Friday, May 27, 2011

Kejar budak sekolah guna helikopter

pic: yahoo.co.uk

Tadi aku tengah surfing kt yahoo uk, terbaca la satu artikel ni...kes seorang budak umur 15 tahun, dikejar buru oleh 2 orang pegawai polis, dan sebuah chopper (gambar di atas) hanya sebab budak tu tak sengaja pecahkan kaca sebuah rumah hijau kat area situ...

Biasa la budak-budak kalau main bola, memang tak tak fikir apa, fikir main ja la, tendang sana tendang sini...pastu tendangan budak tu tersasar lak sampai terkena rumah hijau kt sebelah area dia main bola tu...pemilik rumah hijau tu terus report kt polis..

Polis tu pulak kebetulan ternampak sebuah chopper sedang meronda, dia mintak bantuan chopper tu cari 'penjenayah' tu...Last sekali budak tu minta maaf dan janji nak bayar balik kerosakkan tu..tapi, pegawai polis area tu cakap, kalau ada rekod jenayah, maybe akan beri kesan bila budak tu nak mintak kerja nanti..

Boleh pulak hanya gara-gara tersilap tendang bola, masa depan budak tu dah tak berapa cerah sebab dah dimasukkan dalam rekod jenayah..benda kecik ja pun..kesian budak tu...(nasib baik bukan dekat Malaysia)

owner tu pun, tak perlu la sampai buat laporan polis, bukannya budak tu mencuri..kaca pecah sebab terkena bola ja pun..bila owner tu dah report, memang automatik akan ada dalam rekod polis kan...sedangkan benda tu boleh settle cara mudah ngan ayah budak tu..

Banyak jugak yang aku jumpa dalam kehidupan kita ni, benda remeh sengaja dibesar-besarkan tanpa sebarang motif..contoh, budak tercalarkan kereta sikit trus nak report polis, padahal boleh ja mintak ganti rugi kt bapa dia, lain la kalau bapa dia tak nak bayar...mesti korang ada yang pernah terkena ngan orang yang jenis macam ni kan...

Berita penuh DI SINI

11 comments:

Eza Boom Boom :) said...

eza penah tolak kawan dulu time kecik2..Die lelaki la...hoho..Sampai spec die patah..nasib bek x kena suruh ganti..Kalau mcm kes diatas, dah ada rekod polis dah eza..Haha!
Moral of the story: I love M'sia. (comment yg agak pnjg, sori.)

misyamissyou said...

aah bnde remeh je pon..suh dak tukar/byr ganti rugi kace tu sudah..nk lapor pois bagai..

e r a a r u s b e r r y said...

ceh . memang kalo kat luar negaraa takde hati perot . choi ~ cube kalo anak dia yang kena balik macam dia buat kat budak tu kan best . haha

Liyana Zahim said...

Lau kat singapore, jiran wat bsing pon da ley saman au? Kat sne bnde kcik saman tros sbb itu blh dikira mata pencarian dorg.. Ahahaha.. No wonder.. Humans are geting weirdo n weirdo lah shafiq!

syrupmasin said...

gile kesian budak tuh..ta pasal2 jadi macam tuh..macam2 perangai orang sekrang nih..tuh pon smpai nak report..

adwafarahin said...

ai bnd kecik pon kecoh ker?

mcm2 zaman skrng ni yer..haha

tia @ Ini Kisah Tia said...

laaa , kesian dekat budak tu . dah nama budak ..

shafmechy said...

macam2 kan perangai orang zaman sekarang...haha

Reen Rostarizam said...

memang macam macam perangai sampai tak terlayan***menyampuk tetiba :p

.m y z. said...

uish kalau lah kat malaysia ada macam ni, takde sape berani buat salah. buat salah sikit, kena hukum. kan bagus kalau macam tu. tapi kalau nak menghukum pun biar pada tempatnya. ni setakat tak sengaja terpecahkan tu pun sampai kena buru mcm tu =='

nanad said...

tak pasal-pasal budak tu susah nak dapat keje..huhu