Tuesday, June 28, 2011

Entry lepak: Tak jumpa kerja


Hari aku memang berazam nak settle suma hal pastu nak cari kerja...hal yang tak settle tu adalah hadiah untuk pemenang contest aku, aku tak sempat nak pos lagi, tapi alhamdulillah hari ni dah settle semua...ayah aku dah beli motor second hand untuk transport kat kampung ni sebab motor yang ada kena curi masa ayah aku pergi beli barang kat bandar, ayah aku tinggal dalam 5 minit ja untuk beli barang kat MyDin, keluar-keluar ja motor hilang...kena la beli lain...motor kriss model lama punya..janji ada transport daripada takda langsung..

Mak aku takut sikit nak bawak motor tu sebab tak biasa, aku boleh ja bawak mana-mana motor..cuma motor tu bleh lak buat hal kat depan pos laju tadi...kat rumah aku start skali ja bleh hidup..bila dah habis settle pos laju, nak start tak bleh pulak..berpuluh kali aku try tak jugak hidup-hidup enjin tu, sampai berpeluh badan...terpaksa la call ayah sebab dia yang beli, mungkin dia tau sebab apa tak boleh start...

Aku: "Abah, tak bleh start moto"
Ayah: "start la lagi, enjin tak panas lagi kot"
Aku: "panas dah, sebab dah sampai kangaq ni"
Ayah: "jangan pulas minyak banyak sangat"
Aku: "mana pulas pun"
Ayah: "jangan tak pulas langsung, pulas la sikit"
Aku: "try dah semua, pulas, tak pulas, pulas sikit"
Ayah: "try la lagi, tak boleh jugak abah p sana"

Nasib baik lepas call ayah aku tu terus boleh, kalau tak jenuh ayah aku nak ponteng kerja sebab motor punya pasal..hehe...Pastu aku singgah The Store kat kangar..kalau kat kangar ni, the store ja la ada sebab kangar kecik je..Misi kedua aku untuk cari kerja part time..aku pusing area sebelag the store tu, mana-mana kedai yang ada aku jenguk...memang banyak iklan jawatan kosong..tapi, ada pulak perkataan tambahan dalam kurungan 'perempuan sahaja'...aduh...kenapa....mungkin kerana perempuan lebih rajin dan tak mendatangkan bahaya kot..

Takpa, aku tak putus asa...pusing-pusing lagi..tak jumpa juga..untuk hari ni aku ambil keputusan nak balik dulu, tak larat nak jalan..semua untuk perempuan saja..ada satu iklan tak bagitau perempuan atau lelaki, tapi jawatan promoter kosmetik..memang aku tak boleh la...dah la promoter, kosmetik pulak tu...bab-bab promote ni aku memang fail la..hehe..esok pulak la aku try cari..

34 comments:

cik najihah said...

ok ape jadi promoter haha..
x apply jadi cikgu sementara ke

syrupmasin said...

perghh..bagus doe kau carik keje..aku 4 bulan nih cuti ta keje..tanam anggur :D

izyan yasmin said...

kesian , takpe . hope dapatla keje tu :)

Eza Boom Boom :) said...

insyaAllah, ada tu nanti...Usaha je dulu seminggu ni...:)..Semoga awk murah rezeki ek...

CintaZulaikha said...

musti dpt punya psni..carik je keje tuh..

shafmechy said...

cik najihah: taktau cara nk apply...

syrup: klu tanam anggur btol ntah dh berbuah..hehe

min: Insyallah =)

eza: Amin...Tq eza ^.^

cintazulaikha: kena trus mencari lg..hehe

syarifahsidrus said...

da lama tak pergi perlis~~wuu..

tak lama dapat la kerja tu.amin :)

snOw sakura said...

hehe, kt the store tu naik x tgkt 2 yg bhgian bju laki tu?? klu x silap kt situ ada banner utk jwtn ksong gak.. x tls pn laki@pmpn.. x tau la klu diorg dh ckup pekerja.. psl yg perempuan shj tu mmg normal la.. kt cmart arau pn sma.. =)

shafmechy said...

syarifah: bila2 dtg perlis gtau la..=)

snow: oo..lupa lak ada 2 tingkat..hehe..esok try tgk la..tq

syashafie said...

tape2. esok ada lagi. gud luck ! :D

snOw sakura said...

tp keja smpai mlm la n dgr cta rmai ja pekerja the store lari mai keja kt cmart arau.. x tau la apa kes.. huhu~

Wanie said...

adoi, part motor xleh start teringat dulu pn penah banyak kali jd cam tu..haha..time tu dah la x bawak nset..balik jalan kaki o, nasib takde jauh sgt..hehe

senang kn cari keje macam ni..
klu apply online ni lambat respond..

einz miszmessy said...

good luck...jgn ptus asa~

shafmechy said...

syashafie: ok2..tq =)

snow: ala..mlm yg xbest ni...cmart kn baru..depa nk cuba yg baru la pulak kot

wanie: haha..pengalaman..pengajaran jgn lupa bwk phone in case emergency..=P

shafmechy said...

einz: alrite...tq einz =)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Dugaan tuh bro, nant dapatlah tuh..duk umah je lah ajar adik buat keja sekolah :)

inche hlovate said...

teruskan berusaha :) kalo takde juga kat umah sya banyak kerja kosong hihi

snOw sakura said...

eh pndai2 je.. haha, lupa plak the store tu bsar, maybe gna sistem shift.. sory2, terslh info plak.. :P

ekin alias said...

selamat mencari koje...

Syazwani Amira said...

try apply cgu sementara sbb kwn sy ckp skg byk sek nk pkai org utk jd cgu smpai bln ramadhan ni..pg je PPD tnye dulu n klu ada just isi form kt situ :)

shafmechy said...

fee: adik pun xnak abg dia ajar..haha

inche: ala..rumah awk jauh..huhu

snow: haha..takda hal

ekin: doa bg jumpa naa..=P

shafmechy said...

syazwani: yeke..PPD tu apa?

ekin alias said...

doakan saya gak dpt koje Haha

shafmechy said...

boleh2..haha

syrupmasin said...

haha..tao ta pe doe..ta pe lah..kau rajen..bagus2..good luck carik keje :D

Syuhada said...

sekarang nak carik keje part time pun susah kan. teruskan usaha . atleast masuk jugak duit 4 blan cuti ni.

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Haha..adik2..adik takot pakcik nih bagi ajaran sesat kot..hehe :P

redo amin said...

aku jd unifi nye buat sales ni pun tunggang langgang..haha

Liyana Zahim said...

Hehhehe.. Bgus na rjn cri kije.. Huuu.. Bakal suami terbaek ni.. Hahaha.. Kosmetik la sng t bly blaja mekap2.. =D

shafmechy said...

syrup: tq syrup..ko xnk keje? hehe

fee: sy garang..=P

redo: patut la dok tnya nk pasang unifi ke x...haha

liyana: uih..tq..betul jugak, nnt bleh mekap bini..hehe

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

eleh,garang lah sgt kan..

ain said...

tgok..mcm motor ak kot..haha..kn dh kne..sush nk start..x bleh x pulas..pastu kalo nk pulas kne ckit..haha..ak da pandai dh skung..ngeeee...

ekin alias said...

bru mitak keje kat road funiture ngeh3~

ekin alias said...

ekin da dapat keje :D