Tuesday, May 10, 2011

Perbezaan Diploma dan Matrikulasi


pic: google

Tadi time aku blog walking, aku terbaca entry dari Tira..dia pening nak pilih mana satu antara diploma dan matrik, dia dapat kedua-dua sekali...alang-alang tu, biar aku share sikit sebab apa aku pilih diploma..lepas aku SPM 2006 dulu aku dapat tawaran diploma kat Penang dan Matrik kat Perlis...rata-rata budak lepasan SPM time tu suka pilih matrik sebab setahun ja belajar pastu sambung degree..cepat...tapi, aku buat survey dulu, tanya senior-senior dan orang yang dh pernah lalui semua tu..last skali aku pilih diploma, kerana:


1) Diploma tawarkan 3 tahun pengajian, macam-macam la belajar bergantung kepada bidang pengajian masing-masing la. Walaupun 3 tahun, tapi kita bleh follow flow pembelajaran tu, ada masa untuk faham apa yang kita belajar, peluang untuk mendapat result yang bagus tinggi.

Matrik pulak, tempoh 1 atau 2 tahun ikut yang ditawarkan. Disebabkan tempoh yang singkat, jadual jadi padat. Klu orang tu rajin, tabah, dan boleh follow flow pembelajran yang laju, boleh la pilih matrik. Banyak member aku dulu keluar dari matrik sebab tak dapat follow..laju sgt belajar, tak sempat faham topik sebelum ni, dh masuk topik lain..diorang keluar masuk maktab perguruan...tapi ada gak yang boleh follow..depend kepada individu gak



2) Andai kata jika malas nak sambung degree..nak kerja terus..sijil diploma diterima kalau nak mintak kerja, tapi sijil matrik tak diterima, nak tak nak kena sambung degree jugak, kalau tak rugi la belajar kat matrik penat-penat, tp kerja mintak berdasar sijil SPM...



3) Dari diploma kalau nak sambung degree kat universiti yang sama, syarat kelayakkan tak terlalu tinggi..maybe CGPA 2.5 pun dah boleh sambung..ikut kos masing-masing..bila sambung degree lak, bukannya kita kena start dari sem 1..kalau lepasan diploma, selalu masuk degree start dari sem 3...macam kos aku degree 4 tahun, tapi sebab aku lepasan dilpoma, aku masuk tahun ke-2 terus, maknanya aku just sambung 3 tahun je la..

Matrik pulak kalau tak silap syarat kelayakkan lebih tinggi..klu dari diploma perlu minimum CGPA 2.5, matrik pulak maybe minimum CGPA 2.75 (bergntung kepada kos yang korang mintak)..kalau dapt degree, of cos kena belajar dari sem 1...

kalau course aku Diploma + Degree = 6 tahun....Matrik + Degree = 5 tahun...
beza setahun je.. =)



Kalau ikut pengalaman terkini..time kat degree skrang ni..byk member lepasan matrik selalu mengadu kt aku, menyesal tak ambik diploma..susah nak catch up apa lecturer ajar..basic tak cukup berbanding lepasan diploma yang memang dah ada basic yang kukuh...aku course mechanical engineering..basic tak kukuh agak mencabar jugak la..yang kukuh basic pun haru-biru jugak..hehe



Harap entry ni sedikit sebyk dpt membantu rakan blogger kita yang baru nk sambung belajar..kalu tak faham tanya la..aku sedia menjawab..



P/S: ini pemerhatian dan pengalaman aku sendiri. Jadi, pendapat aku mungkin berbeza dengan pendapat orang lain. =)

23 comments:

TUNASYA said...

saya sokong dengan pendapat nie...
saya pun pilih diploma dari matrik... =)

ryena asyran said...

saya pilih diploma je..ikut resam kura-kura dan arnab ngeh3

irwan norasyraf said...

sy nak pegi asasi 2 minggu lagi.. berdebar2 plak.... :D

Munna said...

sy pun amik diploma je...alhamdulillah ada kerja yg stabil..rzki masing2 x kira la amik ape skalipun.

NuryBella said...

aku bdk matrik! x ksh laa diploma ke matrik..ikut kemampuan masing2 laa..klu hati cekal & tabah, insyaAllah segala ny akan lancar :)

shafmechy said...

Yup..betul tu..asalkan pandai bwk diri, niat betul-betul nak belajr, yang mana-mana pun kita pilih kita tetap berjaya..InsyaAllah..=)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

wahh...

ada kebenarannya ni....

::yartHaryati:: said...

yep, btter dip la dr matrik, even sy ex matrik..
sijil dip laku, matrik xlaku.. huuu
skang pon matrik sains ade yang 2 thn, so same je la kan.. :)

erleena said...

ouhhh..ha tapi saye plih mtriks :) alhamdulillah oke,betol it depends on person gak,mg laju sgt blaja kat mtriks tapi sume lcturer suap,bes giler haha ..bile masuk U jadi lain,mg culture shock hahaha

NuReLLe said...

sanggup decline matriks dulu evn rme kwn2 dpt cna..sebab jao...huuuu~..kat gopeng..xsanggup kluar dr selangor....:(

Anis anak wong said...

nk tanye...
bole ke trus masuk thun 2?
anda suda d follow

shafmechy said...

Anis: kalau dari diploma yg sama cos dgn degree kita minta dan universiti yg sama, InsyaAllah boleh..contoh sy dploma mechanical engineering uitm, sy sambung degree pun dlm mechanical engineering kt uitm gak, sy trus sambung sem 3 @ tahun kedua...ada jugak cos yg sambung sem 2...depend kpd cos...kalau mintak uni lain, maybe tak boleh

Ar. SITI MAHIRAH said...

thnx 4 info.
act skrg tgh pening sbb dpat twran diploma at utm n matrik tknikal phg.
ta sure na plih mne stu.
sy na plih utk amik diploma wlaupon amik mse yg lme.
tp rmai yg ckap rugi.
so, skrg ble da bce entry nie, sy da ttapkn, sy na amik diploma.
thanx :D

shafmechy said...

bab2 belajar ni takda istilah rugi, jihad kecil...Tahniah n Good Luck =)

Anis anak wong said...

ouh..mcm tu ...senang laa ea..
kalo , masuk u laen, mst stat dr awl sem la kan?

shafmechy said...

yep..=)

kucarkacir said...

bgus info nie..mmg aku tgh carik info camni la..

Miz Novexx said...

matrik ok jugak, tapi kalo xnak membebankan otak elok la pilih dip

aimi najibah^^ said...

ye..stuju bgt...sy oke jek smbung diploma..besh pe...xde la tensyen cam mtrx,,,

miss flora said...

aq suka entri ni..esok nak cakap gn mak aku la :)

http://day-an-i.blogspot.com/2011/05/kenapa-aku-lulus-jpj.html

Qla Sdek said...

Thank you bro! Banyak sangat membantu :). Saya daftar dekat UTM 29 mei ni course diploma kejuruteraan awam :)

Epal Hirata said...

sokong!
sy sempat merasa matrik satu sem..sakit kot..
last2 keluar amik diploma..
biar lambat asal selamat..

shafmechy said...

Selamat sambung belajar semua..all the best =)