Saturday, May 7, 2011

Ada ke Cerai Talak Empat ?


Tetiba teringat time belajar pendidikan agama Islam kat sekolah menengah dulu..time belajar tentang perkahwinan Islam, dari merisik hingga la ke penceraian..time tu baru la aku tau yang cerai talak 1, 2, 3 tu cmna, dok tgk drama slalu dialog aku dengar adalah "aku ceraikan kau dengan talak 3", pastu perempuan tu menangis.."sampai hati abg"...yang aku pulak fikir "talak tu benda apa? takkan nak cerai kena guna 3 talak?" (budak-budak lagi time tu)..dh masuk sekolah menengah tahu la talak tu apa, tapi tak tahu dia punya peraturan cerai dalam Islam...

Aku ingat lagi dengan jelas masa ustazah tengah terang pasal talak ni..dia cakap ringkas; "bila first time lelaki minta cerai tanpa sebut talak berapa, maka automatik jatuh talak 1..kali kedua akan jatuh talak 2..kedua-dua talak ini boleh rujuk semula denga syarat tertentu..kalau laki ni gila talak, minta lagi nak cerai..maka, jatuhlah talak ketiga dan tak boleh dirujuk dah...kalau nak jugak, kena tunggu bekas bini dia kawen, pastu cerai, baru bleh kawen..tetapi mengikut syarat..."

aku ni lak jenis fikir banyak, nak tnya takut, ustazah garang, tambah-tambah lak aku pendiam..hehe..aku pun tanya member sebelah.."weh, dah tu kalau dia mintak cerai lagi, tadi dah jatuh talak 3, pastu talak 4 lak ke? ada ke?"...member aku angkat la tangan tanya ustazah..ustazah jawab "hmm...ni bagi kes laki memang btol-btol gila talak punya laki la? ustazah rasa ulang balik, tapi nanti ustazah confirm balik ngan tok guru..takpa...bagus soalan.."...

Jawapan muktamad dari ustazah aku, takda talak 4...dah lepas talak 3 tu kan kena kawen lain, kena buat akad nikah dan mas kawen yang baru, macam first time kawen, jadi, talak pun start kosong balik la..walaupun orang yang berkali-kali atau berpuluh kali cerai...naif gak aku dulu kan..hehe..

11 comments:

Far8 budak baik said...

hahaha bagus gak
kau tnye soalan tuu..
haha stylahh...
dasat smpt takat 4..haha

AkmaTajudin said...

mintak2 la dijauhkan cerai berai ni..
kan ..kann..
erm..

shafmechy said...

yela kn, sapa nk klu cerai-cerai ni...org yg xreti hargai hubungan je yg terpaksa cerai-cerai

qlah said...

erk ? *tergamam .


tak pe2. qlah doakan yg terbaik untuk tuan blog .

amna said...

talak 4?? kikikiki..
p/s : takpe, adat belajar tu ^^

shafmechy said...

haha..biasa la time budak2 lg..=P

najwa's said...

talak 4? hehe :p

shafmechy said...

ala...semua gelakkn sy...haha

javanese DOVE ! said...

kena carik cina buta dulu kan?

javanese DOVE ! said...

Munakahat...


Munakahat...


SUKA!

haha.

shafmechy said...

apa yg awk suka tu dove...huhu