Wednesday, May 25, 2011

Tentang Masa

pic: google

Aku kadang-kadang selalu terfikir..bilakah kita akan berenti dihina berkaitan dengan masa? Pernah tak korang berjanji ngan ngan kawan korang, tapi dia lambat sampai, mungkin 30 minit lambat..tengah menunggu tu, ada tak korang atau member korang cakap "biasa la..janji/jam melayu"...ada tak?? Mesti pernah kan..kita sendiri pun kadang-kadang kata mcm tu kn..kalau tak berjanji takpa la lambat..pernah aku janji dengan seorang mamat (bukan melayu) mana tah, nak deal jual beli brang, dia bleh tanya aku "nak jumpa pukul 9 tu ikut jam btol ke ikut jam melayu?"..geram gak aku dengar..

kalau tengok kat sekolah atau universiti pun banyak macam tu kn..majlis start pukul 8, pukul 8.30 atau pukul 9 baru nak datang..tapi kalau konsert bleh pulak pergi awalkan?..alasan yang selalu dengar "ala, pergi awal pun diorang bukan start majlis tu tepat pun, biasa la jam melayu"...tapi bila kita tanya pulak pihak penganjur mengapa mula lambat majlis, diorang lak jawab "macam mana nak start awal kalau pukul 8 separuh tempat pun tak penuh, diorang guna jam melayu"...haishhh...semua salah jam melayu...

kalau kat kuliah pulak, ada lecturer masuk lambat sebab student selalu masuk lambat..tapi bila lecturer dah masuk lambat, student tu masuk lagi lambat..haa...sape pernah buat camtu? ada kan? kalau lambat sebab bangun lewat ke, ada problem takpa la, jangan lak sengaja nak masuk lewat...aku selalu ja lewat..sebab bangun lewat la, tp dalam 5 minit camtu je..penah skali lewat 20 minit (bangun lewat sgt)..lecturer cakap "lewat sy kira tak hadir"..sedangkan itulah pertama kali aku lewat teruk mcm tu...orang lain sebelum dan selepas tu yang lewat sampai 30 minit dia tak kata apa lak...takpa, aku jadikan pengajaran untuk aku supaya jangan lewat..menepati masa tu penting..

9 comments:

syrupmasin said...

betol2..menepati mase tu penting..ermm tapi aku mmg selalu lmbt pegi class.haha

karut marut inche hlovate said...

pernah tunggu orang sampai 1 jam.. terkeluar juga word tu huhu geram je dengan orang yang suka lengah2kan waktu ni..kalau ter/tak sengaja xpe la kan..

redo amin said...

aku lak paling tkut kalo x tepat masa....errr..ahahahha

wunny said...

kadang2 tak boleh nak salahkan yg cipta ayat 'janji melayu' tuu.. mostly, melayu mmg gitu.

btw, sabar lah ye..lecturer kdg2 mood kacau. :)

shafmechy said...

sirap: aku pun selalu gak, bgun lewat punya pasal..tak sengaja lewat...selalu 5 minit awal..hehe

inche: nk buat cmna, memang orang yg lewat tu pun org melayu..sy pun kdg2 terlepas cakap gak..

redo: aku caya hg..hg x pernah menghampakan aku..haha


wunny: tu la pasal..mmg xleh buat apa dh la

.m y z. said...

heheh macam terasa lah bila baca entry ni +___+

snOw sakura said...

sesungguhnya penantian itu stu penyeksaan.. huhu..

shafmechy said...

myz: tak da niat, just nk share =)

snow: selalu sangat terpaksa menanti kn..hehe..

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul2 ! janji tapi tak ditepati . Tia pun pernah macam tu . hehee