Monday, June 13, 2011

Tak suka bila pensyarah merajuk

pic: google

Hari ni masa tengah belajar subjek yang agaj 'tough', bleh pulak lecturer aku dia merajuk..mula-mula marah sikit sebab kami tak buat latihan, bukan tak nak buat, tapi tak bleh nk buat, tak faham cmna nak buat..tanya dia pun still tak fhm..cara dia explain susah utk org faham.."kamu just ambik yg next"..."tak, just ambik next and next..sbb dia ada tanda + "....apa yang next?

Masuk kelas hari ni memang semua blur la..kosong ja otak..dia explain satu topik:

Lecturer: "ok, klu case ni, kita ambik MSB..kamu tau cmna nak dapat MSB, hari tu sy dh gtau"
Pelajar: "......."
Lecturer: "takkan tak ingat langsung?"
Pelajar: "....."
Aku: "pss...bila dia gtau nak cari MSB tu cmna..seingat aku dia kata kita yg tentukan mana satu MSB.." (tanya member sebelah)
Member: "tak tau"
Lecturer: "MSB tu apa?"
Pelajar: "Most Significant Bit"
Lecturer: "haa...nama pun Most..so, kt mana dia ada?"
Pelajar: "......."
Lecturer: "kamu nk belajar ke tak ni..klu tak, sy pun tak nak ajar"

Masalahnya bukan kami sengaja diam, memang kami tak tau..nak jawab apa...lepas tu dia tak banyak cakap dah...tulis sikit, explain sikit...macam nk taknak je..lama sikit baru dia ok...Alhamdulillah la dia merajuk kejap je..

Masa time diploma dulu, ada la beberapa kali lecturer merajuk..selalu kes dia tanya pastu student tak bleh jawab...ada yang stop mengajar sampai la kami dapat jawab dengan betul...ada yang terus keluar dari kelas...selalunya lecturer perempuan la...

Kalau jadi camtu aku memang tak suka..akan menggangu momentum semangat nak belajar..pelajar yang tak bersalah pun kena tempias..kalau marah tak kisah la..kalau yang stop mengajar tu yang tak suka..sebab nanti nak abis sem mesti kena ganti kelas sebab tak habis lagi silibus...

23 comments:

NuryBella said...

LOL~ betul2...lecturer majuk yg salu aku jmpe salu ny akan kua kelas trus...kdg2 terus ajr je x byk ckp mcm xde ruang nk tnye...tp kesian gak lctrr sbb ble tnye kte ade pape nk tnye, kte lak diam xde respon sbb tgh blurr utk memahamkn sbjek yg die ajr...huhhuhu

snOw sakura said...

pernah jd time matrik dlu, ada org main2 dkt ruang t/tgn lukis amende ntah lps tu lecturer msk, tny n sruh org mengaku tp stu hall x nak mengaku last2, dia keluar mcm tu je x mengajar lnsng.. bengang gler, disebabkn srg, abis stu hall x blaja.. T_T

Eza Boom Boom :) said...

setuju sangat...lecturer kena professional la..Huhu. kalau merajuk, sape la rajin nak pujuk..Tmbah2 dapat student macam eza ni, xda skill nak pujuk sapa2..haha..Xkn lecturer tak ngajar lg lpas tu, adoyaiii..mcm maner nak jwb final nanti..huhu..

zety madu said...

bunyinya macam kod binari jew...yg ada MSB and LSB..ekekeke

reen said...

lec mmg suka merajuk kan..reen dh pnh ada experience..ni bkn lec merajuk tp lec mgamuk...abis terbalik meja lecturer kt dpn kelas die balikkan..pastu keluar kelas smbil pintu dihentak dgn kuat..gulp!

shafmechy said...

noorie: taktau sapa yg bersalah sebenarnya, slh student tak fhm atau lecturer ajar tak fhm..ehhe

snow: ha..yg tu lg geram..org lain punya pasl kita kena..

eza: haha..nak buat cmna..sabor ja la

zety: yup, binary code, sbb tu kami taktau..kami budak mekanikal..bukan programmer..=P

zety madu said...

hehehe..lupe lctrr ajar tu lumrah...
ahhha

NuryBella said...

2-2 salah....hahahha...senang cte!
penyampaian ilmu kurg berkesan jd student x fhm then student lak mls nk survive cri ilmu sndri..ki3

shafmechy said...

reen: tu dahsyat tu..haha

zety: lupa apa belajar salah student..tp klu lect yg lupa ajar? haha

hudaa.udey said...

huhu dah pernah merasa lect merajuk.. sampai 1 practkum kne g pjuk.. huhu :D

CintaZulaikha said...

nak ikotkan semua lecturer kena kuat semangat..tapi, ntahlah..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

sedehnye kan camtuh, biase ah lecturer prempuan cepat sgt touching, da penah merasa camtuh, kengkdng sampai takot nak msuk kelas, kalau dpt yang merajuk cmnih ok lagi, if dapat yang suka sumpah meyumpah lagi ah, huhu..ntah2 lecturer awak bad mood kot arini, that' why bile ngajar dia hentam students nak lepas geram kan, gaduh gn boyfie or hsband dia pagi td kot..hahaha..

ekin alias said...

lecturer DE saya pelik la plak..x kuat merajuk... student ta wat tutorial.. slumber je.!

dia masuk takat nak ngajar je...kelas 2 jam jd 1 jam...
budak2 kdg cpt bosan ade yang boleh amek2 gmbr dlm kelas dia haha...

sgt bosan dan sebb tu sy x minat DE BHAHA

.m y z. said...

masa study asasi dulu, alhamdulillah takde lagi lecturer yang merajuk :) mungkin lecturer tu kecewa kot sbb student tak paham apa yang dia ajar..

myezatul aQma said...

aku tak pernah dpt lecturer yag merajuk.tp pernah jumpa dengan lectureryg menitis air mata sdey bla dia tgok kitorg dlm klas tak reti jwb...

shafmechy said...

cinta zulaikha: mesti akan ada 2 3 org yg ak kuat semangat

fee: sy takut masuk kelas klu lect yg garang sampai single mistake pun takleh buat..hehe

ekin: ada gak lect camtu time

myz: agak la kn..

Nur Ayuni said...

dulu waktu study, saya penah wat lect menangis. tapi sebab dia slah ajar dan saya tegur. hahaha. saya salah ke lect salah? haish!

izyan yasmin said...

hahha , ade jugak kann ? lect min pun penah merajuk dulu . hahaha . kelakar. nak ajar, ajar jela . tak payahla susah susah duk merajuk .

shafmechy said...

min: haha..biasa la..ada sesetengah org sensitif..pelikkn

syrupmasin said...

lecturer merajuk comel..nk pujuk..errr..angkat tgn awal2 lah :D

Mira Zali said...

kena pndai pujuk lecturer lepas nih.. ^_^

Anonymous said...

subject COMPUTER SCIENCE?

-Rin

shafmechy said...

syrup: aku mmg takreti bab memujuk ni..haha

mira: kena belajar =P

rin: microprocessor Motorola =)