Keblinger

Keblinger

Dugaan Time Ambik Lesen Dulu

| Wednesday, May 18, 2011
Bila dok tengok kat luar rumah, kat jalan raya, byk jugak nmpk kereta berpelekat sticker L..teringat aku time ambik lesen dulu...lesen motor ada dugaan, lesen kereta pun ada dugaan..tp Alhamdulillah dapat lepas..Cerita aku ni panjang ni.....hehe

pic: google

Aku ambik lesen motor time cuti hujung tahun waktu aku tingkatan 4, diorang bg buku latihan untuk komputer..ada masa smggu untuk baca..smggu tu aku hafal terus satu sbb takda benda nak buat..Alhamdulillah berbaloi, dapat 50/50 untuk ujian komputer..tapi, dugaan bermula apa bila aku abis test QTI dgn pegawai sekolah memandu, aku budget cukup masa cuti tu..rupanya, lepas test QTI, kena tunggu lak lesen L matang., baru bleh test ngan pegawai JPJ...hadoii..lesen L aku matang bila buka sekolah..aku dah la dok asrama...

Bila lesen L aku dh matang, ayah aku call bgtau test ngan JPJ, jumaat pagi...lagi-lagi dugaan...1st- aku dok sekolah asrama penuh, bleh kuar hari sabtu ja..2nd- hari jumaat tu lak ada event apatah kt sekolah aku, byk VIP dtg, lg susah nk keluar...3rd- plg susah nak settle, guru PKHEM aku, jangan harap dia keluar selain hari sabtu..tambah-tambah pulak VIP dtg sekolah....so, aku mmg terpaksa cancel test JPJ tu la, tggu cuti pertengahan tahun lak...sampai kena renew lesen L tu..

Bila dah cuti pertengahan tahun, no problem la..kerani tu cakap sebelum test aku bleh buat latihan dulu sikit, nak bagi ingat balik, dh 5 bulan lebih tak sentuh motor...sampai-sampai ja, terus bagi motor, buat test..cuak jugak la, rugi la kalau fail...hentam ja la..baca Bismillah byk-byk...dan....yeahh..LULUS...lega sekali buat bleh lepas..hehe..

pic: google

Lesen kereta lak aku ambik lepas SPM, time buat part time kt shah alam..jauh betul aku buat part time, rumah kt perlis, part time shah alam...ikut mak lang member aku..bila dh dapat gaji, guna terus la utk buat lesen keta..buat lesen under sekolah memandu Rahman, tp belajar kt Kampar..

Aku pergi latihan pertama, dia ajar parking, 3 penjuru apa tah, pastu naik bukit, tp kt jln raya tak buat lg..ok ja..lepas balik latihan, dia suruh isi borang QTI, dia cakap isi siap-siap, nnt senang..dah isi tu aku bagi la kat kerani tanpa ragu-ragu...dugaan datang bial next aku datang, kerani tu bagi balik borang tu, suruh bg kt pegawai QTI kt Kampar tu..aku tak fikir apa pun, sampai Kampar terus bagi...pastu pegawai tu kata..."ok, awk buat yg naik bukit, parking dan 3 penjuru dulu ye, nanti saya panggil nama baru buat test jalan raya pulak"...

Aku terlopong dengar tu..blur..dlm hati "ah sudah, aku mana buat lagi latihan jalan raya..jalan untuk test ni pun aku tak tau...adoii..mana cikgu ni.."..aku jumpa cikgu, bgtau aku kena buat QTI tapi tak tau jalan, dengan harapan dia mintak cancel test QTI tu, tp lain pulak dia cakap "ok, jom ikut cikgu, cikgu tunjuk sekali lalu"...lagi sekali aku terlopong..bukan itu yang aku pinta wahai cikgu..

Dengan hati penuh risau, aku buat la jugak test tu..korang bayangkan, aku masuk keta ngan pegawai tu, pastu buat muka sehabis innocent yg mungkin...cakap lemah-lembut ja..haha..ada dua tiga benda aku buat salah, patut fail..tapi setiap kali salah..aku buat muka innocent pastu minta maaf, then buat ayat yg aku fhm apa aku salah tu..pastu last sekali...baru aku sedar aku tak turun kn handbrake, time berenti kt simpang terakhir...dalam kepala aku fikir fail dah....dapat result tertuli LULUS..yehaaa..tergelak aku sorang-sorang..mcm tu bleh lulus...hehe..

Dugaan tak abis lagi..time JPJ, orang yang ambik test ramai..dari pagi sampai ptg aku tggu..kena turn aku waktu hujan...mula-mula tu aku dok tgk salah sorg pegawai jpj dok marah-marah, dia panggil nama orang takdak..dlm hati aku "mintak-mintak bukan dia yang test aku.."...pastu pegawai yg marah tadi jerit "dah tau nak buat latihan, bleh pulak jalan merata..next..Mohd Shafiq..mana?"....alamak..dalam dok mintak jgn dia, kena jugak...

masuk dlm kereta aku matikan enjin..cikgu pesan cmtu, step 1st kn hidupkan enjin...pastu aku kena marah "Yang bagi mati enjin tu buat apa, start balik!!"...mendidih aku...aku pun sama-sama moody...lantak la apa nak jadi...jalan test gila mencabar..area tu jalan under construction, lori-lori dan treler mmg kerap lalu..bahaya kot...aku terlambat bg signal, dia tolak markah..kejam..haha..time kt simpang 3, nak masuk kiri, aku tak nampak ada treler dtg dari kanan, terlindung dgn lori yg parking kt bahu jln....

bila dh belok tu baru aku nmpk treler dtg dari kanan tu...jantung berdegup kencang, tapi muka confident ja...yg pegawai tu aku nmpk dia tgk kanan terkejut pastu muka dia mcm cuak skit..dia tgk aku, aku buat taktau ja...dh abis tu..confirm aku fikir fail dh jadi mcm tu..tapi dapat result 16/20...cukup-cukup untuk lulus..Alhamdulillah...Pengajaran aku dapat, kita kena sentiasa yakin dengan apa yang kita buat..hehe


.

31 comments:

{ Liyana Zahim } at: May 12, 2011 at 4:37 PM said...

JPJ kwanjo.. Hahaha.. Seb bek lulus..

{ ::yartHaryati:: } at: May 12, 2011 at 7:21 PM said...

hebat nyee,, full mark tuu..hehe

{ Biha } at: May 12, 2011 at 7:25 PM said...

wah, bgus2..slamat je dpt lesen wlaupon mcm2 dugaan mnimpa..biha x amek2 lesen lg sbb xde self cnfidence, haha

{ oRkEd PuTiH } at: May 12, 2011 at 8:17 PM said...

salam..mengingatkan sy jgk kngn amek lesen...huhu=)

{ terataiflowerz } at: May 12, 2011 at 8:51 PM said...

hahahaha..teringat gak mase amek lesen dl...nasib baik dpt jpj yg baik..so, dgn berkat pertolongan dia akhirnya dpt la sekeping lesen tu..:)

{ si skru™ } at: May 12, 2011 at 9:31 PM said...

haha,,sme nan skru mse test lesen...seram..nseb bek xjtuh moto...keta pulak..kt bukit JPJ ksi lepas...hehe

{ Cik Khairyyna :) } at: May 12, 2011 at 10:53 PM said...

masa cik khairyyna dlo, takot masa test kat bukit. cuak gile larhh.. tp alhamdulillah, lepas jgk. :)

{ Nur Ayuni } at: May 12, 2011 at 11:02 PM said...

perghh. lawak ah.gelak guling2 aku baca.. :P.. anyway, nasib mmg baik gila. tang handbreak tak turun tu,aku penah kena..haha. nice:)

{ ZWAN SABRI } at: May 12, 2011 at 11:10 PM said...

dugaan moto aku dah lepas.. dugaan keta je blom lagi.. HUHU

MySuaraBlog: Jangan Hina Mereka!

{ nur ikhyar dee } at: May 12, 2011 at 11:51 PM said...

saya ada gak crita masa amik test ni..huhuhu

{ shafmechy } at: May 12, 2011 at 11:53 PM said...

ce cite ce cite..hehe

{ karut marut inche hlovate } at: May 12, 2011 at 11:53 PM said...

untung la semuanye lulus dgn jayanya.. teingat masa test JPJ untuk kereta thun lepas,sya failed kat parking huhu..tapi sekarg da dapt P

{ Syuxer } at: May 12, 2011 at 11:56 PM said...

hahah...pandai ko saiko abg jpj tuh..aku salute sama lu..hahah..kofinden tuh memang penting bro..selamba badak je ko rileks time treler datang tuh..abg jpj pulak cuak..aku boleh bayangkan memang kelakarla time tuh hahah

{ Elie Lily } at: May 13, 2011 at 12:35 AM said...

sme macam elie..byk tol dugaan nk dapat lesen ni!
hahhaha..

{ ouh iena } at: May 13, 2011 at 1:21 AM said...

wahhhh ujian komputer 50/50 ? gilaaa lahhh . HAHA

{ ~aku dan die~ } at: May 13, 2011 at 1:32 AM said...

erk..nasib kita lebih kurang kot..huhu..ade pegawai jpj tu mara2 n da doa da tak nk dy,,aleh2 dapat..ahaha..pastu fail plak tu..adehh..awal bulan 5 hari tu baru je repeat test jpj..ahmdulillah lepas..tp tu la..umo 20 baru dpt lesen..hehe

{ nano } at: May 13, 2011 at 2:58 AM said...

hahah kamu punye result kereta jpj sama dgn nano,,nano ngeri pk balik time test jpj kereta,,npe la time nano test trafic light tu rosak,,,mujur xde pe2,,huhuhu,cuak ke bebeh btoi

{ Nurlela Azizah } at: May 13, 2011 at 3:00 AM said...

congratulations..and celebrations....nanananana..
selamat yer...

{ shafmechy } at: May 13, 2011 at 3:13 AM said...

hehe...semua ada pengalaman suka duka masing-masing kn tme ambik lesen..=)

{ Aisyah Aina } at: May 20, 2011 at 9:04 PM said...

kat mana ambil lesen ni?? nak ambil kat situ jugak la....senang nak lulus...haha :D

{ MaTuN TunTun } at: May 20, 2011 at 9:05 PM said...

best la entry ni. matun tengah belajar ambil lesen kereta. dalam hujung bulan 6 ney jpj test. emm. takut la. dapat la sikit nasihat dr entri ne. tapi bila baca entri ney. takut ada jugak. hmmm.

{ ishiko } at: May 20, 2011 at 9:05 PM said...

hehe.. semua da lega kan.. masa test tu jantung xyah cakap r.. adeess..

{ noreenrara } at: May 20, 2011 at 9:30 PM said...

panjang cite.. untung la senang lulus..time ambk lesen kete ssh gile nk lulus..terpkse repeat..heh ~

{ shafmechy } at: May 20, 2011 at 9:37 PM said...

aisyah: kat kampar klang..susah nak lulus sebenarnya..ada kakak tu 4 kali ambik

matun: jgn takut..confident..Gud Luk ye =)

ishiko: yup2..dh lepas semua rasa lega sgt

{ Anis anak wong } at: May 20, 2011 at 9:43 PM said...

anis dlu , komputer 49/50..
kedua test komputer 49/50 jgak..
kli ke3 , 50/50..

kat part dlm , part parking fail

{ kucarkacir } at: May 20, 2011 at 10:01 PM said...

haha..
untung jugak dpt test JPJ yg garang..
boleh jadi konfiden ye..
haha

{ shafmechy } at: May 21, 2011 at 12:16 AM said...

anis: cmna bleh sampai kali ke-3? 49/50 tu kan lebih dari lulus..huhu

kucarkacir: takut punya pasal..hehe

{ schasya } at: May 21, 2011 at 12:51 AM said...

lega kn bila da ad lesen, scha dulu sampai 3x test.. asyik fail jaa, kali k 3 bru lulus, mle2 naek bukit trun blik, 2nd parking.. :)

{ MaTuN TunTun } at: May 21, 2011 at 11:21 AM said...

hehe. thanks. :)

{ aremuz } at: June 24, 2011 at 12:22 PM said...

salam ..aq nak tnyew skit...taon dpan tingkatan 4 leh amik lesen kew???

{ shafmechy } at: June 24, 2011 at 6:13 PM said...

klu lesen moto dah boleh...tu zaman aku, skrang aku tak sure had umur dah naik ke blum...

 

Copyright © 2010 ShafMechy Punya Blog Blogger Template by Dzignine