Thursday, June 16, 2011

Tak suka peniaga yang menipu



Bila cakap pasal peniaga yang menipu ni, aku rasa mesti ramai yang dah jadi mangsa penipuan kan? Semalam aku kuar minum dengan roommate aku..bila dah dapat minuman yang diorder tu, member aku tu perasan ada semut dalam minuman dia tu:

Member: "ane, tukar la, ada semut"
Mamak: "......ok2"
bila mamak tu dah pergi
Aku: "cuba hang tengok, ntah-ntah dia buang semut ja, air yang sama gak"

Memang betul tekaan aku..dia buang semut, pastu tuang kat gelas lain..nmpak macam tukar, tapi air yang sama jugak..

Itu antara situasi yang sering berlaku kan...hak kita sebagai pengguna, mesti kita nak minta yang terbaik, yang memuaskan..lagipun kita yang bayar...tapi kebanyakkan peniaga, cuba nak kaut untung dengan menipu..guna dauh teh yang telah digunakan la...pastu ada yang Milo tukar jadi Coco la..harga mahal nak mampus...

Tapi, tak semua macam tu..aku pernah keja dengan bos yang memang pentingkan kepuasan pelanggan..buktinya, aku pernah dengar dia marah orang yang buat air:

Bos: "napa air ni tak sedap? kurang gula kurag milo?"
Pekerja: "tak la, saya nak jimat gula ngan milo tu, nak bagi bos jugak untung"
Bos: "kau kisah apa untung ka rugi, aku bayar kau buat air, buat la bagi sedap-sedap, kau guna 10 paket milo pun aku tak kisah, janji sedap..untung rugi tu biar aku yang fikir, tugas aku.."

Fuh...kalau semua peniaga macam tu, bahagia kita sebagai pelanggan..hehe..pengalaman korang kena tipu yang terkini ada tak? share sikit kat komen ni...aku nak baca =)

14 comments:

snOw sakura said...

selalunya beli mknn dkt pasar mlm lah, penah beli sate yg stu cucuk sate tu x smpai seinci pon dgg, yg lain suma kulit+lemak ayam..

sadis btol.. padahal org yg jual mknn ni dpt pahala klu mknnn yg dijual tu bersih+sedap sbb akan jd darah dgg org yg mkn.. aisey, terpnjg plak komennya, sory~ :)

myezatul aQma said...

slalu jugak kna mcm tuh,
bukan stakat air,lauk dalam tray kat kdai mkn pon kalau dah ada rmbut diorang buang rmbut jaaaa T_____T

eja said...

hri tu kwn sy mkn mi kari kt kedai.tibe2 jmpe lalat.kbtulan akak kdai tgh lap2 meje kt sbelah..
kwn sy ngn bengang nye.''akak,ad lalat,sy xnk la mi kari ni''

akak tu plak..''yeke?''
ngn slamber pas lap meje sbelah tu die pon bla..xde pon nk dtg ambk blk mi kari tu ke nk mntk mf ke ape ke..

momochan said...

perghh kalau bos macam tu..memang selalu la orang p kedai dia..
tapi susah da nak cari makanan sedap T___T
air teh o tp rasa plain =.="

Nur Ayuni said...

selalu kalau ayu kena macam tu, mesti ayu minta tukar air terus.kalau yg ada semut tu air teh, mintak la nescafe. kita pelanggan kena bijak tau.hihi..

pengalaman kawan : ternampak mee yg digoreng jatuh ke lantai. dan mamak tu dgn selamba ambil balik mee tu dah serve kat customer.kejam kan? huhu

shafmechy said...

snow: uih..kejam betul..bukannya satay lemak..xpe, pjg pun ok je =)

myezatul: tu la...diorang taknak rugi punya pasal

eja: haha..tergelak den..gile kakak lap meja bleh buat taktau cmtu ja...jawapan dia yg tak tahan tu 'yeke' ja...

momochan: kalau restoran mahal bleh la kot makan sedap sebab kita bayar betul2 mahal kan..kalau restoran biasa mmg susah..ada 2 3 ja yg sedap

ayuni: ish..kategori boleh disaman klu macam tu..mee atas lantai ambik balik..

Eza Boom Boom :) said...

dah serik nak makan kat kedai mamak...Oh, tidak..Kebersihan makanan diabaikan...Family Eza mmg TAKKAN pergi any kedai mamak lagi..

Coz penah time trip family g somewhere Eza punya makanan ada lalat. trauma!

shafmechy said...

eza: my fren punya cousin pulak trauma kat mamak sebab time dia pergi tandas, dia nampak mamak sidai underwear kat dlm dapur dia masak..uihh..

syrupmasin said...

susah nak cari peniage yg jujur sekarang nih..

syarifahsidrus said...

bukan setakat tipu makanan. tipu harga pun ada. pernah pergi kedai makan. bila kira kat kalkulator dia harga 38.++, dia main sebut RM 40. ingat orang tak tau la tuh..huh!

ada juga kedai yang tauke kedai memang baik, siap kalau jumpa kat mana2 tanya kualiti kedai dia ..huhu

CintaZulaikha said...

nak jpa peniaga yg jujur mmglahhh sush...

shafmechy said...

syrup: betul tu...

syarifah: klu kes tu, RM2 yg dia ambil tu mmg sah2 haram kan..

cintazulaikha..tu la pasal..zaman sekarang...

ain said...

perghhh..salute kt bos ko..haha..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

setakat nih alhamdulillah tak penah lagi kena camtuh, makanan ok tapi just service jer lambat,

yelah, kita order dulu, org yang lambat order pulak yg dapat dulu..mane boleh kan, perut dah lompat-lompat mintak makan..hahaha..

dpt pulak mak fee yg pantang bab-bab masa nih, memang kena sound direct ah kan..hahaha..

selalunye, if ade prob. camtuh kat satu kedai, kiteorg satu family akan band terus, tak pegi dah kedai tuh.

Customer is always right ! :)