Sunday, May 22, 2011

Mereka buat aduan aku tak senyum

pic: google

Kalau sesapa ada baca entry sebelum ini, entry kali ni aku nak cerita tentang aduan lak...kat cafe kolej melati tu, pihak kolej ada sediakan sebuah buku aduan, untuk pelajar buat aduan ke atas cafe..buku tu diorang letak kat pintu masuk...Majlis Perwakilan Kolej yang terdiri daripada student sendiri akan ambik buku tu bila ada meeting dengan pihak cafe..buku tu jadi modal diorang untuk berdebat dengan pihak cafe la...

buku tu diletakkan di depan pintu masuk cafe, jadi selalu bila abis kerja, kami akan baca dulu, tauke cafe pun kena baca...dari situ bleh la betulkan apa yang salah..

Macam-macam aduan ada..yang merepek pun ada...macam tajuk entry ni..muka aku ni jenis serius...memang natural macam tu....diorang tulis jugak dalam buku aduan tu..antara aduan tentang aku (yang aku ingat):

"abang yang kurus tinggi tu muka tak pernah senyum"

"yang kurus tu abang ke adik ye?"

"apa abang yang kurus tu letak harga sama ja even sayur skit..sayur banyak pun" 

pasal harga tu, aku ubah la, kalau sayur sikit aku letak harga kurang dalam 10-20 sen..tapi kena jugak:

"abang kurus tu letak harga berubah-berubah..kejap mahal kejap murah"

pulak...hari tu kata harga aku sama..bila aku ubah, kata harga berubah-ubah pulak...ada saja salah kita kan...

Abang Am, yang buat burger pun kena...ada sorang tu kata:

"abang yang buat burger tu bagi kat orang yang cantik dulu, kami yang tak cantik kena tunggu lama"

Bila abang Am baca tu, dia cakap " dah diorang yang tak beratur, mana nak tau sapa dulu yang datang..takpa la, pasni aku nak suruh yang cantik kat kanan, yang tak cantik kat kiri..senang sikit kan..." marah abang Am..hehe

Kebanyakkan bukan aduan yang diorang tulis, diorang buat macam facebook, maklum la time tu facebook tak femes lagi...sorang tulis, yang lain semua sambung-sambung comment...contoh:

"saya suka abang yang chubby tu, comel"
"mana ada, yang botak tu lagi hensem"
"yang kurus tu pun ok pa"
"ni buku aduan, korang cakap pasal cashier kenapa?"
"kau pun sama, dah tau buku aduan kau pun tulis yang bukan aduan gak"
"korang semua sama...hahaha"

Itulah buku aduan paling seronok pernah aku baca..kelakar..abis kerja je memang kitorang cepat-cepat cari buku tu..hehe

13 comments:

CintaZulaikha said...

kakkakkakkkakka...mmg lawak la bebudak tuh..serius..

.m y z. said...

hahaha dah macam main chatting dalam buku.

izyan yasmin said...

haha . ada gak buku mcm nih . .

jeely jelly said...

eleh! marah2 pasal aduan tu, tapi buku tu jugak korang cari kan.. haha

cafe u saye.. mahal gilerrr !!!! grr!

myezatul aQma said...

kelakar gila buku aduan nih.wlaupun awk state skit je..dah tergelak sy nih..kalau kau letak byak2, mesti sy tak berhenti gelak(^___^)

ekin alias said...

femes jugak jdi cashier..kalah artis heeee

FizaFizz said...

hahaha,,kelakar2,,macam2 ek..Penuh la satu buku aduan macam tu? haha

sue perbs.. said...

cafe kolej melati ade bukak ke? keje kat situ ek? pnah dok skali je masa intersesi.. best jugak bce buku aduan tu ye.. bnyk citer

Anis anak wong said...

sonok dpt buku aduan cm neyh ye..hahahaha..
kelako

YuMiko itu Nana said...

haha...
comelnye komen2 dorg..
tp skang kat kolej melati da xdek da cafe..
sbb da ade DC...huhu

nurul fathasshah said...

HAHAHAHAH !
kelaka entry ni ..

nanad said...

buku aduan jadi tempat luahan isi hati pulak..ahah..ok la tu ;)

ain dzaya said...

hahaha..gelak guling guling baca...
buku aduan terbaik!!

sambung ...
'abg buat burger tu semalam sedap...hari nie ta sedap pulak burger dia kenpa?'