu kan...

syazwani: students kan ada duit PT la laon la elaun la..pastu student tak byk fikir, perlukan duit..memang target utama la

izyan yasmin said...

Yup . Betul tuhh . Lagipun sapa yg tanak kaya kann ? So, everyone sggup kot mencuba demi nak kayaa . And end up, dgn penipuan .

Liyana Zahim said...

Sbb tu la sy TAK AKAN pcy bnde2 camni.. But wonder lotsa ppl stil go into tis kinda ting kan.. But at least u knw da truth.. =)

Shamsuddin Amin said...

ak x suke la MLM ni...
merepek je...^^

Azhafizah[フィザ] said...

ouh..UiTM Png gak ke dulu?samelah!setahu fiza ni memang dah lame..mase awal sem di UiTM Shah Alam ramai je dak awam join..ramai kot mase tu sampai ade pg indon bagai..tgk dey all macam mewah je padahal baru join..nasib la mase tu takde rase tertarik nak join pon..cume terpelik..

shafmechy said...

min: sy antara mangsa..haha

liyana: its all about the money..money..hehe

shamsudin: btol2..jgn percaya

azhafizah: yup..mewah berlakon ja tu..padahal jenuh mencari duit nak berlakon

ct-kama said...

heheheh..samalah kita gamaknya..pernah masuk sekalai MLM..dekat RM1000++ jugak la..adooiii..insaf2..;((

Eza Boom Boom :) said...

Entry panjang pun Eza tetap bace :)..Bgus laa, jgn nk kaya cepat je..baik g berkebun sayur ke..toreh getah ke...dapat income jgk walaupun sikit...bak oldies said: lama-lama boleh jd bukit, hik3. Apa yang penting, sumber dan cara kena halal. so, baru berkat...haha, agak2 macam bg comment tazkirah plak kan..

p/s: Eza comment pnjg lg :P

terataiflowerz said...

kdg2..kite ni mata duitan kan kan..ihi pernah terpk nak join..nsb baik xmampu..trus xjoin

syarifahsidrus said...

banyak sangat dah dengar kisah mlm ni, nasib baik tak pernah terpengaruh lagi..yelah, nak dapat duit mana ada senang2 kan

Aida Azryn said...

xpernah dgr MLM. =.=

shafmechy said...

ct-kama: sy punya total dah abis, bleh beli laptop sebijik..

eza: thanks..ala, comment pjg pun takpa =)

teratai: tak mampu tu hikmah utk x join.. ^.^

syarifah: kalau senang dpt duit..takda la yg miskin kan...hehe

shafmechy said...

aida: nnt klu dgr jgn join tau, MLM ke MGM ke apa..sama ja, jgn join..hehe

eyrah said...

comel comel.. umi eyrah kene tipu gak rm2 ribu.. masa tu bulan pose.. ingat dpat duit yg bayk stgi nk shopping..alih alih duit tu burn cmtu jerr..waaa!

Cik Diana said...

saba jerk larh.. yg nieyh la name pengalaman.. lepas nieyh kite akan lebih menghargai nilai duit n perlu bekerja keras utk mndapatkannya..
kadang2 kesian jgk kerana terpaksa melinatkan bayak pihak..

shafmechy said...

eyrah: mmg xleh percaya kt org klu bab2 duit ni kn..hmm

cik diana: yup..btol2..=)

snOw sakura said...

x minat+ x ska MLM.. huhu..

shafmechy said...

snow: ok la cmtu..tak terpedaya...=)

hudaa.udey said...

skang ni ada macam2 jenis dah.. dah tak tau mana satu yang betul ke tipu..

memang nampak mewah tapi senanye buat2 macam mewah.. pdhal nga gila2 nak cr owg.. huhu

sLpmEpLz™ said...

saya juga antara mangsa mereka :((

shafmechy said...

hudaa: kalau kereta mewah, bwk yg sewa ja..pastu tunjuk kata dia punya

slpmeplz: xpe, jadikan pengajaran =)

Rin said...

Aku bukan mangsa haha but I had experience, when I was starting out as a first year in UPM dulu. DIaorang punya promote tu, ajak buka puasa dengan diorang ramai-ramai konon kat hotel, pastu ada sesi tengok leader-leader drive keta mahal-mahal. Serious bodoh.

Just nak nasihat mereka yang baru masuk universiti, jangan culture shock nak ikut diorang ni konon dijanjikan social life yang havoc, lepak clubbing sampai 3-4 pagi. Tu sume menipu yea.

And yes, memang ada yang sampai kena repeat semester kes ni.

shafmechy said...

betul2..nasib baiklah ko x kena

Anonymous said...

aku pun dh kene rm1500 burn..sabar jelah..huuu..memang aku xleh lupa...

shafmechy said...

bila tu kena? jadikn pengajran la

Anonymous said...

Me too port wangsa maju.geram

shafmechy said...

sy port Penang...bila kena tu?