Tuesday, May 31, 2011

Rumah Sewa Bermasalah

Aku mula-mula buat degree kat shah alam ni memang awal-awal semester dah kena duduk rumah sewa, malas nak mintak kolej...Kalau bab rumah sewa ni, nak yang selesa memang kena bayar lebih la..kalau nak yang murah, rumah sewa maybe tak selesa sangat...

Rumah sewa first aku kat shah alam ni kat seksyen 6..area tu aman je, sunyi...takda bunyi bising kereta motor 24 jam macam kt seksyen 7 ni...tapi, rumah tu kecik la...tandas dan bilik air sekali..ada satu je...bilik tidur ada dua..kami duduk 6 orang, kira bleh tahan la...pastu bertambah jadi 9 orang, kami cari rumah baru..dapat rumah flat seksyen 7 ni..yang skrang tengah duduk ni...

Rumah ni ada 3 bilik tidur, 1 bilik air, 1 tandas.....tapi, masalahnya, kalau buka air dalam tandas, air kt bilik mandi dah tak bleh buka, air tak kuar..maknanya, dalam rumah aku sekarang ni, satu paip ja boleh digunakan dalam satu masa...kena pandai-pandai bertolak ansur la..aku ok lagi pasal air tu...

Yang aku tak best adalah:




Bil-bil yang tertunggak sebelum kami masuk rumah ni...macam mana la orang yang duduk sebelum ni bleh biar bil tertunggak sampai beratus-ratus..beribu-ribu....takkan tak kena potong....jangan potong time kami duduk sudah la..buat masa ni, kami dok bayar bil semasa ja..tertunggak tu kami dah bgtau kt tuan rumah..tapi dia macam buat taktau ja..hmmm...

14 comments:

Tyratyra said...

hmm masalah betul.
ape la tuan rumah macam tuu.

Aimifiqa said...

mak aih. byk je bil tertunggak tu. naye je kalo kene byr.

..miss hana.. said...

sama la prob masa duk kat flat blok 45 kat sec 7 dulu...
nasib baik sekarang dah pindah duk flat lain...alhamdulilah ok =)

kAmi dAn mEreKa said...

banyak nye tertunggak,

orang2 sebelum ni tak bertanggungjawab kot,

main lepas tangan,

izyan yasmin said...

Suruh owner tu byr. klu tak carik umah lain je shaf. huhu.

hudaa.udey said...

ehh jap... kat s.Alam wt deg kena dok lua ke??

cpahniza said...

lepuk ja tuan umah tuu..wahaha!

shafmechy said...

tyra: tak tahu nk kata la...klu duit sewa dia nak cepat, bil dia dia buat tak tau ja...

aimifiqa: setakat ni boleh lagi la dok bayar bil semasa, yg tunggak tu biar je dulu

hana: ni blok 58..haha

kami: tu yg pelik..padahal time kami masuk orang lama baru ja keluar..tapi bil mcm setahun x bayar

izyan: masalah klu cari rmh lain nk kena bayar deposit beribu-ribu..huu

hudaa: yup, kt surat tawaran ada gtau..tapi boleh ja mintak kolej..byk kosong..

cpahniza: andai la boleh ku cepuk dia...haha..kena respect org tua..=P

terataiflowerz said...

truk sgt owner ni....tp btul la nak umah sewa yg selesa mmg kene byr lebih....

Liyana Zahim said...

Humang aih melampo la tuh.. Hahaha.. G debik tuan rumah yg tak berdedikasi tuh!

..miss hana.. said...

blok 58 kat tasik tu kan..
kehkeh...
meh pindah blok 51 konfirm macm duk kat kondominium.....kehkeh. =P

shafmechy said...

blok 51? dekat sini sini jugak je..huhu..cmna bleh mcm dok kondo?

ain said...

perghhh..gile byak..

karut marut inche hlovate said...

selalunya bila masuk rumah sewa baru mesti bil2 ada yg tertunggak tapi tu kan tanggungjawab owner.. minta owner selesaikan la.. hihi cakap berdasrkan pengalaman je