Tuesday, May 31, 2011

Aku punya cara 'improve English'

pic: google

Aku dari sekolah menegah dulu kalau bab-bab english ni memang problem la...susah benor nak belajar english ni..tak pernah dapat A..haha..dok try cara cikgu suruh, tak menjadi...

cikgu suruh beli surat khabar The Star, baca tiap-tiap hari...pastu perkataan tak faham tu catat kat nota, cari maksud dalam kamus...kamus pulak kalau boleh kamus english-english....

Aku ni memang kategori malas...nak beli surat khabar memang malas la..nak membaca lak dalam bahasa Inggeris lagi malas..tambah pulak nak cari satu persatu perkataan yang aku tak faham..lagi la malas..bukan apa..kalau satu atau dua perkataan boleh tahan la..ni kalau semua perkataan aku tak faham cmna? yang faham pun 'is' 'you' 'I' 'go' 'come'...basic-basic je..yang beratus-ratus, beribu-ribu perkataan tu jenuh mencari..haha

Time form 2 atau form 3 (aku tak ingat) aku diperkenalkan satu game ni, online game...Ragnarok Online (RO)

pic: google

RO ni ada dua version, malay dan english...member aku main dalam english, so aku pun main dalam english la...time RO masih lagi percuma untuk dimain...bila aku main RO tu, aku macam berada dalam dunia yang mana semua dalam english...nak tak nak aku kena betul-betul faham english, kena betul-betul bleh komunikasi dalam english...yang member aku lak, Afiq yang ajak aku main tu, dia memang terer english...dia yang ajar aku...ada lagi dua orang member baik aku, Saini dan Haziq, diorang pun terer english...

Time memang addicted gila ngan RO...guide book RO yang tebal tu aku bleh baca sampai habis..guide book tu dalam english...kalau pasal game aku jadi plak kan..haha..

Orang cakap main game takda faedah..tak semestinya kalau kita boleh manage dan pandai pilih jenis game dan juga pandai manfaatkan kelebihan game tu...macam aku, apa yang aku tak faham dalam game tu aku tanya member aku...lama-lama aku aku faham semua...main game tu bertahun jugak..sampai nak masuk form 5...sampai RO tu nak main kena bayar..kalau tak maybe samapi hari ni main..

Tak percaya game tu membantu? Bukti kedua, adik aku...bukan nak kutuk adik, tapi nak buktikan..adik aku no 2 kurang skit dalam akademik, memang susah nak dapat markah 80...70 lebih pun susah dia nk dapat..tapi subjek english ja dia bleh dapat 80 lebih, bahasa melayu pun dia dapat 60-70 lebih ja..haa..tu selepas dia main game tu la dia dapat A dalam english...hehe..jangan main saja, belajar dari permainan tu..main tak belajar tak guna gak

lagi satu habit aku...klu cakap dalam hati atau kat fikiran..selalunya aku cakap dalam english..habit tu still ada samapi sekarang...aku cakap dalam bahasa melayu tapi dalam fikiran bahasa Inggeris...kalau betul-betul amalkan memang efektif...kalau yang rajin surf internet, jumpa perkataan tak faham, jangan buat tak tau ja...cari la maksud..tak yah buka kamus pun...guna google ja...contoh korang jumpa perkataan curb...korang taip ja kat google search tu define: curb......nanti google tunjuk maksud curb tu...kalau yang guna google chrome bleh taip trus kat address bar...

Alhamdulillah..walaupun sikit ja cara aku, tapi cara tu yang membuatkan aku bleh dapat band 4 dalam MUET 2009..pastu kat uitm memang takyah cakap la, semua subjek belajar dalam english...memang sangat improve la..hehe...masing-masing punya cara kan...korang pun mesti ada cara korang sendiri kan...=)

13 comments:

Eza Boom Boom :) said...

uitm jgk rupanya...:)..blaja inggeris dlm game mmg membantu...Heee..Muet? woo, eza pun tgh tunggu result muet..^_^..Btw, nk try apply jgk la cara awk..

snOw sakura said...

wow! band 4 tuh.. tabik spring lah!! :)

ain said...

ak pon men RO tue..tpi kjap je sbb mcm2 bhase kuar kt situ..ak stop pon sbb dh kne byar kalo nk maen..huhu ^_^"

karut marut inche hlovate said...

wahhh..bagi tabik spring toink2 la MUET band 4. sya pun tgh nk improve BI ni tapi nk guna cara RO memg tak reti la..sya baca wimpy kid bertemankan kamus huhu

emeera asnary said...

waaaa.. band 4. erk.. ebad ebad ! ;)

Liyana Zahim said...

Hai.. I dunno sgt speakin london too.. N my english is hancur2 juger.. Herhehr.. Band 4 sgt ok, ok! Eh bru pasan uitm? Salu gak p sane blagak cam student kat fac enginering lepak2 kat PTAR3.. =D

CintaZulaikha said...

akak plak balaja inggeris sumer dari tv....tak boleh blahkan. sbnrnya sumer org ada cara sdri klu nak improve kan english mereka...huhu

terataiflowerz said...

dl mase sek suke dgr lagu english..so, bile nak phm kan lagu tu mesti crik lirik pastu bukak kamus cri mksd nye...

SofieyAzwa said...

Sofiey pun main game gak dulu time2 kecik. Tapi game Harvest Moon je.. english best sebenarnya

misyamissyou said...

hehe..same la kite kalau ckp dlm hti mmg bi je..

tiha said...

hahhaa....baguslah atleast ckit2x lama2x jadi pandai..

marilah join kontest blog saya:

http://fasham87.blogspot.com

NuryBella said...

Perhhh..band 4 siot MUET! aku pn 1 markah lg nk band4 stress je dpt result..hahaha...other way to improve english, dgr lagu2 omputih pastu cari lirik die faham kan mksd..sometime ble dh tau mksd kte pn x ske lgu tu dh sbb ade unsur2 yg dot dot dot...tgk tv rancangan melayu pn try bce subtitle english bwh tu okay :)

ira said...

bestnye,bi kite pon tak berape baik,skrg dlm proses nk blaja balik.hahah.