Wednesday, June 15, 2011

Withdraw kat ATM pun nak kena caj 50 sen?

pic: google

Semalam aku ada la bersembang ngan member aku, dia bgtau yg dia ada la dengar ura-ura Bank Negara ada keluarkan pekeliing dimana kalau kita withdraw kat mana-mana ATM lebih tiga kali  dalamsebulan, kali keempat kita withdraw dan seterusnya akan dikenakan caj 50 sen..tapi ni hanya dengar-dengar je..jangan pulak dihebohkan ye..klu betul baru bleh heboh..haha


Tapi kalau betul, dah jadi kes lintah darat ni...kalau dalam sehari tak bleh lebih 3 kali withdraw aku terima
lagi, kalau sebulan tu..sakit jugak la..aku ni seminggu ja dah 2 kali withdraw..sebulan dah 8 kali...maknanya aku akan kena caj sebanyak 5 kali= RM2.50 sebulan...kalau sejuta orang pengguna ATM macam aku? tak ke free free bank tu dapat RM2.5 juta dalam sebulan hanya dari caj ATM...agaknya khabar angin biasa-biasa ja kot...


*edit- aku yang tak tau rupany dah lama...thanks untuk yang comment ye..=) tak pernah perasan lak selama aku keluarkan duit..sebab duit aku sikit dalam ATM tu, so aku ingat jumlah baki..haha..maaf kerana kejahilan aku..=P

Cakap pasal duit ni, aku pelik sangat dengan kementerian pelancongan kita yang belanjakan RM1.8 juta hanya untuk buat fanpage kat facebook...kat home fb aku, banyak status yang mempertikaikan tindakan tu..fanpage fb bleh dapat dengan percuma..pastu kalau nak grafik hebat ke apa ke, takkan la sampai berjuta-juta? maaf la..aku tak update sangat dengan alasan yang diorang bagi..tak tau untuk apa 1.8 juta tu dihabiskan..

Member aku cakap (dia budak programming), masa dia praktikal kat sektor kerajaan, banyak ja budak-budak IT yang praktikal kat situ yang mana diorang bleh buat semua grafik ke program ke application ke secara percuma...kan bleh jimat RM1.8 juta...duit tu bleh guna untuk macam-macam lagi untuk rakyat..apa la penting sangat fanpage tu jika dibandingkn dengan rakyat? =)

Bukan la aku nak kritik kerajaan atau kutuk ke apa ke..tapi cuma tertanya-tanya..mengapa begitu mengapa begini..dan mengapa bila pusing-pusing balik mesti akan berkait dengan DUIT?

24 comments:

izyan yasmin said...

shaf , bukan da lama ke ?kalau withdraw 3 kali sebulan , mmg kena tolak 50 sen . huhu

CintaZulaikha said...

bukan sumer bank kena caj ker???

Eza Boom Boom :) said...

duit rakyat ni kalau disalahgunakan akan mampu menggoyahkan ekonomi negara dan nasib rakyat yang memerlukan bantuan dari kerajaan..
(pandangan student study politics, hik3)

p/s: jaga amanah yang diberikan sebaiknya, coz semua perkara akn dihisap di akhirat kelak...say no to bribery..

shafmechy said...

yeke? tak pernah perasan la pulak...haha

izyan yasmin said...

ade laa . dulu org bank penah bgtau masa min bru buat kad atm ^^,

syarifahsidrus said...

kena simpan duit dalam bantal la camni, ahaha

pyejal said...

politiking macam tu la.seposen pun masuk bil..haha

redo amin said...

semua...hmmm...memangla kalo kita withdraw bank lain kena charge...tp....aku rasa maksud shafmechy ni...kalo kita withdraw origin punye..tkkn kena charge....pelikla..tk tau lak kena charge...kalo charge 3 kali memang sakitlak....aku dlm seminggu dh tiga kali..hahaha

shafmechy said...

min: time shaf buat dulu dia tak gtau =P

syarifah: tu la..jom simpan dut dlm ilm skali ..hehe

pyejal: sepoluh sen? haha

redo: klu hg bank islam, withdraw kt atm bank islam sendiri lebih 3 kali sebulan, kena caj 50 sen

izyan yasmin said...

salah org bank tuhh .
tapi kan , mcne boleh diorg wat cmtu. cmtu sekali kuar kena byk2 . haa . saje nak amik duit org kan , bank bank ni .

Nur Ayuni said...

semua bank ada rasanya. kang duit habis sebab kne tolak je la. huuu

shafmechy said...

min: kan..patut la bank kaya..haha

ayuni: ramai lagi yang tak tau sebenarnya...

redo amin said...

tu ola pasall..aku tk tau yg tu....tu br nak wat ke dh lama....aku rasa yg diorg maksudkan bnda ni dh lama tu...bila withdraw bank lain....

shafmechy said...

redo: klu bank lain draw atm bank lain kena caj RM1..

memang dh lama benda ni..tapi ramai taktau...yg diorang ckp tu betul la kes 50 sen tu...diorang dah tau..kita ja taktau..

shafmechy said...

redo: klu bank lain draw atm bank lain kena caj RM1..

memang dh lama benda ni..tapi ramai taktau...yg diorang ckp tu betul la kes 50 sen tu...diorang dah tau..kita ja taktau..

izyan yasmin said...

tau takpe . kita yg tak keje ni yg jd tade duit =.=

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

if da 10 kali kena tolak 50 sen bersamaan rm 5, lepas makan mek chicken kat mekdi kan..hehe :D
senang2 camtuh jer bank dapat duet kita..jom rompak bank ! Shaf jd ketua penyamun..kahkahkah

shafmechy said...

uit..xda bakat jd penyamun =P

ked khaydee said...

huhu..aku nak komen pasal 1.8 juta tu..aku pnah keje kat pjbt kmnterian pelancongan negeri and aku taw la sket2 pasal flow die..

yang pasal fan page tu, x taw la cmne kos die leh jd 1.8 juta sbb tu HQ yg handle.

aku amik contoh website la kan. ade certain negeri yang ade niat untuk wat tourism website sendiri. yes. we know yg wat web mcm blog ni free. but, to gain all the correct info to put in the site, memang makan kos gak la.

yela, mesti la korang kene wat reasearch dulu kan? nak taw jalan, transport, makanan, etc.

aku penah organise trip utk wat research tempat2 tu..kos tu memang ade, tapi x de la sampai 1.8 juta tu..hehehe

hopefully u don't mind la with my comment..peace ya!! :)

terataiflowerz said...

tu nama xpk dl sebelum wat..tuk kepentingan sendiri je tu..

shafmechy said...

ked: takpe, sy memang nak tau pun dari segi kos yang terlibat...thanks for the info...sebab klu dikira secara kasar, 500k pun tak sampai...

ked khaydee said...

it's ok shaf..hehe..aku pon share ape yang aku taw gak..yang laen2 tu,,biarlah org yg brtanggungjawab yg jawab..huhuhu

eja said...

spatotnye bg la klo withdraw lbh 3kali sbulan dpt bonus rm100 ke..haha..mau x kaye..

shafmechy said...

haha..bank pulak kan bankcrupt