Sunday, May 15, 2011

Saya Tak Dapat Follow Anda Jika:

 Aku ni jenis kalau orang follow aku, confirm aku akan follow balik, Insyallah kalau aku tak terlepas pandang...Tetapi, terdapat beberapa situasi yang menyebabkan aku tak boleh nak trace link dia...antaranya:

>>> URL kt shoutmix aku, dia letak URL yang salah...aku click je naik blog not found..kalau jadi macam tu aku akan check dia punya URL kat adress bar tu...kekadang ada yang terletak www.namablog.blogspot.com.....aku delete je www tu bleh la link ke blog dia, ada salah eja nama blog...kalau aku teka je la nama yang betul..contoh siangmalam.blogspot.com.....dia eja singmalam.blogspot.com....yang tu aku just tambah huruf ' a ' ja, settle...

Tapi, ada yang letak link...atau kt url tu dia nama atau email dia...memang tak leh nak trace link dia kalau macam tu...kalau jadi macam tu aku akan guna cara lain lak, iaitu trace guna profile dia....kat bahagian follower kan ada gambar follower, bila klik situ akan naik profile masing-masing....tapi aku sangat kecewa bila profile dia naik macam ni:


tak ada link blog dia....yang ada pun link blog yang dia join atau follow ja....kalau jadi macam ni memang tak boleh nak trace langsung dah....rasanya banyak dah jadi camni...tak best la kan, korang follow aku, aku tak dapat follow korang... =(

Cuba korang check tengok, adakah profile korang macam ni? rugi kalau macam ni..orang tak nak jejak blog korang....cmna nak check? pergi kat dashboard korang, klik view profile kt dashboard korang...

kalau mmg profile korang tak show blog korang, korang klik lak kat edit profile:


pastu klik kat Select blog to display




pastu tick la blog korang...save setting...save profile..settle masalah....dan profile korang patut jadi macam ni bila orang view:


ada link/pautan ke blog korang.....

lain la kalau niat korang nak buat blog private..yang tu tak perlu show la...

39 comments:

Reen Rostarizam said...

info berguna ramai org terlepas pndg perkara ni :)

shafmechy said...

tu la pasal..huhu

Liyana Zahim said...

Metaceh ckgu ajar.. Metaceh.. Samat ari cikgu! Herherher..

Aisyah Aina said...

biar tak payah follow...padan muka...siapa suruh tak buat....hahahaha....

btw thanks for the info :D

GaRy™ said...

ye la... ada gak follower gary camni... rasa x sedap ati lak kalau x follow balik...apa ble buat...
kadang kat url shoutbox tu, diorang x letak 'http://'. tu yang link diorang x jadi tuh...

cik najihah said...

betul tu kadang2 tak dapat nk follow balik sebab benda ni la kan

sikeciltinggimanis said...

btol3.
tapi kekadang ade jugak org 2 dye memg x de blog, asik nak mengfollow org je

kucarkacir said...

rasa bengang je kalau bukak profile dia..
pastu xde link kan?
hehe

dianazlan ♥ said...

betul betul saya sokong betul info nih :) ramai mcm tu.

shafmechy said...

harap yang terlibat tu bleh betulkan dengan segera...kesian kt kami ni..hehe

= d = said...

betul2..
kadang2 ssh nk follow balek..
takut die ckp, kite nie sombong lak x follow..
sedangkan dorang bg url salah..
n xde link..

adrian aizat said...

aku ker org tersebut...sebab aku bce post entri ni...then ak dah follow ko, ko tak follow balik...hahahha

shafmechy said...

adrian: adrian, yg kes ko aku terlepas pandang..aku ada komen pos kau kn? tapi terlupa follow...hehe..sori2

P/S: ada sesapa yg aku terlepas pandang..gtau2...

yatie Awang said...

kakak punya followers juga ramai yg kakak tak singgah balik, masalah inilah...

ain said...

owh..camtu eh..bru ak tawu..haha ^_^"

shafmechy said...

bagus ain..dh ubah kn? hehe

FaTinFiRDaUs said...

betol 2.. huhu

HajarRasdi [BdkKck] said...

kalau x follow balik kata sombong kn. haha.. tp sendiri yg taktau..

eedaRAWR said...

ida dah buat camni,
tp kenape tak jd pape pon ek ?
;(

FizA said...

betul2.. kdg2 pnya brsmngat nk follow blek.last2 link xdak..hampeh.. :D

nanad said...

betol betol betol..

shafmechy said...

eedaRAWR: sy view awk punya profile ada ja link ke blog awk...dh ok la tu...=)

Mira Zali said...

thanks wt entri ni.. sgt2 berguna.. ^_^

shark said...

ramai org x tau nie..
thanx sharing..
mmg caring ler bro:)

CintaZulaikha said...

timer kasen sb ngajor..akak pon bukn pandai sgt bab2 nih. dsebabkan itu. akak follow kamu...sb da bg info yg berguna...

Scya Lollita said...

tunjukkan ajarku sifuu h0h0

Sunah Mohammad said...

selalu je jadi camni..huhuhu...susah nak trace balik...kalo yang tak dapat trace tu..terus tak follow lah jadinya... T_T

pRiNCe said...

wah bestnye blog ni..
kalau prince nak datang selalu boley x?
hehehe..

sue perbs.. said...

dlu pnah mcm tu... (bute it) skrg dh tk lgi.. heee

fazae said...

tahuxpa :) sometimes dorunk suruh follow back tapi nk buad mcm mana :D url pon x tinggal :D btw info nie berguna :D

shafmechy said...

yup..rasa x best + tension klu jd cmtu =P

k.h.a.l.i.l.a said...

betul3...... ade bbrp individu yg follow blog sy, x dpt nk jejak diorg balik sebab hal2 cmni la

Rtp Farra Arisha said...

agreed sgt2! that's y we've to be more concern about that :))

++OmBaNgAmBinG++ said...

kenapa eak sy nak buat mcm tuh still tak keluar lik blog ?

ni blog sye http://saiahebad.blogspot.com/

:'( pliz help me. adakah sebab gune yahoo ? hurm
balas kat chatbox blog sye ye kalau bley

redo amin said...

kadg2x xdpt follow sbb aku lupa ko nye link blog..hahaha!!!

EiZaRaZiErYa said...

ahahahaha...~

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

zie pon xsuke bile jadi cmni~ xleyh nak wat ape lah~ kalau at shoutbox pon xde link yg btl~ not found and sbgnye~

Syarafi[skyforce331] said...

info berguna nie....slmt aku nye da okee..

NurAfeeqah said...

saya pon tak tahu dah follow anda ke blom ! macam belum tapi tak tahu mcm mane nak follow.

A'iyn Raidah said...

http://newaiyn.blogspot.com/2011/08/contest-hari-raya-tajaan-droplethouse.html