Monday, May 23, 2011

Entry lepak: Aku mudah demam

pic: google

Petang tadi aku dah start selsema sikit..makin lama makin teruk selsema ni...bersin tak henti-henti..ni semua gara-gara terkena hujan time keluar makan malam semalam..balik dari makan tu terlupa nak mandi..

Selalu aku ni kalau selsema, esok tu mesti akan demam punya..kalau badan panas tu ok lagi la..makan ubat, dalam 2 3 hari hilang dah demam..tapi aku punya selsema, kadang-kadang dua minggu baru nak hilang..lama kan..

Panadol lak badan aku tak boleh terima, doktor cakap tak sesuai...kalau makan jugak, demam bertambah teruk..pernah time sekolah dulu, aku dok asrama, bleh keluar hari sabtu je..outing..hari nak outing tu jugak la badan panas..member aku bagi la panadol actifast..dia cakap kalau dia demam makan tu lega dalam sejam..

Aku pun makan la..tapi, sejam lepas tu suhu badan aku lagi meningkat..terus tak bleh outing..nak berdiri pun tak larat...lepas aku tanya doktor kenapa makan panadol lagi teruk..baru la aku tahu yang sesetengah orang badan dia tak sesuai dengan ubat tertentu...

memang farmasi je la tempat aku cari ubat...klinik memang tak la, kena caj perkhidmatan lak..tengah takda duit ni..nak ke klinik uitm malas lak walaupun free, diorang ambik sampel darah..takut..haha (penakut jarum)

Err..lagi satu, rasanya sebab aku tak makan sayur kot..sebab tu mudah demam..betul ke teori ni?

8 comments:

.m y z. said...

saya pun baru dapat selsema tapi saya jarang demam ah. tak best sebab tak boleh ponteng. grr~ paling latest demam masa awal form 5. about 2 years ago!

p/s : saya pun tak suka makan sayur. macam mana pulak? :P

noreenrara said...

huhu..same la kite..sy pon senang demam..senang berjangkit..klau demam tak bole mkn ubat pape pon..kene pegi hosp jgk..nk xnk kene jgk..heh ~

CintaZulaikha said...

eh, ye ke, akak pon da lama tak makan sayur..tak demam cenggitu pon..kekeke.

mungkin ubat yg tak suai, tader kaitan ngn sayur kot~~

Liyana Zahim said...

klinik kat unibersiti sume dokter cam doktor mrawat pkerje india di ldg estet.. kuangjo!! mencisss dokter klinik unibersiti.. Sy nk streotype di sni.. Tak kire tak kire jugek! Herherher..

W A W A said...

wawa pon tak suke makan sayur ! HAHAHA . tapi wawa jarang sangat kene demam . tapi kalau dah demam tu, memang tak boleh bangun . haissshhhh .

shafmechy said...

tak aci tak makan sayur tak demam..huhu

W A W A said...

aci lahhh . antibodi wawa kuat . HAHAHA .

ain said...

ko jnis antibody x kuat..kne mkan vitamin or trans factor ^_^"