Saturday, May 21, 2011

Terdesak sangat ke perlu tipu klik?

pic: google

Aku bukan apa..dah berkali benda ni jadi..aku perlu jugak menegur ni...korang tahu kan, iklan ChurpChurp yang  bila kita klik dapat 20 sen tu? Tak kisah la churpchurp ke, iklan apa jenis skali pun, tapi yang jenis orang klik baru kita dapat duit...

Dan korang tahu kan istilah penipuan klik? atau fraud click? Rasanya semua pengiklan tak benarkan kita dapatkan klik dengan cara menipu..Camna cara menipu yang aku maksudkan? yang selalu jadi:

1) Letak link ChurpChurp tu kt shoutmix/cbox orang...bla orang klik nama dia, bukannya link ke blog dia, tapi link ke iklan ChurpChurp...haa..dapat la 20 sen kat dia...kalau dia berjaya kenakan 100 orang..dapat la RM20 kat dia..banyakkan?

2) Dia buat entry 'panas' kat blog dia..tarik perhatian orang untuk klik...contoh entry "member aku kantoi khalwat kat asrama, klik bawah ni kalau nak tengok"....pastu orang pun klik la sebab nak tengok...tapi bila klik, yang keluar adalah iklan ChurpChurp...

Kenapa aku sibuk nak menegur pulak? Ni alasan aku:

1) Cara tu salah dari segi peraturan yang telah ditetapkan oleh ChurpChurp..try la tanya ChurpChurp..aku yakin diorang cakap tak boleh...kalau orang report..confirm kena banned akaun dia..rugi ja earning yang sebelum tu..

2) Membuatkan mangsa yang klik link tu sakit hati dan menimbulkan kemarahan...lama-lama orang meluat nak datang blog dia...

3) Yang paling penting, duit yang korang dapat tu haram kan..jelas hukum dia sebab duit tu korang dapat dengan cara menipu untuk dapatkan klik...jangan la sesekali pun makan sumber yang haram..yang was-was pun kita kena elakkan, apatah lagi yang haramkan?

Aku di sini cuma ingin menegur dan mengingatkan kepada yang terlupa atau terlepas pandang...kalau ada yang buat camni, berhenti la..biar dapat sikit dan lambat, asalkan cara kita dapat tu adalah cara yang betul dan halal...

P/S: Minta maaf kalau teguran ini telah membuatkan sesiapa kecil  hati atau sakit hati.

17 comments:

CintaZulaikha said...

walawehhhh...org cenggitu pon ada ka??

nurul atiqah said...

hmm betul tu betul. mmg sakit hati sangat.

LINDAHERY said...

aslmkum..setuju dgn awak...saya pun byk kali tkena kat shoutbox tu...bukan ape, kita mcm tertipu la kan...igt nk baca entri, tp lain pula yg keluar... :)

pasni taknak layan dah sape2 yg bg link tu... :)

Liyana Zahim said...

A'aalah.. Nipu je org ni! Anto birus msuk blog mreke jom!

Green Apple said...

tipu jenis ni pon ada...baru tau... tq beri info...

myezatul aQma said...

betol2..saya pon slalu tertipu.
nakal la org yg buat mcm tu , geram sangat rasa

snOw sakura said...

mcm2 jenis blogger ada.. huhu..

terataiflowerz said...

btul tu..masa mule2 kene ingat kite yg tersalah klik tp rupe2nye org tu yg kene kan kita..huh!

Fathiah Hamim said...

hooii menyirap rasa bila kena kelentong. sekali tuh, dia buat entry pasal pengguna blackberry wajib tengok.
sekaliiii iklan says.my. wahh terus banned! tak mau pegi situ dahh.

orang laen pun nak buat duet jugak, tapi tak perlu nak menipu bagai.

.m y z. said...

baru nak buat entry cakap pasal ni. takpe2 nanti kalau saya buat, saya kredit kat sini sekali sebab memang tengah hangin dgn org mcm ni. rasa tertipu. memang jelas pendapatan yang dia dapat tu HARAMMMMMMM! grrrr geram betul. kemaruk dgn duit cmtu lah jadinya.

lagi satu kes, dalam entry dia duk sibuk cerita pasal review blog. knon suruh buat pop-up window bagai. words pop-up window tu dia link kan. ingatkan dia pernah buat entry pasal pop-up window, so nak baca jugak lah kan. sekali keluar iklan nuffnang. pehh sape tak hangin.. tak suka org buat mcm ni. haaa kan dah lepas geram kat sini. heheh sorry eh ;)

p/s : kalau nak tinggalkan jejak kat shoutbox, gunakan link entry ni bru ramai sikit org baca. macam saya buat ;)

shafmechy said...

myz: ala, entry yang sama pun sy x kisah...sebab tu pun idea awk kan, bukannya awk copy paste trus..lagi byk orang buat pasal ni lagi bagus, harap-harap mereka akan sedar...

P/S: thanks for the tips =)

HajarRasdi [BdkKck] said...

yg letak link tipu dekat charbox tu, sirius baru tau.. x sangka ada orang otak superb boleh pk macam tu.. ish3..

shafmechy said...

klu bab2 menipu, macam2 cara diorang buat..=(

izyan yasmin said...

sekeh je org yg menipu nihh ^^,

FizA said...

setuju!! slalu ada ja tinggal kat cbox link gitu.. menci.! :(

ain dzaya said...

ada yek org cmru...stahu nyer skg nie website kat shoutbox dorang ganti dengan vote award digi tu..
heh:)

.m y z. said...

saya dah buat entry pasal ni :)