Tuesday, June 21, 2011

Situasi yang berbeza, Aku yang berbeza

Hari ni aku nak memperkenal diri aku sikit...macam mana aku di dunia yang sebenar...majoriti mengatakan aku pendiam..ya, memang betul...dulu memang aku sangat-sangat pendiam...situasi apa pun, aku diam ja...tapi bila dah masuk universiti, diam tu masih ada, tapi berdasarkan situasi jugak..ada situasi aku bising, ada situasi aku diam...fleksibel..

Jom tengok dua situasi di bawah ni:

Situasi 1: Dalam bas dari  Perlis ke Shah Alam.

------ 4 jam kemudian


Situasi 2: Dalam bilik mesyuarat

----- 1 jam kemudian


Apa yang korang boleh tafsirkan berdasarkan 2 situasi di atas?

Untuk situasi pertama tu, sesiapa yang kenal aku secara individu, memang akan anggap aku banyak bercakap..dah berdua ja..memang aku akan sembang ja....4 jam pun aku tak sedar..member aku yang dalam bas tu tak percaya kalau aku bagitau kat dia aku ni pendiam..

Bila dia masuk mesyuarat sekali dengan aku, baru dia nampak sebab apa aku kata aku pendiam..aku tak cakap banyak kalau berada dalam satu goup yang besar...bukannya tak cakap terus..aku akan bercakap hanya apabila ada benda penting yang perlu aku sampaikan...kalau tak, aku lebih suka mendengar...

Bleh pulak kan, kejap peramah, kejap pendiam...sebab pendiam tu ikut sebelah ayah..ayah aku tak banyak bercakap orangnya...peramah pulak ikut sebelah mak..mak aku sangat peramah, jumpa sesapa pun dia bleh ja sembang..tak kira melayu ke, cina ke, india ke..semua dia tegur...So, kalau nak dengar aku cakap banyak, datang la sorang-sorang...kalau nak tengok aku diam je, datang ramai-ramai..hehe....

Sebenarnya..asal aku bukan pediam..aku pendiam ni bermula darjah 2...next entry aku cerita cmna darjah  dua boleh jadi pendiam..nak sambung study jap..hehe

28 comments:

izyan yasmin said...

Ohho . pendiam rupanyaa :D

YuMiko itu Nana said...

sempat lgi update blog..
btw..lebih kurg la..
sy pon kalo ramai2 mmg xbecakap la..haha..
btw..good luck exm.. ;)

terataiflowerz said...

xpe...sy pun dikategorikan pendiam oleh kwn2..tp hanya kenal rapat je tau sy byk ckp ke x...tp kdg2 pendiam itu lebih bgus..jauh dr umpatan n menyibuk hal org..tul x tul x?

fiqaliqa said...

haha. okey la tu fleksibel kan. mak fiqa pun peramah gilerr. so, anak die kadang2 macm tu gak. hee :)

nanad said...

kta sama! sep!

ekin alias said...

haisshh seyes sama la kita :D

ekin ikot ayh kot pendiam...mak suka hu ha hu ha la gak

saya bercakap bila perlu je... :D

kalau ngan kawan rapat mmg gila2 tpi law ramai2 sebutir ayt pon susah..

lg satu ekin berani la cakap pape je kat alam maya ni... kalau macam tiba2 ade mcm satu gathering huh ! x berbunyi lnsung kikikki

KaoRu said...

kalau pendiam n peramah at the same time,maybe boleh dipendekkan menjadi Periam @peramah&pendiam. :3 *guraw2 ja*

UmmiNazzla said...

haih..xsangke situasi kite same je..
cume saye mule jd pendiam sejak dr darjah 4.. huhuhu.. =(

Liyana Zahim said...

Shafiq, smtms it is about how we participate ourlseves w/in a group.. Wen we hve no idea to say anytg, kita akn diam.. N mutual afection ngan ahli grup tu pntg.. Lau kt jns tak frenly al memanglah kite senyap cam batu.. Herherhehr... Like me too.. Let 'em decide sbb lau da rmai2 bsuara lg pening.. Tp tak bgus sbb nnti org akn pk kte takde role, takde knwldge n tak brani.. So, jz voice out!

Fathiah Hamim said...

fa pun orang ingat pendiam. kalo tak kenal memang diam la kot.

:: Into The New World :: said...

uihh.. kena dtg sorg2 baru ckp byk ekk.. hehe

syrupmasin said...

haha..bagus la pendiam..aku cakap non stop lepas tuh kacau org lagi..sampai kene maki jugak lah :D

ain said...

study..study..microP..haha..sempat agi wat entry..

redo amin said...

diam2x ubi kentang

shafmechy said...

uit..ramai jugak ye yg sama ngan sy..haha..sori tak sempat reply komen satu2...

Umi Asura Sanusi said...

same la kite...

CintaZulaikha said...

lahhhhhhhhh, pendiam ka...

ekin alias said...

haha :D

ramainya sama :DD

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Fee tak kira mane2 and sape pun, mmg akan pok pek tiap jam, tak bagi org lain cakap..hahaha..sangat gila kuasa .. :P

syarifahsidrus said...

2 personaliti ni..ehehe

snOw sakura said...

kta sama! haha.. dgn certain2 org n dgn certain2 keadaan sja jd peramah n pendiam.. jgn risau klu anda pelik, sy pn pelik jugak.. haha.. well, bru tau org perlis jugak rupanya.. =)

NuSaNa NoSa 91 said...

bercakap bila perlu je kn?? xkn la time meeting nk ckp.. kang leader mrh.. huhuu~ =.=

EiZaRaZiErYa said...

ahahahaha...~

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

(mnde nk ckp~ owg len dahh ckp~ jadi like aje lahh besa2..ehehe.. =.='' )

Aida Azryn said...

hehe. same! aida pun lau dgn ramai orang,jadi macam diam sikit. sbb malu. >.<

Asyila Zainuddin said...

kalo situasi formal, kite jd pendiam.. tapi kalo ckp2 xformal ni, jd peramah plak.. ngee..

einz miszmessy said...

hahaha...mcm2....tp mmg la....stgh2 owg jep lau kita ase 'masuk' boleh la borak pnjg...lau tak????

shekin said...

normal. kadang2 kite rase kite jer cam pelik dr org laen. Tp sebenarnya ramai jer yang same karakter dengan kite... cume masing2 berada ditempat yg berbeza... peaazzee!! ^^"

shafmechy said...

yup2..setuju =)