Saturday, June 25, 2011

Mimpi dalam Mimpi

pic: google

Hari ni aku seorang saja di rumah sewa ini...room mate dah balik kampung kat Kedah khamis yang lepas...housemate yang lain jangan ditanya la..diorang tak buat short sem macam aku..sepatutnya ada lagi sorang member aku yang tumpang jap rumah aku sementara dia praktikal kat shah alam ni..tapi dia pergi melaka semalam..esok pagi kot baru balik shah alam

Tinggal sorang diri dirumah flat yang sunyi sepi ni memang banyak dugaan...ditambah lagi dengan bunyi pintu yang menghentak-hentak kedinding dibuai angin lalu..walaupun aku tahu angin penyebab pintu itu berbunyi, tapi seram masih lagi terasa kerana seorang diri...

Seram itu terbawa ke dalam tidur..aku bermimpi yang pelik-pelik dan menyeramkan..malangnya..aku lupa la pulak mimpi tu secara detail..yang aku ingat, di dalam mimpi itu aku bermimpi diganggu dengan teruk dalam rumah tu...dan kemudian tersedar...menakutkan apabila mimpi itu menjadi realiti...diganggu dengan pelbagai bunyi dan akhirnya barulah aku betul-betul tersedar...

itu ok lagi..baru dua lapis mimpi...pernah aku mimpi sebelum ni..punya la banyak lapis..sampai satu tahap dalam mimpi tu, aku sendiri tnya kat diri aku "bila nak habis daa mimpi ni"...dan bila aku betul-betul sedar, ambil masa 5-10 minit untuk pastikan aku ni betul-betul dah terjaga ke atau masih dalam mimpi...hebat penangan mimpi...

Kalau tengok drama ke movie ke, kekadang ada part diorang cakap "am I dreaming? Please hit me. Ouchh..it hurt..so..this is not a dream.." cara tu tak boleh pakai...aku dah try dah...tak menjadi...dulu aku mimpi aku dapat sesuatu yang memang aku nak, dalam mimpi tu aku kata kat member aku "aku rasa mimpi ni, mana bleh tetiba ja orang hadiahkan barang mahal camni..hang cubit aku tengok...adoii...sakit-sakit...real ni..aku caya"....Pooofff....aku terjaga dari tidur...mula la aku aku beleter "tak bleh pakai punya cara, kata cubit sakit tu bukan mimpi..baru ja nak syok..."

Macam-macam jenis mimpi kan sejak kita kecil...kalau aku ni, kemungkinan besar aku telah bermimpi sekurang-kurangnya 8000 kali..tu hanya tidur malam..belum kira yang mimpi waktu tidur siang...banyak kan..untuk mengelakkan mimpi buruk seperti yang aku baru alami, sebelum tidur baca la doa ye..ayat kursi terutamanya..banyak kelebihannya...aku mimpi tu time tidur siang..TERtidur..mana sempat baca doakan..hehe


22 comments:

syrupmasin said...

haha..mimpi2 biase lah..baru seronok tido kalu ade mimpi..haha..elok2 duduk sorg2..nnt ade pencuri :D

shafmechy said...

syrup: jangan begitu, takut den..hehe

K O R I E said...

Ntahx2 mlm ni korie mimpi hantu dlm filem karak tu. Erk. sbb td bru tgok filem karak.Oh seram ahh~

shafmechy said...

korie: sbb tu xmau tgk lg crita tu...hehe

sue perbs.. said...

mimpi dlm mimpi.. slalu jugak mengalami nye... mimpi tngh bermimpi yg mase tu mimpi ada dalam mimpi yang mimpi.. huhu.. susah nk explain... mcm susah sngt nk sedar... n bile dh sedar, fuhh, akirnya tamat jugak mimpi ni..

syarifahsidrus said...

wah wah wah..mimpi aje kerjanya..bahaya dok sorang2 tu..huahaha

einz miszmessy said...

teringat cikgu sy....dye ckp spnjg hdp dye cume 2-3 kali jek dye penah mimpi...tu pun dye da tak ingt...tak tau la btl ke tak...tp asenye ye kot...sbb dye keje kuat....balik mesti pnt then tdo jela.....

snOw sakura said...

haha, mimpi ni kadang2 x habis pn stu2 scene dh msk babak lain.. =)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

anney! haha.. jgn poyo-poyo cool berani nnt kena kacau..haha..

karut marut inche hlovate said...

moral of the story tak mo la tinggal sorang2 kat umh sewa lepas nie

shafmechy said...

sue: haha...sy fhm..=P

syarifah: takpe, dah biasa dah...=)

einz: kajian menunjukkan setiap kali kita tidur kita akan mimpi..cuma kita cepat lupa atau ingat..slalu org cakap x mimpi tu sbb mimpi dia dah trus hlang dari ingatan, padahal dia mimpi sblum tu

snow: yup2..jalan cerita ntah apa2..hehe

fee: mana ada..tak brani nak buat cool2..

inche: terpaksa..hehe

adwafarahin said...

mimpi mainan tido s jgn pkirkan sgt ok

ain said...

aku kalo mimpi sume nak extreme..mcm2 plak tue..smpai kwn ak yg termimpi ak pon mesti keadaan mimpi tue dasyat..buat cuak..haha ^_^"

alif haris said...

haha gua pn penah mimpi dlm mimpi .. mimpi kene keja hantu .. ohohoh

buDAK keCIK said...

wahaha. kalu kna kt ak kan, ak sndiri pn konpius mne satu alam mimpi, mne satu alam realiti. kui3

Wanie said...

bace la doa sebelum tido..
jampi2 sikit..hehe

shafmechy said...

adwafarahin: hehe..ok2

ain: ko kan extreme =P

alif: bleh imagine..mesti cuak kn..heh

budak kecik: tu la..konfius >.<

wanie: tdo mlm baca..tdo siang TERtidur tak baca la..hehe

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

ambik air smayam sblom tido ...insaallah dpt mimpi yang baik2 :)

Eza Boom Boom :) said...

wah, selalu gak awk bermimpi..Eza jenis jrg nak mimpi-mimpi time tido..syukur jgk laa...:).kalau awk nk tido tu, kena lapangkan fikiran dulu...senyum, then tido.. :P

ekin alias said...

menjelajah mimpi dalam mimpi,,mcam best je heee

saiazuan said...

best klu mimpi2 indah :D


latest work
http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html

UmmiNazzla said...

mimpi awak nih sebijik mcm muvi Inception.. mimpi dlm mimpi.. dn utk make sure yg dorg idup di alam reality, dorg kne ade gasing.. hmm.. sounds scary..