Thursday, May 19, 2011

Kurus tapi sebenarnya overweight ??


Bila cakap bab berat badan ni, ada yang sensitif tak? Ada segelintir yang aku jumpa, pantang kalau orang tnya berat badan..hehe..korang tahu kan BMI tu apa? Body Mass Index...aku teringat pasal BMI ni bila member yang tumpang rumah aku bawa penimbang berat, aku test la semalam..62kg..bagun pagi td timbang dh jadi 60kg..pastu lepas jogging petang tadi turun lagi 59 kg..senangnya turun berat..aku punya la bersusah-payah berusaha nak tambahkan berat..(60kg dah ok dah kot kalau tinggi macam aku ni)


BMI Categories:
  • Underweight = <18.5
  • Normal weight = 18.5–24.9
  • Overweight = 25–29.9
  • Obesity = BMI of 30 or greater

Nak kira BMI korang just klik SINI dan tengok korang kategori mana...aku punya BMI 20.8...kategori normal....

Tetapi.....walaupun korang kategori normal, tak bererti berat korang betul-betul excellent...kadang-kadang berat korang yang normal tu disebabkan berat lemak bawah kulit korang tu...aku tau benda ni time aku lawan  boling SUKMA Terengganu 3 tahun lepas...team aku kena diperiksa oleh Institut Sukan Negara....untuk apa pun taktau...

Mula-mula diorang explain la pasal BMI dan lemak-lemak apatah...lepas kitorg ukur ketinggian dan berat badan...kitorg kena buang baju dan seluar..tinggal seluar pendek je..pastu diukur lapisan lemak kat badan...
antara tempat yang diorang ukur ketebalan lemak tu adalah paha, betis, lengan, perut...tempat lain aku dah lupa...dari situ diorg kira peratus lemak yang ada dalam badan kita...

Body Fat Percentage Categories
ClassificationWomen (% fat)Men (% fat)
Essential Fat10-12%2-4%
Athletes14-20%6-13%
Fitness21-24%14-17%
Acceptable25-31%18-25%
Obese32%+25%+
Atas tu kategori dia..aku punya 6%...kategori atlit..waktu tu memang atlit la...sekarang ni dah bertahun tak main..yang member aku, dia kurus...memang kurus..BMI dalam 17 je kot, tapi kategori lemak memuaskan/acceptable...maknanya, berat dia yang 50 kg lebih tu, 20% adalah berat lemak...Yang seronoknya aku sorang je bawah 10%...hehe..yang member lain semua dapat acceptable dan obese...yang girl terutamanya, body memang kalau istilah lelaki panggil mantap/solid, kategori lemak pun atas 25%...kakak yang ukur tu cakap, kategori membulat...maknanya kalau korang tak jaga pemakanan, malas bersenam, mmg tak lama lagi, lepas kawen ke...membulat la korang..hehe..

Nak tau kategori lemak korang, bleh la kira kt SINI...

9 comments:

Liyana Zahim said...

Tp kdg2 lau BMI normal pon bambam gak.. Cane tu cane tu?

shafmechy said...

haa..cmna bleh normal klu bambam?...nnt kita tnya Institut Sukan Negara la...diorg pakar..hehe

kucarkacir said...

aku ni bulat..tembam..
tapi bmi normal je..
ape kes tu? =.=''

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

.m y z. said...

saya underweight :( dulu masa kelas pjk kitorang ada jugak kira lemak. tapi kat bawah lengan. hehe. gila hape nak bukak semua baju :P

noreenrara said...

good info..slalu tau psl BMI je..xtau sgt psl body fat..

izyan yasmin said...

talk pasal bmi kann . asik underweight je kot . tah tah tmpat timbang yang tak btol =.=

CintaZulaikha said...

hikhikhi..akak tak tau la akak kategori mana..hee~~

Dhia BellamiZam said...

underweight!!!huhuhuh
lebih tinggi dri brat..hahah