Sunday, May 15, 2011

Our Most Awkward Moment !!

Hari ni (Sabtu) mmg letih gila..aku tido lepas subuh, pastu bgun lak kul 10 pg camtu..nak bersiap sebab nak tgk member baik aku konvo...parking lak jauh dari tempat konvo..ramai gila orang konvo kali ni..maybe sebab dewan baru kot, lagi besar dari yg lama..time aku konvo dulu dewan lama..tak ramai sgt mcm gambar bawah ni...



Member aku tu bergambar sakan btol..panas tambah mengantuk aku tunggu...tapi pasal konvo ni aku tak mau crita panjang, aku nak crita yang lepas konvo ni...

Member aku yang konvo tu (Saini) mmg dh janji nak belanja kami lepas konvo, nak buat ala-ala grand dinner...kt tempat eksklusif gitu...saini dan dua org member lg yg cari tempat..aku taktau sgt pasal benda camni...diorg seacrh kt tenet, jumpa byk blog yang review pasal satu restoran nama Souled Out..cara diorg review mmg menarik, gambar pun menarik, makanan pun diorg cakap sedap....So, kami decided nk pergi situ..untuk hapening lagi, kami taknak selidik lebih lanjut lagi tentang restoran tu, cukup setakat tahu lokasi, nk jadikan suprise la kononnya...

Sebelum tu aku kenalkan watak-watak yang terlibat dulu...aku (shafiq), Haziq, Rin, Saini (bdk konvo), Uncle (ayah saini), Auntie (ibu saini), Opah (nenek saini), Is dan awek Is.....bermula lepas maghrib, aku, haziq dan rin bertolak dari serdang, saini dan family dari shah alam, Is lak dari Subang...aku sampai dulu kt situ..dh sampai tu kami lepak kt kereta ja tunggu Saini dan Is sampai, tak pergi pun check restoran tu cmna, parking pun jauh....on the way diorang nak sampai pun, byk dugaan dan salah faham yang terjadi (sebab salah fhm tu tak perlu kot aku crita)..masing-masing tension, maybe letih sgt kot...sejam lebih aku tggu baru diorg sampai..time diorg sampai aku takda, aku pergi 7/11...

Aku balik dari 7/11 tu, aku tgk diorang tak masuk pun dalam restoran tu...aku pelik la..sebabnya, baca dialog dibawah..(tak ikut turutan):
.............................

Uncle: Saini, takkan nak bawa ayah, ibu dan opah makan sini? This not a place for us
............................


Opah: Opah tak mau masuk kedai ni
...........................


Haziq dtg kat aku: Shafiq, aku tak tau pulak restoran ni ada bar, siap ada bulb tiger besar lagi tu..kita makan kedai mamak sebelah sana la
............................


Aku setelah tgk kdai mamak: (dalam hati), biar btoi nk mkn sini, punya jauh datang, nk mkn kt kdai mamak, baik makan kt mamak hakim depan rmh aku, lagi ok puluh-puluh kali..tak berbaloi buat grand dinner kt sini (bukan nk cerewet, tapi mmg btulkn)
.............................................................................................................................................................

Aku tgk muka diorg bertiga yang suggest tempat ni dah awkward semacam..yela kan, tempat eksklusif cmtu, pastu penempatan lak majoriti chinese, mmg la akan sediakan bar utk chinese...tapi kami sgt awkward..tak sangka bar diorg letak depan tu mmg jelas...bayangkan ibu dan opah saini yang berbaju kurung bertudung nk masuk situ, awkward kn? Masing-masing dok rasa bersalah...sekitar tu mmg takda tempat ekslusif lain dh...

Pastu ayah saini cakap, biar dia, auntie n opah mkn kt kedai mamak, kami buat la grand dinner kami...tapi tak best la cmtu...Is ni pujuk la uncle tu, dia cakap, bawah tu maybe ada bar, tapi kt atas mcm biasa ja, sebab dia dah biasa kot, area-area situ kt restoran byk yang ada bar, sebab majoriti penduduk chinese...kita just kena make sure yg diorg ada makanan halal je..ok...uncle pun naik la ngan kitorg tgk kt atas..buat survey..tnya waiter apa suma, lulus la..diorg memang tak hidang pork, pastu gelas 'tiger' dan gelas minuman biasa diasingkan....rasanya uncle kesian kot tgk kitorg masing-masing rasa bersalah..kitorg mana tau...kitorg pun dok atas la...



order piza jela..haha..tak meragukan...nak order pun kena hati-hati ooo...opah saini plg senang, mineral water je...ntah apa la opah saini fikir kt kami ni...time ibu dan opah saini naik atas tu, aku perhatikan orang sekeliling..selalunya kt tempat lain, orang akan mengata...tapi apa aku tgk, suma buat tak tau ja...sekali pun tak tgk arah kami....mula-mula kt meja mkn tu, still awkward, rasa bersalah tak hilang lg..paling utama ada opah saini....dh lama tu ok la, objektif nak celebrate si saini tu, kalau awkward ja memnajang, tak best la celebartion ni..kesian saini habis duit ratus-ratus tapi tak dapat kenangan pahit..taknak la camtu kn...

Alhamdulillah..semua ok...parent si saini tadi balik ke rmh sedara kt Selayang kot...saini balik ngan aku, haziq dan rin ke shah alam..on the way balik, kitorg crita balik feel awkward masing-masing, apa yang kitorg fikir time tu, apa kitorg rasa....memang gelak sakan la dlm kereta tu...gelakkan kat muka awkward masing-masing...Pasni klu nak pergi tempat tak sure cmna, kena pergi check betul-betul, atau pun jgn bawak opah...hehe..kesian kt opah...ada jugak pengajaran disebalik kejadian ni kn...Thanks  to Saini for that Moment =P

(cerita di atas telah diringkaskan, kalau tak panjang lagi)

P/S: sesapa taktau maksud awkward, aku pun taktau maksud tu dalam istilah melayu, macam situasi yg pelik, dan korang buntu akal...lebih kurang camtu la..

16 comments:

Gadis Rama-Rama said...

nampak sedap pulak pizza tu

PEMUDA UMAR said...

nice blog...=)
jemput datang blog sye...

Ada program terbaik menunggu anda.
Jom Sertai Seminar Ibrah Pembukaan Konstantinopel.

http://syabab-umar.blogspot.com/2011/05/seminar-ibrah-pembukaan-konstantinopel.html

[sutera kasih] said...

happy convo !! :)

erkk..lapo lah tgk gmbr tu huhu

TiKa LEh said...

heheh..mcm2..nasib xbtol2 kedai mamak..hahha..pizza dia nmpk sedap..

FizA said...

congrats to saini.!!! ^_^

Pja Ismail said...

HAHAHAHA. Nasib baik setuju. Kalau tak kedai mamak la jawabnya.

kucarkacir said...

terliur tgk pizza

wife's sam said...

nyummmyyyyy . pizza menyelerakan :)

HajarRasdi [BdkKck] said...

congrats! tapi.. kenapa lebih tertarik dgn pizza tu.. waaaaaa! mcm sedap..

erlina said...

lapa nengok! ha pgjrn btol haha

shafmechy said...

mmg sedap piza tu..hehe..=P

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

makan pizza pon ok...

hehe

k.h.a.l.i.l.a said...

awkward tu "janggal" la kan? hahaa.... sian opah

shafmechy said...

haa...janggal...dah igt..hehe

Arif said...

Mengapa saya sama sekali bingung dengan kalimat yang anda gunakan.. Kosa katanya tidak lazim di telinga saya.. Padahal saya juga berbahasa
Sama anda

shafmechy said...

setiap negeri/negara walaupun punya bahasa yang sama, tapi loghat/logat/dialek yang berbeza. Jadi sudah tentu kamu dari tempat yang lain dari tempat saya tidak lazim mendegar beberapa ayat yang digunakan