Thursday, June 30, 2011

Jambu cikgu/pensyarah

pic: google

Korang pernah tak jadi jambu cikgu masa sekolah dulu? untuk yang tak tau, definisi jambu yang aku maksudkan dalam entry ni lebih kurang macam murid kesayangan..sekolah rendah dulu tak sure la jambu ke tak, tapi pernah la jadi ala-ala murid kesayangan..start darjah 3 aku mula menyerlah dalam akademik, top 3..lepas tu tingkatan 4 aku dilantik jadi pengawas, tingkatan 5 tu calon ketua pengawas tapi tak jadi sebab kurang aku pendiam, so cikgu terpaksa bagi kat member aku..dari situ ada la dengar berita, cikgu lain tak puas hati sebab bukan aku yang jadi...sekolah rendah punya aku tak ingat..

Kat sekolah menengah aku dah gagal untuk menyerlah, kat sekolah tu nak top 3 kena dapat straight A la setiap kali peperiksaan..aku maintain top 30..tambah pulak sikap aku tak banyak cakap, memang tak jadi jambu langsung...yang jambu semua yang top 10 akademik..tak pun yang selalu pot pet pot pet...pernah skali aku ada tempat kosong untuk wakil kuiz pengguna, kalau bab-bab kuiz memang favourite aku dari sekolah rendah...aku suruh bagitau cikgu aku nak join, cikgu tu reject mentah-mentah, sebab dia nak jambu dia yang wakil, jambu dia bukan top 10, lebih kurang je ngan aku dalam akademik..kalau ye pun, buat la pemilihan, baru adil..

Masuk diploma sem 1, ntah camna bleh jadi jambu pensyarah kimia..ada skali tu, sorang rakan sekelas tanya satu soalan tutorial yang diorang tak bleh buat:

Rakan: "cik, kami taktau buat soalan no 5 ni la"
Lect: "kamu dah tnya kawan-kawan kamu yang lain?"
Rakan: "dah, diorang pun taktau"
Lect: "shafiq, diorang ada tanya kamu tak"
Aku: "takde..." 
Lect: "meh tunjuk kat whiteboard depan cara buat..jgn kecewakan sy"
Aku: "(dalam hati) ah sudah, aku satu soalan pun tak buat..hentam je la.."
Lect: "tengok, bleh ja shafiq buat..memang tak mengecewakan sy..lain kali tanya dia dulu"

Pastu terjebak ngan pensyarah fizik lak..ni kes aku kantoi tak buat semua tutorial yang dia bagi..bila dia tanya aku sebab aku tak buat, camna ntah aku terlepas cakap "saya ni malas sikit nak buat tutorial"...memang kena la kan bagi alasan macam tu...terus pensyarah tu kata "ok, markah fail kamu untuk test kedua adalah 25/30...kamu tak dapat lebih dari tu sy tulis fail"....memang tersentap..test pertama pun tak sampai 20/30...pastu jadi la rajin untuk seminggu, dapat 26/30, highest..lepas tu yang jadi jambu tu..ada apa-apa ja mesti nama aku..

Masuk degree kat uitm shah alam, ikut firasat, rasanya takkan jadi kot...cukup la pengalaman jadi jambu sekali dua...tapi, ada kelebihan jadi jambu, markah senang dapat tau...hehe..korang pun mesti ada yang pernah jadi jambu cikgu/pensyarah kan...


30 comments:

Yusnira Tantyana said...

haha .. pernah .. masa form 4 dengan form 5 ..sgt disayangi

syashafie said...

ni baru tau maksud jambu cg mcm nih. sies ta penah dengar :D

aku_najmi said...

first time jumpa perkataan 'jambu cikgu/pensyarah'...ngee~
dulu kawan2 panggil teachers' pet, anak ikan ataupun anak mama/papa tutttt.........haha~

Asyila Zainuddin said...

uuuu... nnti masuk degree nk jambu lecturer gak la.. hehe..

Wanie said...

tak pernah jadi jambu pun..hehe
kesian kan..
selalu kalau budak pendiam memang tak la..mane cikgu pandang..kui3

cute rasberry said...

yeah..areda ada gak pengalaman tue....
masa sem 1-3...

ct-kama said...

xper jadi jambu..boleh naikkan taraf akademik kan..buat kita lg belajar sungguh2..=))

snOw sakura said...

msa sek rendah pernah la jd anak emas, lps tu dh msk menengah x jd dh same reason sbb pendiam.. huhu.. msa matrik pnah jd ank emas lec kimia.. skg ni dh x jd jmbu batu or tembikai sapa2 dh.. haha.. :p

syrupmasin said...

unutnglah jadi jambuuu..

inche hlovate said...

pernah la jugak..masa form 1 and 2.. jadi jambu cikgu BM haha

syarifahsidrus said...

oo, baru tau maksud :)
dulu masa sekolah ada, memang rapat gila2 ..
sampai sekarang pun contact :)

aku_najmi said...

every time masuk sekolah baru atau institusi baru,,,selalu je berazam nak jadi student yg humble, low profile dan tak dikenali,,
tapi~
hahaha~

shafmechy said...

yusnira: best x? =P

syashafie: xpa, now u knew..hehe

aku_najmi: haha..istilah yg membawa maksud yg sama ja tu

asyila: bleh2..senang score nnt

wanie: sy pun pendiam gak..heh

cute: fuh..3 sem

ct-kama: yup..betul tu

snow: sama lg kita..haha

syrup: ko xkn xde kot?

inche: mesti terer BM ni...

syarifah: haha..bagus la klu kekal..=)

aku_najmi: ala..byk je kelebihan..hehe

aku_najmi said...

tapi rimas kalau ada je berlaku dialog sebegini
"ala,,,dia tak siap assignment boleh je dpt markah tinggi2..kan anak ikan/jambu/anak emas tuttttttt"
"hurm,,kau je la tanya...kau kan jambu tuttttt"
"kau call tuttt suruh extend tarikh submission boleh..kalau ko mesti oke jeeee"

ngeeeeeeeeeee :)

shafmechy said...

aku_najmi: memang diorang akan cakap cmtu...sabor je la..hehe

aku_najmi said...

lama2 benda ni jadi biasa..n oke je kalau rapat dgn lecturer ke cikgu kan..sng nak minta pendapat diorang ttg my design,, a big smile :)

alif haris said...

haha .. dulu je .. skrg tak .. huhu ..

ked khaydee said...

aku penah ke?jap nak igt balik..penah kot..hehehe

ade sowang lecturer ni,,ske sgt pggil nme aku nak jwp soalan die..jambu ke tu??huhu

ain said...

ak x penah kot..penh dianaktirikan adelah..pastu ak ptong sume markah anak2 kesayangan dia x de pon nk puji ak..ckap slow je markah ak menigkat..pastu ckp naik ckit je..ceit..haha..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

haha..mamat jambu rupanya..eh, first time dgr 'jambu cekgu/lecturer', selalu org panggil jambu utk lelaki mcm DAFI..hehe..yg hot2 n hensem gitu..

Eza Boom Boom :) said...

singgah pagi :P..Eza selalu jadi anak emas...cikgu/lecturer...haha..Sebab muka innocent kot....Dari sekolah rendah dh kena manjakan macam tu, smpai diploma ni pun masih jadi student kesayangn...Tapi, eza bukan kaki bodek taw, ntah la rezeki tuan punya badan la kot..:)..Ilmu senang masok plus selalu kena belanja makan..hoho..:)

CintaZulaikha said...

wahhhhhhhh kesayangan cikgu rupanya...hee~~

Syazwani Amira said...

pernah ms sekolah2 dulu je..
tp kt uia ni ermm hampeh je huhu..
tp xpela smg sume ni mjadi pendorong utk kte trus berusaha n bjaya :)

Fathiah Hamim said...

aku tak suka jadi jambu cikgu. dah macam baluci dia pun ada. heh tapi kalo dah Ketua pengawas memang tak dapat lari dari gelaran itu. =.=

Ain Zulaikha said...

pernah gak lah jadi jambu.. wuuuuu
tapi masa budak2 kah kah kah..
wah dasat dapat gak yang terhighers kan, hehe.. semoga sentiasa jadi jambu, tak kan nak sekali dua je kan.. hehe

saiazuan said...

haha jambu jambu~

sayonara june holla july http://eleventx.blogspot.com/2011/07/berlabuhlah-tirai-june.html

Liyana Zahim said...

hi adik jambu.. gajus pun comel cam jmbu tau? hikhikhik..

eja said...

mse skolh rndh mmg 1 skolah syg..hak3..1skolah knl...tp naek skolah mnengah ckgu sume xsuke..huhuu..

syrupmasin said...

haha..aku?? tembikai ade lah..jambu2 ta de :D

Anonymous said...

Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look.
I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers!

Outstanding blog and fantastic design.
My web-site kredit