Saturday, May 14, 2011

GPS yang menolong GPS juga yang menyesatkan

pic: google

Alhamdulillah blogspot sudah pulih..dok gatal tangan nak menaip dari semalam...

Korang selalu kalau nak pergi ke tempat yang korang tak tahu jalan, cmna korang buat? Selalu tnya member atau orang yang tahu la kn? Kalau macam aku, first masuk uitm shah alam, aku kena pergi banyak tempat, pos laju la, nationwide express...fuhh..mana nak tau jalan semua tu, member yang dok shah alam pun tak tau..apatah lagi kami dari kedah/perlis ni kn....Alhamdulillah, handset aku tu tauke kedai handset tu installkan Garmin GPS untuk handset aku, sangat berguna..sesat ja, on GPS tu...

Tapi, dalam dok tolong aku, GPS tu jugak la bagi aku sesat...first aku sesat teruk kat shah alam ni la..jumpa member kt Kota Kemuning..time pergi ok, GPS tu tunjuk jalan sampai..(pergi sorg naik motor)..nak balik tu, GPS tunjuk jalan straight pastu exit ke highway mana tah...tapi time tu mmg dah atas highway dan takda exit kt mana-mana pun..aku follow je la jln tu, mana bleh buat u-turn..aku tgk map kt GPS, lokasi aku waktu tu dlm hutan..rupanya GPS tu takda data terbaru...highway tu baru punya...kt GPS tertera "make a u-turn when possible"..ceh..aku pun tak tau aku kt mana time tu...klu sesat time balik aku tak kisah, ikut sign board ke bandar utama je...

Kalau macam semalam, salah sorang member aku kereta dia tayar pancit kt Universiti Malaya, dia dh try tukar, tapi tak berjaya, so member aku yg tgh practical kt Volvo ni ajak la aku pergi skali..bertolak pukul 6 dari shah alam...tapi kitorg tak pergi UM trus, kitorg nk pergi Jalan SS 2/72 dulu, sebab tuan punya ada kat situ, kereta dia tinggal sana...bleh lak aku silap letak destinasi, aku letak SS 7/2....GPS tu bawak masuk jalan tgh traffic jam, pastu suruh "take 2nd exit at roundbout", padahal kitorg atas fly-over...2 jam kot cari jalan..last skali kitorg pergi UM trus...settle masalah...

klu nk guna GPS ni make sure kena up-to-date la...tp student mcm aku mana mampu nak beli software original...kena bayar tiap-tiap tahun klu aku tak silap utk update...guna yg pirate pn dh brapa puluh destinasi dh sampai..hehe..

P/S: lega dapat update blog, tak kira entry jenis apa pun..=)

10 comments:

Ajeyy Rawk said...

salam, alahai .. kesiannya .. huhu :(

Nur Ayuni said...

hahaha.pengalaman sesat. best tu..
pirate pun pirate la..janji ada..ehe~ ;p

miss flora said...

pasni naik helikopter konfem tah sesat.ahakz

Pja Ismail said...

Ah GPS ni kadang2 duk bagi jalan yang dah setting dalam dia ja. Biasa la.. Kita ni kena redah jugak walau macam mana pun. hentam keromo ja. Macam saya la, kan? ;p
Tapi awak kan ada, kalau tak tau jalan tippon awak lerrrrrrrrr. =))

pRiNCe said...

nice entry...lme prince tak blogwalking ni...:)
lepas ni boleh la prince singgah blog ni selalu..:)

[sutera kasih] said...

GPS?bgus jgk ekk..mengurangkan risiko utk sesat hehe

SAYA TAK SUKA PANGGILAN HANGIT!
FIRST INTERVIEW, AWAK DAH?

TiKa LEh said...

hehe..GPS memg xleh dipercayai sgt pun..

HajarRasdi [BdkKck] said...

alahaiii. kesiannya dengar. bak kata nabil RL..
GPS = Global Fikir Sendiri. =p

Black_roses92 said...

haha...dah elok2 smpai, sekali balik, gps ajak main2 buang minyak plak ea.. hehe

FizA said...

Kalau jalan berlapis lagi teruk.. GPS tunjuk jalan bawah, kita ikot atas.. Atas ke bawah nampak sama saja.. Memang sesat.. kekee.. XD