Saturday, June 4, 2011

Siapa Ainul Mardhiah?

Ainul Mardhiah..tu lagu nasyid yang first aku minat time sekolah menengah..pengaruh rakan-rakan la jugak ni..klu tak, aku mana minat dengar lagu-lagu tak kira la lagu apa pun...

Lagu nasyid tu memang best..tapi time tu aku tertanya jugak, sapa Ainul Mardhiah dalam lagu tu..kenapa ada lagu tentang dia..tak pernah dengar nama Ainul Mardhiah sebelum ni dalam sejarah Islam...Member aku kata Ainul Mardhiah tu ketua bidadari, tu ja yang dia tau...

Bila aku search kt google, jumpa la kisah tentang Ainul Mardhiah...ketua bidadari..paling cantik antara semua bidadari yang ada..banyak dah blog yang ada ceritakan tentang Ainul Mardhiah ni..klu nak tau lagi tentang Ainul Mardhiah, bleh baca DI SINI. Berapa banyak lelaki zaman sekarang boleh dapat bidadari macam Ainul Mardhiah?

Bawah ni lagu nasyid Ainul Mardhiah:


Pasal bidadari ni, ada yang bertanya...macam mana kalau lelaki yang dah berkahwin, apabila meninggal, dia layak dapat bidadari, macam mana dengan isterinya?

Soalan tu telah dijawab seorang ustaz, aku ada tengok video ceramah ustaz tu kat facebook member aku, aku cari balik link dia dah takda..

Ustaz tu jawab, kalau isteri lelaki tu merupakan isteri yang solehah, maka isteri dia lah yang akan menjadi ketua segala bidadari untuk suaminya itu...isteri dia jugalah yang akan menjadi bidadari yang paling cantik di mata suaminya..bidadari lain hanya menjadi dayang untuk si isteri..

Dah tu kenapa perlu ada bidadari lain? Mesti la kena ada...kalau tak ada, macam mana yang bandingkan kecantikkan ketua bidadari tu...takda la istilah 'paling cantik' kalau ada satu ja bidadari...macam bulan yang dipagari bintang jugak la..kena ada bintang disekeliling baru terserlah keindahan bulan..hehe

P/S: betulkan aku jika ada yang salah.

9 comments:

Amira Chan said...

betullah tu.. :)

nawal addina said...

lagu die best ^^

Sarah Naiema said...

Bes ^_^

Liyana Zahim said...

Cane ek bidadari tu? Nk tgk sgt.. Hehehe.. Ooo cam tu ke.. Tp tak jeles ke t ek? Heeee.. =D

shafmechy said...

nak jeles apa liyana...kalau dah paling cantik tu, laki dia confirm fokus dia ja..hehe

dianazlan ♥ said...

org selalu kata.lelaki baik untuk perempuan yang baikkan :)
hehe

shafmechy said...

betul tu..jadilah lelaki yg baik..hehe

nurul ainul farhain said...

sukaa sngat lagu ainul mardhiah.memang favoret!!! hihi

アヌム ちゃん said...

suka lagu ni..