Tuesday, June 7, 2011

Dulu darjah satu aku jual batu

pic: google

Apabila poket tengah kering, kepala pening fikir mana nak cari duit..nak buat part time lak kelas tak menentu, kejap pagi kejap petang, kejap kelas ganti...teringat pulak zaman aku kecik dulu..

Mula darjah satu, aku dah start bisnes budak kecik...first benda aku jual adalah sticker kartun Looney Tunes..aku dapat sticker duluu daripada beli keropok 20sen..budak-budak dulu aku suka beli keropok yang 20sen, pastu dalam tu kita dapat hadiah, selalu hadiah video game l, tapi kena kumpul 5 jenis sticker, sticker terakhir paling susah..geng aku cakap perbuatan beli keropok untuk hadiah tu dipanggil 'tikam'..selalu dapat hadiah sticker satu set sticker kartun tu la..last skali bawak pergi sekolah jual..addda jugak yang beli..

Mula dari situ..memang kerap gak la aku jual..10sen, 20 sen...ada sekali tu, au jumpa btu warna-warni...ala batu  perhiasan untuk akuarium macam gambar atas tu..jiran aku buang sebab dok dalam longkang..aku ambil la..cuci-cuci pastu bawak pergi sekolah, jual...ada jugak orang beli..pelik pulak, nak buat apa dengan seketul dua bat berwarna tu...

tu aku test market..dah tengok market berjalan lancar, aku cari lagi batu tu..tapi dah tinggall  sikit,yang ada batu besar sikit yang licin dan bercorak-corak..yang tu pun aku ambik juga...tetap ada orang beli..yang budak darjah 5 6 pun ada yang beli..

tapi jual batu tak tahan lama, bila mak aku dapat tau dia marah, dia cakap "ada ka jual batu, kesian kat orang yang beli tu, terkena depa beli buang duit, nanti mak ayah depa cari hang tak tau la"...trus takut, tak jual dah..hehe

13 comments:

LITTLE NUUR said...

dari kecik2 dah otak bisnes :D
~kagum HAHA

NARDtheNERD said...

pandai buat bisnes ni...
batu pun jadi..
hihi
:)

Eza Boom Boom :) said...

haha..memang otak bisness..:)

Pijahh' de-Arr said...

hahaaa..batu pun au jual ehh..

kenangan tuu~~

ain said...

memang pikir bisnes je la ko nie..haha..batu pon ko jual..haishhh ^_^"

Aisyah Aina said...

kecik2 dah pandai meniaga....
apa la dorang buat dengan batu tu...entah2 campak tepi jalan...haha XD

syarifahsidrus said...

wah, boleh jadi bussinessman ni :)

redo amin said...

hahaha...jual batu x prnah dibuat org....eh..idea ko ni cm bernas je nak kelantong dak sekolah....haha

ZWAN SABRI said...

Ayoooo.. batu ajaib kowt tuu.. sbb tu depa beli.. HAHA

MySuaraBlog: Jom tonton KONGSI kat sini!!!

'CikMimiEy' said...

dlu pon pnah gak ar kmpul batu2 yang ade corak2 unik tapi dah tggal kenangan sbb tu hobi tyme jadik bdak hingusan . haha

leya said...

hehe dlu time skola xpkir ape dh..asal bnde kiut2 cmtu sume pn jdi sronok nk ade sme...tang pelekat tu kte dlu skolah rndah pn ade jual gk cmtu..sbb brmusim kn... untung gk haha

einz miszmessy said...

comey batu berwarna....dulu pun ade beli gak,,,,pastu mak bsg...hahaha.....die kata wt semak ja....

shafmechy said...

ntah2 awk yg beli kt sy..hehe