Saturday, May 21, 2011

Teringat part time di cafe kolej perempuan

pic: google

Aku nak berkongsi ngan korang pengalaman aku buat part time masa lepas SPM dulu...aku tak dapat PLKN walaupun aku nak..jadi aku cari la part time..kebetulan pulak mak saudara kepada member aku memerlukan bantuan..dia baru saja dapat tender kat Cafe Kolej Melati UiTM Shah Alam..masa tu uitm ubah dewan makan jadi cafe..cafe tu pulak guna sistem e-cafe kot..dh lupa...jadi mak sedara dia tu memerlukan cashier yang boleh dipercayai dan pandai guna komputer...

Aku memang nak la kan..boleh jugak keluar bekerja luar dari Perlis, nak tengok negeri orang pulak...kolej melati tu adalah kolej perempuan...aku seronok la kan..bukan apa, tapi seronok sebab mindset aku fikir student perempuan semua baik-baik, peramah...sebab waktu sekolah menengah aku jenis sangat pendiam, dua tiga orang girl ja aku cakap...sekarang tak mcm dulu dah, dah peramah dah sikit..=P

Kerja aku dari pukul 7 pagi sampai kul 12 malam...brapa jam tu? 17 jam kan? Itu pengalaman kerja paling mencabar..aku tak kisah, sebab niat aku nak menolong mak saudara dia...bukannya takda rehat langsung...ada jugak time nak tidur siang kat situ..tapi kena time yang student tak ramai la..time student pergi kelas...gilir-gilir ngan member aku..cashier kami berdua ja...

Aku rasa macam cashier expert...tak perlu guna calculator, tunjuk je lauk apa, berapa pinggan, trus tau harga berapa..pantas buat kerja..korang bayangkan, cashier sepatutnya kena ada 4 orang..3 orang jaga komputer yang guna sistem e-cafe tu..sorang lagi jaga kaunter cash...tapi kami berdua saja...aku kena jaga dua serentak..tangan kiri aku control mouse untuk sistem e-cafe, tangan kanan aku jaga mesin cash...selalu jadi mcm tu time lunch la..student semua habis kelas serentak...memang penuh la cafe..

Apa yang tak best, bila aku aku tengok sendiri perangai segelintir student ni...antaranya, makan tak bayar..tengah-tengah ramai orang tu, dia ambik nasi lauk, pastu makan, pastu blah trus...aku nampak dari jauh je, tak bleh nak buat apa sebab tgh jaga kaunter...sudu dan garpu stainless steel tu memang tiap-tiap hari berkurang, pinggan pun...diorang ambik bawak balik bilik...

Aku paling best baca buku aduan kt cafe tu...aduan pelbagai jenis...next entry la aku cerita pasal aduan..dah panjang dah ni haa..kang boring lak korang membaca...hehe

P/S: sama je kan dengan student lelaki..perangai tak mengira jantina. =)
...

12 comments:

ekin alias said...

best la ade pengalaman gitu =)
hehehe

ain said...

erkk..ak rse ko pendiam je skrg?? haha~

Alin said...

tak kasi free pun, ttp ambil bwk balik bilik. hehe. mcm2 :D

Hussaini Mustafa said...

tak sabar penunggu entry aduan tu. =p

shafmechy said...

ekin: best..tak semua bleh tahan camtu...=P

ain: klu diam mcm dulu, aku rasa aku xckp ko..hehe

alin: student..biasa la..huhu

saini:aku ada terlupa sikit2 pasal aduan tu..4 tahun dh

faidah misnan said...

agak2 ape sambunganye ek??

CintaZulaikha said...

kikikikiki...besalah tuh. tapi mmg tader sivik punyer org..rezeki tu mmg dtg cara tak bak ke dlm prot..hampehhh..klu muka lawa lagi hampehh~~

lawa ker??soklan tetiba~~

jeely jelly said...

makan x bayar ?? x elok betol...

ekin alias said...

sabor je lah... haha

YuMiko itu Nana said...

uwaa..kolej saya dulu tu...hehe...tp skang da kene pindah puncak alam...hiii..

ain said...

sbb ak byak ckp..x kn ko nk diam..haha..

Cik Bunny said...

part student yg makan x bayar, teringat plak citer hagemaru XD