Sunday, June 19, 2011

Cara Aku Selamatkan Blog Jika Digodam/Hack

Sekarang kan tengah hangat kes website dihack, tak kurang juga ada beberapa blog yag telah dihack...Tak mustahil blog kita pun bila-bila masa orang boleh hack, jadi, kena la ambil langkah-langkah pencegahan..ni cara aku..banyak lagi cara lain

Pertama....tukar password korang bagi jadi lebih panjang dan susah..kalau boleh jangan ada kaitan dengan nama korang..mesti lain dari password yang korang guna untuk email ke facebook ke..suma kena lain..bahaya kalau sama...Password tu kalau boleh panjang melebihi 13 huruf bercampur angka..contoh: buff3r3d3arning4365187

Setakat yang aku tahu..kalau seseorang nak hack kita, selalunya dia akan guna Brute Force Attack, guna hacking software yang diorang buat sendiri untuk login dalam akaun kita, software hacking yg free pun ada orang share...masa yang diambil untuk hack pula bergantung kepada password, kelajuan komputer hackers, kelajuan internet hackers dan beberapa faktor yang lain..

kalau password korang 3 huruf je..contoh: abc...tak sampai pun 1 saat dia bleh hack...1 huruf dan angka boleh membezakan sama ada sehari  atau setahun masa untuk hack...kalau password yang panjang, dalam 2 3 hari jugak nak hack/crack, kadang-kadang berbulan....kalau hacker tu memang genius, komputer lak laju... memang kejap je la...kalau aku jadi  hacker pun, try hack sehari lebih tak boleh-boleh, mesti aku akan tukar target..jadi panjangkan lah password anda...

Kedua....aku buat backup..kalau mereka berjaya hack atau apa-apa terjadi kat blogspot ni, blog kita masih boleh diselamatkan...backup aku terdiri daripada template dan post-post yang ada blog aku...cmna nak buat backup tu? bagi yang masih belum tahu, mudah saja...mula-mula download full template dulu:





















Pastu save la kat mana-mana folder dalam laptop korang...kalau boleh setiap kali korang update template, korang download full template pastu save lagi..kalau nak upload balik template tu, mesti semua dah tau kan..hanya klik choose file > pilih file template > upload.....

Kedua, backup semua post dan komen yang ada kat blog korang...:


Masuk kat setting > basic...Klik yang arrow hitam tunjuk tu..export blog...pastu save skali dalam foder template tadi...nanti kalau blog korang rosak ke apa ke, hilang semua post sebelum ni, bleh la backup balik dengan klik import blog (arrow biru)..aku update backup blog aku dalam 2 minggu skali..

P/S: kalau tak faham bleh tanya, kalau aku ada salah info, bleh tegur.. =)
....

36 comments:

Eza Boom Boom :) said...

password eza panjang la jgk lebih 13 angka,tapi semua number...dapat ke hackers tu bukak???Or eza kena ubah??
Bagi pendapat awak..

satu lagi,Eza rasa backup tu mmg perlu laaa..satu idea yang bernas..kena wat sbagai langkah berjaga-jaga supaya blog dapt survive hngga ke hari tua..hoho..(hiperbola sikit di situ :P)

Farahin Zamri said...

bagus info ni .
thank you :)

Syuhada said...

thanks bro.

syrupmasin said...

info yg bagus.. :)

yasmine danny said...

wow! info yg best..
=D
nk tanye laa.. bg hackerz yg suka main hack2 nie, ape misi dorg actually??
erk.. suka2 mybe..
lagi ape ye?

izyan yasmin said...

wow . boleh guna pakai ^^,
tapi kann , if boleh jd hacker mcm diorg best jugak kann . *xpsl je

.m y z. said...

WAHH THANKS FOR SHARING! KENA BUAT SEMUA NI. KALAU KENA MEMANG MENANGIS TAK BERLAGU LAH NANTI T__T

blackroses said...

tq info

shafmechy said...

u r welcome.. =)

utk yg bertanya

eza: klu boleh sekali dengan huruf la..no. just ada angka 0-9..so, mudah jugak diorang nak hack

yasmine: klu diorg hack benda yg takda kaitan ngan diorang, tak bg manfaat kt diorang, tu hack yg saja2 suka..maybe nak practice ke nak test power ke..klu sy pun, sy akan hack utk practice dan lihat sejauh mana kemampuan sy utk hack..

gEe said...

nice. pasni lbih ykin sket blog lbih terjga.. :)

shafmechy said...

alrite ^.^

snOw sakura said...

wah, bru tau rupanya blh back up post+comments skali.. tq utk info yg berguna ni.. :)

ekin alias said...

takot ulak pasal hack2 ni...adehhhh

yasmine danny said...

shafmechy: haha.. agak2 hack banking company lps x??

shafmechy said...

snow: u r welcome =)

ekin: sbb tu kita kena buat backup..hehe

yasmine: boleh...banyak dah kes bank kena hack..ada pernah jd kes, sorang bdk genius, hack pastu kutip dlm 10 sen dari berjuta-juta akaun bank yg ada..org mana sedar sbb 10 sen ja hilang..budak tu dapat byk gila duit terkumpul..last skali kantoi gak sbb akaun dia tiba-tiba duit byk..

Aida Azryn said...

haaaa.. bagus ni! thx ya! ;)

izyan yasmin said...

tp kann , kalau dulu , min pandai hack myspace je . baca komen orang .

shafmechy said...

aida: no problem =)

min: cmna min bleh hack baca komen org tu? huhu

Asyila Zainuddin said...

kalo diorg hack diorg wat ape je?

shafmechy said...

depend la..selalu yg diorang buat, bila org buka blog kita nampak logo diorang...klu yang jahat lagi maybe diorang bagi rosak blog..setakat ni takda apa sngat, semua boleh recover balik..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Done ! follow dah buat nih..mekaceh info :D

Liyana Zahim said...

Sy pelu mgmbil mase 48 jam utk phm sume ni..

Sekian..

Yg Benar tak tipu tau,
Insan bute IT

shafmechy said...

tanya je utk pemahaman lebih lanjut..hehe

dianazlan ♥ said...

ouh hari tu ada baca pasal ni jugak.tapi dia kata cuma no dan huruf kena ada dlm password.tak taw pulak kena smpai 13.

btw, thnkzzz info :DD

karut marut inche hlovate said...

kena tukar password ni

Syazwani Amira said...

info yg sgt bgs..thanks ;)

Shamsuddin Amin said...

baek punye tips...^^

FizA said...

info baikk punya..tp xdak masa lagi nk buat..sebab ssh nk online skg.. T__T

shafmechy said...

dianazlan: kalau 13 keatas tu kategori the best password la..hehe

inche: tukar2..hehe

sham: tq =)

fiza: nnt sempat buat la ^.^

izyan yasmin said...

hahaha . ada lahh . kerajaan punya pun boleh :P

main dgr nombor je . ngee~
eh , bila ckp psl password kann , tiba tiba min bru igt , masa kecoh psl hacker tu min tuka password , and min lupa plak dah passwordnyaa . adoyai

EiZaRaZiErYa said...

ahahahaha...~

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄ wink3 >_<

FizA said...

dah buat dah.. hehee.. trimas! xD

adanaberkat said...

Salamterima kasih cikdik manis.baru tadi blog kena godam..parkcik dah tkr pw slamat .izin kongsi ya makasih

adanaberkat said...

Salamterima kasih cikdik manis.baru tadi blog kena godam..parkcik dah tkr pw slamat .izin kongsi ya makasih

adanaberkat said...

salam.terima kasih cdik manis.blog pkcik baru kono godam solamat ..dh tkr pw .syukur..izin kongsi ya

shafmechy said...

boleh2..silakan =)