Monday, May 30, 2011

Most Lucky Moment

pic: google

Aku selalu dok tengok harga tiket AirAsia sebab nak pergi Brunei, member aku ajak pergi rumah dia kt Brunei tu..untung-untung ada rezeki dapat tiket murah...teringat pulak pengalaman first naik kapal terbang ni..

Ni terjadi time aku buat part time kat shah alam 4 tahun lepas, klu sapa pernah terbaca entry aku yg dulu tau la cmna aku bleh buat part time kat shah alam ni..masa tu aku dapat interview JPA untuk ke Jepun, so memang kena balik perlis la sebab interview tu diorang buat kt Politeknik kt Perlis...

Member aku pun nak balik jugak, ada hal dia sendiri la..alang-alang tak pernah naik kapal terbang, teringin la jugak nak naik...gaji pun baru dapat time tu..kami memang plan nak naik MAS...kami beli dari agent, tiket paling murah, seat paling belakang la kan...rasanya kami beli dalam RM300 jugak la sorang termasuk jumlah semua cukai...takpa la, first time kan...

Kami sampai KLIA dh lewat, sampai orang dah umum "Penerbangan MAS ke Alor Star Kedah sila ke kaunte satu dengan segera"...memang berlari la...masuk dalam kapal terbang tu terus cari tempat duduk..kami pergi belakang sekali...tapi, kami pelik sebab ada orang duduk tempat kami...mengadu la kt pramugari tu...dia check tiket memang tiket kami sama dengan tiket mak cik tu...

Kami dah cuak dh...dh la first naik kapal terbang jadi camtu plak kan..dok fikir kena tipu ngan agent, rugi beratus-ratus..tapi tak mungkin sebab agent tu memang official punya MAS agency...akak pramugari tu suruh tunggu...berdiri la kami kat belakang...tunggu punya tunggu, akak tu panggil pergi depan...kami ingat memang kami kena halau keluar la...kot-kot tiket palsu ke..

Akak tu bawak kami kat tempat seat yang bahagian depan: First Class...tengok kiri kanan semua pakai 'coat'.. businessmen semua tu...memang best la kalau duduk situ...tempat duduk dia memang lain dari yang seat belakang ...tiba-tiba ja akak pramugari tu tunujk dua tempat kosong kt seat first class tu...eh, akak ni buat lawak ke, kami beli tiket paling murah, takkan tempat duduk kami kt first class ni...akak tu kata sistem yang silap kot..sebab memang takda sapa dah naik..

Memang tak pernah terfikir aku dapat dok tempat first class tu..memang giler best...kusyen yang empuk..ada meja kecik untuk makan..macam-macam la...layanan pramugari pun best..tapi kami rasa awkward sebab semua orang kt situ pakai 'coat' , tua-tua, orang asing la...tapi kami t-shirt biasa ja..budak-budak lak tu kami ni...akak pramugari dok tanya nak order apa-apa ke tak...aku nak je order, tp fikir kalau kena bayar mampus aku, duit ada brapa puluh ja dalam dompet...so, lebih baik kami tak order apa-apa...pastu akak tu datang lg bawak air oren..dia cakap "nah, kakak kt belakang tu belanja"...

Memang itulah antara pengalaman paling bertuah yang aku takkan lupa, first time naik kapal terbang, beli seat paling murah, tapi Allah swt nak bagi kami rasa seat first class yang paling mahal...Kalau Allah swt nak bagi rezeki, memang tak kira tempat tak kira masa, samapi kita sendiri pun tak expect..Alhamdulillah...

9 comments:

solomolo said...

bestnye...
tak pernah naek MAS..
slalu AA je...

Aisyah Aina said...

tak pernah naik kapal terbang :(
tak tau nak pergi mana dengan kapal terbang..haha

adwafarahin said...

waaa best2! pengalaman tuh :)

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

Dua2 sy sllu naek masa balik kampung. Tapi paling best nek MAS, sbb dapt tiket free tiap tahun..hehe

izyan yasmin said...

bestnya . naik kpl terbang pun tak pernah lg . wuuu :{

syrupmasin said...

pengalaman yg seronok tuh..

Sunah Mohammad said...

kalo naik mas, bukan dapat makanan free ke?

shafmechy said...

sunah: mmg free, tp dh first time naik, mana tau apa...hehe

Hussaini Mustafa said...

I never knew this!